Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V Krkonoších budou obhajovat své posty na radnicích zkušení matadoři

  17:23
Na Trutnovsku vedou kandidátky svých stran zkušení starostové. Příkladem je Jiří Hradecký z Janských Lázní nebo Alan Tomášek z Pece pod Sněžkou. O prodloužení dvacetileté vlády se pokusí trutnovský Ivan Adamec i vrchlabský Jan Sobotka.

Starosta Vrchlabí Jan Sobotka získal v minulých volbách 55 procent. | foto: archiv STAN

Naopak v regionální politice po dlouhých letech končí starosta Černého Dolu Zdeněk Kraus a žacléřský Miroslav Vlasák.

Pokud se Ivanu Adamcovi s ODS podaří vyhrát i nadcházející volby a sestavit koalici, vstoupí už do šestého volebního období jako starosta. V čele okresního města je nepřetržitě od roku 1998.

„Mám stále vize a nápady, jak Trutnov posouvat dál,“ říká osmapadesátiletý politik. Trutnovský místostarosta Tomáš Hendrych z Volby pro město je ve funkci dokonce od roku 1994. 

K tradičním vyzyvatelům ČSSD a KSČM přibyl staronový soupeř, po osmi letech jdou do voleb opět samostatně Piráti a pokusí se svézt na „vítězné“ vlně vyvolané úspěchem v posledních parlamentních volbách. V čele mají poslance a krajského zastupitele Martina Jiránka. 

„Současné vedení města je u kormidla již dvacet let a zákonitě tak dochází k určité stagnaci. Naše kandidátka je složená z aktivních Trutnováků s relativně nízkým věkovým průměrem a sami sebe nyní vnímáme jako hlavní hybnou sílu pro změnu. Pokud získáme prostor na prosazování našeho programu, jsme připraveni se aktivně zapojit do vedení města,“ naznačuje Jiránek.

Volby 2018

Výsledky v Trutnově a ve Dvoře Králové nad Labem odpoví na otázku, zda se hnutí ANO dokázalo plně etablovat na regionální politické scéně. V obou městech v předchozích volbách významně uspělo. V Trutnově skončilo druhé, ve Dvoře Králové dokonce zvítězilo. Zatímco v městě na Labi Babišovce povede stávající starosta Jan Jarolím, trutnovská buňka vsadila na úplného nováčka v politice. Tváří strany je devětapadesátiletý stavbyvedoucí Zdeněk Jaďuď.

„To, že nemám politické zkušenosti, považuju v současné době za výhodu. Podle mého názoru je komunální politika o lidech a pro lidi, o tom, co bude dobré město, aby byli lidé ve městě spokojeni, a ne o politikaření.“

Bude nadvláda Zvonu pokračovat?

Pokud by bookmakeři měli vypsat kurzy, na vítězství sdružení Zvon vrchlabského starosty Jana Sobotky by byl patrně nejnižší. Sobotka je, podobně jako Adamec, v čele radnice už 20 let a vyhrává volby s čím dál větším rozdílem. 

V roce 2014 jeho uskupení získalo rekordních 55 procent hlasů a 14 mandátů v jednadvacetičlenném zastupitelstvu. Ve Vrchlabí došlo ke zcela neobvyklé situaci. Do říjnových voleb se přihlásily pouhé tři subjekty. ČSSD, ODS, ANO ani KSČM ve třetím největším městě okresu nepostavily kandidátku.

Hlavním soupeřem Sobotkova uskupení bude aliance Vrchlabí do toho! složená ze zástupců lidovců, zelených, TOP 09 a nezávislých kandidátů. Vede ji bývalý opoziční zastupitel za Evropské demokraty Lukáš Teplý. 

„Není to ozbrojený souboj s týmem pana Sobotky, přicházíme s vlastní pozitivní nabídkou,“ tvrdí lídr svazku stran.

Sledovat volební souboj se vyplatí ve čtyřtisícovém Hostinném, kde před čtyřmi lety Sdružení pro lepší Hostinné ukončilo dvacetiletou vládu lidovců a dlouholetého starosty Karla Klímy. KDU-ČSL se pokusí o „odplatu“ s novým lídrem Tomášem Andělem, který si na komunální úrovni už vyzkoušel téměř všechny funkce. Pracoval jako zastupitel, radní i tajemník, v současnosti je ředitelem městského muzea. Karel Klíma, který po porážce v roce 2014 uspěl v krajských volbách a dnes je radním pro životní prostředí a zemědělství, je až na posledním místě kandidátky.

Ani ne tak volební výsledek jako spíše povolební vyjednávání bude zajímavé pozorovat v podobně velké Úpici. Sociální demokraté v posledních osmi letech dokázali obsadit pozici starosty, přestože nevyhráli volby. Jejich hlavním konkurentem bude vítěz posledních voleb, sdružení Žít v Úpici. Povede jej reprezentant České republiky v silovém trojboji Petr Hron, lídrem ČSSD je dosavadní místostarosta a podnikatel Karel Šklíba.

V krkonošských střediscích si chtějí angažmá prodloužit dlouholetí starostové: Jiří Hradecký (Volba pro město) v Janských Lázních, Jiří Špetla (Nová Svoboda) ve Svobodě nad Úpou a Alan Tomášek (SNK Sněžka) v Peci pod Sněžkou. Naopak v Černém Dole končí Zdeněk Kraus (TOP 09), radnici městyse šéfoval 16 let. 

„Je mi 65 let, být starostou do 70 by bylo náročné. Nechci dopadnout jako pan prezident,“ říká muž, který však chce být i po volbách novému starostovi k ruce a pomoci dotáhnout rozdělané projekty v obci, především stavbu kanalizace a územní plán.

Po více než dvou dekádách nekandiduje ani žacléřský Miroslav Vlasák (ODS). Místostarostou bývalého hornického města se stal už v roce 1992 a o dva roky nastoupil do pozice starosty.

„Na jeden lidský život je 24 let ve funkci starosty až až. Rozhodl jsem se, že je čas na změnu. Byla to zajímavá práce, která mě vždycky bavila, ale je potřeba štafetu předat dál,“ vysvětluje osmapadesátiletý Vlasák. 

Na odpočinek se však nechystá. Už tři roky je zástupcem ředitele Evropského uskupení pro územní spolupráci Novum a v této práci bude pokračovat i po vyklizení kanceláře na žacléřském úřadě.

Podnikatelé i nohejbalový klub

Zajímavá jména jdou do voleb ve Špindlerově Mlýně. Nezávislé s podporou TOP 09 vede náčelník krkonošských záchranářů Pavel Jirsa, občanští demokraté mají na seznamu fotografa Valeriána Spustu, syna známého experta na laviny, který zemřel v letošním roce

Raritou je sdružení Pro lepší Špindlerův Mlýn. Z 15 kandidátů má pouze jediný uvedeno v kolonce bydliště název krkonošského města. Kromě Vrchlabí v seznamu figuruje Ostrava, Brušperk, Fryčovice, Opava nebo Hnojník na Frýdecko-Místecku. 

V Jívce na trutnovsko-náchodském pomezí postavili vlastní kandidátku hasiči i nohejbalový klub. Hasiči vytvořili vlastní uskupení také v Kunčicích nad Labem. K nevšední shodě náhod došlo v Malé Úpě. Všech devět kandidátů, kteří se sešli ve sdružení Pro Malou Úpu, má jako povolání uvedeno „podnikatel“. Nejnižší počet kandidátů jde do voleb ve Zdobíně a Stanovicích, pouze sedm.

Pozornost poutají také názvy některých uskupení. Ve Svobodě nad Úpou se o přízeň voličů uchází Čistý vzduch, v Chotěvicích Sousedé, takřka básnicky zní název jediné sestavy kandidující ve Hřibojedech – Za obec krásnější. Konkurenci v neobvyklém pojmenování však nemá bizarní trutnovské uskupení Zvíře neumí říct NE, my ANO! Na kandidátce má pouze dvě ženy: ochránkyni zvířat a trenérku dostihových koní.

  • Nejčtenější

Plechový úkaz s atmosférou devadesátek. Polská tržnice dál láká zbožím i cenami

18. dubna 2024

Premium Rázovitá tržnice táhne do polského pohraničního městečka Kudowa Zdrój tisíce Čechů. Autobusy sem už...

Zloději očesali nové vozy u autosalonu, škoda se šplhá ke dvěma milionům

19. dubna 2024  10:47

Dva muži s pestrou trestní minulostí způsobili škodu za téměř dva miliony korun, když se v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špindlerův Mlýn povolil propojení skiareálů, parkovací terminál počká

22. dubna 2024

Premium Kvůli raketově rostoucím nákladům musela společnost Melida zcela přepracovat projekt na lyžařské...

Řidič na stavbě vypil lahev vodky a převrátil tatru, nadýchal tři promile

19. dubna 2024  12:55

Během pracovní doby popíjel na stavbě dálnice nedaleko Hradce Králové sedmačtyřicetiletý řidič...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Křižovatka byla příliš přehledná, divoké řidiče zkrotí kruhový objezd

22. dubna 2024  9:45

Ještě před začátkem léta začne přestavba křižovatky U Voříšku, na spojnici mezi Častolovicemi a...

Za vraždu a pokus o další hrozí muži výjimečný trest, podle policie chystal i třetí

25. dubna 2024  13:05

Jednoho člověka pobodal, dalšího nechal uhořet v domě, který úmyslně zapálil, viní kriminalisté od...

Ministr zamítl rozklady obce Všestary a občanů proti stavbě D35 u Hradce

25. dubna 2024  9:54

Ředitelství silnic a dálnic má pravomocné stavební povolení na stavbu úseku dálnice D35 ze Sadové k...

První záchranka na elektřinu. V Hradci od ní očekávají výkon a levnější provoz

24. dubna 2024  15:35

Záchranáři v Hradci Králové si jako první v republice pořídili pro výjezdovou skupinu s lékařem...

Basketbalistka Čuperková završila kariéru. I bez medaile byl konec příjemný, říká

24. dubna 2024  14:31

Do osmé sezony v hradeckém dresu vstoupila Kristýna Čuperková kvůli dlouhému zranění se zpožděním a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...