Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Všichni proti Sobotkovi, strany ve Vrchlabí se spojily proti hnutí Zvon

  10:20
Lidem ve Vrchlabí na Trutnovsku nedá v říjnových komunálních volbách těžkou práci vybrat stranu, které dají hlas. Došlo tam ke kuriózní situaci: strany se spojily proti hnutí Zvon starosty a senátora Jana Sobotky. Ve volbách tak kandidují pouze tři subjekty.

Starosta Vrchlabí Jan Sobotka. | foto: archiv STAN

Své kandidátky ve Vrchlabí nepostavily ODS, ANO ani ČSSD. Kromě hnutí Zvon a jeho tradičního spojence Volby pro město jde do voleb nově vzniklé uskupení Vrchlabí do toho! Sestava nezávislých kandidátů podpořená lidovci, TOP 09 a Zelenými chce narušit hegemonii Zvonu. Jan Sobotka proto už nyní uvažuje o velké koalici.

Aby ve dvanáctitisícovém městě kandidovaly pouze tři subjekty, je zcela neobvyklá situace a v České republice pravděpodobně nemá obdoby. Jen pro srovnání: v podobně velkém Dvoře Králové nad Labem jde do říjnových voleb šest stran, z toho DKoalici tvoří tři stejné subjekty jako Vrchlabí do toho! V Jičíně a Trutnově sestavilo kandidátky jedenáct uskupení, v Náchodě devět.

Ještě před čtyřmi lety přitom ve Vrchlabí kandidovalo osm stran. Sociální demokraté a komunisté, kteří v posledních volbách nezískali ani jednoho zastupitele, tentokrát kandidátku vůbec nepostavili.

Podruhé za sebou bude v obálce chybět také volební lístek občanských demokratů. Počet členů v místním sdružení klesl pod tři a podle stanov buňka ve městě zanikla.

„Byli jsme spoustu let v opozici a nepovedlo se nám prakticky nic prosadit. ODS a další strany byly v zastupitelstvu pouze komparzem Zvonu a Volby pro město. Členové postupně odcházeli, až jsem v místním sdružení zůstal sám,“ říká bývalý opoziční zastupitel Rudolf Fiala. 

Na tom, že náklady na tisk volebních lístků nebudou ve Vrchlabí příliš velké, se podílí i hnutí ANO. Na rozdíl od Trutnova či Dvora Králové, kde před čtyřmi lety mělo solidní úspěch, v krkonošském centru nesestavilo kandidátku.

Není to ozbrojený střet

Vrchlabí do toho! se tváří jako alternativa k současnému vedení města. Lídrem uskupení je Lukáš Teplý, bývalý zastupitel za vrchlabské SNK – Evropští demokraté, který se po 10 letech pokusí o návrat do komunální politiky.

Na kandidátce dále figurují zakladatelky domácího hospice Duha Jana Michlová a Lucie Kalenská, etnolog Libor Dušek nebo bývalý zastupitel zelených Leoš Zvoníček.

Volby 2018

„My si myslíme, že by radnice měla být v některých věcech odvážnější. Chceme přinést nové podněty a názory. Není to ozbrojený souboj s týmem pana Sobotky, přicházíme s vlastní pozitivní nabídkou,“ říká volební lídr Lukáš Teplý, který ve Vrchlabí naposledy kandidoval v roce 2006 a svého času patřil k hlasitým kritikům vedení města. Volební výsledek si netroufá odhadovat: „Situace je hodně nepřehledná, jsme připraveni na všechno.“

Nové uskupení sází na synergický efekt. 

„Všechny tři strany k sobě mají blízko a na spoustu věcí máme podobný názor. Díky koaliční kandidátce můžeme maximálně využít to, v čem jsou lidé kolem našich tří politických stran opravdu dobří,“ domnívá se jeho volební lídr. 

Voličům slibují nulové poplatky za svoz odpadu díky efektivnějšímu třídění, inteligentní systém parkování, takzvaný „Marshallův plán“ rozvoje okrajových a opomíjených částí Vrchlabí, jako jsou Podhůří a Hořejší Vrchlabí, nebo interaktivní rozpočet města, ve kterém budou moci jednotlivé položky navrhovat sami občané.

Velká koalice? Plán číslo jedna

Vrchlabský starosta Jan Sobotka, který v čele radnice stojí nepřetržitě od roku 1998, považuje nové uskupení za seriózního soupeře. Už si však umí představit povolební spolupráci. Ve Vrchlabí by tak mohla po volbách vzniknout superkoalice. 

„Spojením tří stran vznikl silný politický subjekt, který může být pro některé lidi alternativou. Na druhou stranu věřím, že z jejich strany nepůjde o konfrontační politiku, že to jsou rozumní lidé, se kterými bude možné vést dialog,“ říká úřadující starosta.

Pokud Zvon zopakuje vítězství z předchozích voleb, je podle Sobotky připravený nabídnout koaliční spolupráci všem stranám, které se do zastupitelstva dostanou: „Pro mě je to první varianta. Nikdy jsem ve městě velikosti Vrchlabí neuznával rozdělení na koalici a opozici. Pokud bude možné vytvořit velkou koalici, budu jednoznačně pro.“

Hlavními trumfy, na kterých Zvon postaví předvolební kampaň, budou velké investiční akce: výstavba krytého bazénu v městské části Vejsplachy za více než sto milionů korun a rekonstrukce nevyužitého kina. 

„Na stavbě krytého bazénu pracujeme zhruba čtyři roky, v současnosti jsme ve fázi vydaného územního rozhodnutí a připravujeme projektovou dokumentaci ke stavebnímu povolení,“ pokračuje starosta, který rekonstrukci městského kina odhaduje na 40 milionů korun. 

Naproti němu by do budoucna měla vyrůst nová budova Základní umělecké školy Karla Halíře, protože ta stávající už kapacitně nestačí. 

Hnutí Zvon dlouhodobě drtí politickou konkurenci ve Vrchlabí a v podstatě vygumovalo tradiční a velké strany ze zdejší politické mapy. Nejvýraznějšího vítězství dosáhlo v roce 2014, kdy získalo 55 procent hlasů a čtrnáct mandátů v jednadvacetičlenném zastupitelstvu. Druhá Volba pro město dostala o čtyřicet procent hlasů méně.

  • Nejčtenější

Plechový úkaz s atmosférou devadesátek. Polská tržnice dál láká zbožím i cenami

18. dubna 2024

Premium Rázovitá tržnice táhne do polského pohraničního městečka Kudowa Zdrój tisíce Čechů. Autobusy sem už...

Zloději očesali nové vozy u autosalonu, škoda se šplhá ke dvěma milionům

19. dubna 2024  10:47

Dva muži s pestrou trestní minulostí způsobili škodu za téměř dva miliony korun, když se v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Řidič na stavbě vypil lahev vodky a převrátil tatru, nadýchal tři promile

19. dubna 2024  12:55

Během pracovní doby popíjel na stavbě dálnice nedaleko Hradce Králové sedmačtyřicetiletý řidič...

Špindlerův Mlýn povolil propojení skiareálů, parkovací terminál počká

22. dubna 2024

Premium Kvůli raketově rostoucím nákladům musela společnost Melida zcela přepracovat projekt na lyžařské...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ze země vykoukl kel. Mamut z Hradce je jako první důkaz lovců dodnes unikátem

21. dubna 2024

Premium Přesně před 125 lety našli dělníci ve Svobodných Dvorech u Hradce Králové kostru mamuta. Dodnes jde...

V Náchodě někdo počmáral radnici nápisy proti starostovi, řeší to policie

23. dubna 2024  18:16

Hanlivé nápisy proti starostovi Janu Birkemu (SOCDEM) píše kdosi po Náchodě. Naposledy v pondělí...

Porušení nočního klidu, zničená dlažba. Jičín s driftery zahájil správní řízení

23. dubna 2024  17:10

V případu únorového srazu aut s tuningovou úpravou v Jičíně zahájila jičínská radnice zatím 22...

Rumcajs s Cipískem se dívají, jak Manka tancuje. Rekordní lavička zdobí alej

23. dubna 2024  11:10

Tančící Manka, Rumcajs a Cipísek zdobí největší tuzemskou vyřezávanou lavičku, která přibyla do...

Špindlerův Mlýn povolil propojení skiareálů, parkovací terminál počká

22. dubna 2024

Premium Kvůli raketově rostoucím nákladům musela společnost Melida zcela přepracovat projekt na lyžařské...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...