Zředěný džus z fermentování využijete jako hnojivo. | foto: Kokoza

Kompostujte podle starých Japonců. Pohodlně v bytě, bez zápachu a žížal

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Ne každý má zahradu a v ní dostatek prostoru na klasický kompost. Květiny chtějí hýčkat i majitelé bytů s balkonem, aby si tak dopřáli i na skromném prostoru trošku krásy a zeleně. Mohou vyzkoušet takzvanou Bokashi metodu fermentování zbytků z kuchyně, ze které získají hnojivo pro rostliny, a to bez zápachu i mušek.

Zemina vzniklá kompostováním je živou vodou pro každou zahrádku. Dodává půdě přirozené živiny. Právě proto se kompostování stalo téměř povinností pro každého majitele zahrady. 

Na zahradě přitom nejde jenom o možnost „vyrobit“ si někde ve skrytém rohu základ pro další úrodu, ale zároveň je nutné likvidovat spoustu odpadu, který na zahradě vzniká. Nejen listí, posekanou trávu, ale i zbytky dřevin po prořezávce stromů a bioodpad z kuchyně.

Cílem bylo snížit množství chemických látek používaných v zemědělství.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se