Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Japonské fenomenální hovězí s mramorovaným masem se pase i u Pardubic

  9:24
U nás byste napočítali pouze do stovky čistokrevných plemenic japonského skotu wagyu a pětina z nich se pase u Pardubic, ve stádě pana Josefa Müllera. Seznamte se se zvířetem, jehož maso je tak výjimečné, že není pro každého, což potvrzuje i Pohlreich. Nejen kvůli finanční stránce věci, ale i pro specifickou chuť.

Zcela triviálně nese toto japonské plemeno název wagyu. Skládá se totiž ze dvou japonských slov – wa gyu – což překvapivě znamená „japonský skot“. Zatímco maso těchto zvířat už bylo mnohokrát popsáno, o jejich chovu kolují spíš zkazky. Pro svět mimo Japonsko byl totiž tento japonský národní poklad objeven relativně nedávno.

A tak se televizní Receptář prima nápadů podíval na plemeno wagyu z hlediska veterinárního a u zkušeného chovatele se poptal, co nesmí chybět v krmné dávce tohoto neobvyklého plemene, aby prospívalo a vyznačovalo se tak mimořádnou kvalitou masa, typicky jemně prorostlého tukem.

Wagyu, japonský poklad chovají i v Česku. Ale nesmí se jmenovat Kobe

Josef Müller chová tento japonský národní poklad na Pardubicku zhruba od začátku nového tisíciletí, když se jeho rodina v roce 2006 rozhodla pro nákup zmražených embryí tehdy ještě ne moc známého plemene. Od té doby sbírají v chovu wagyů cenné zkušenosti. Aktuálně starají zhruba o dvacet chovných krav a jejich telata a pěkně si je hýčkají. Nejen dostatečně velkými pastvinami.

Jak velkou pastvinu tento vzrůstem nevelký skot potřebuje a jak zvládá naše podmínky, to záleží na konkrétní oblasti. „Záleží, jestli je to podhůří, nebo teplé Polabí, i na kvalitě půdy, ale v podstatě se obecně počítá 1 ha na jednu krávu s teletem. A protože plemeno wagyu se kromě dalších výhod vyznačuje dobrou přizpůsobivostí povětrnostním a klimatickým podmínkám, v našich podmínkách se tomuto plemeni velice dobře daří i během zimního období,“ vysvětluje zkušený chovatel.

Spokojené krávy s telátky na české farmě

A jaký mají jeho krávy jídelníček, aby bylo jejich maso krásně jemně prorostlé, což se nedá uspěchat? „Masný skot je býložravec, to znamená, že žere trávu. Tomu přizpůsobujeme i složení krmné dávky,“ vysvětluje Josef Müller podstatu, z níž je nutno při sestavování „jídelníčku“ vycházet, když chcete poskytnou svým kravám maximální komfort – a wagyové nejsou výjimkou.

Kromě pastvy tedy dostávají seno, slámu, kvalitní senáž a siláž. „Co se týče obohacování krmné dávky o jadrná krmiva, tam jsme velice zdrženliví. Snažíme se o to, aby zvířata dokázala – tak, jak to mají fyziologicky dáno – dobře prosperovat pouze z objemových krmiv,“ popisuje osvědčený přístup.

A nutno říci, že jejich zvířata vypadají opravdu spokojeně, stejně jako jsou zákazníci spokojeni s výrazně mramorovaným masem. Které také chce svůj čas, aby narostlo. Proto zaplatíte za svíčkovou téměř šest tisíc za kilogram, za květovou špičku na steak přes dva tisíce a za kližku zhruba 700 korun.

KVÍZ: Jak se vyznáte v hovězím mase

„Maso wagyu je výjimečné jak po vizuální stránce, tak i svými kulinářskými kvalitami a doporučujeme ho vždy zařadit jako takovou třešinku na dortu. Není dobré to s wagyu masem přehánět. Chuť je natolik výrazná a specifická, že při větším množství by mohl být zážitek kontraproduktivní,“ směje se farmář.

A co na maso wagyu říká Pohlreich?

Pana Müllera jako chovatele wagyů Zdeněk Pohlreich shodou okolností zná. „Dělá to nádherně. Je to chovatel, jak má být, a ty jeho kravky mají nepochybně srovnatelné podmínky jako v Japonsku,“ pěje na něj jenom chválu. „Vím, jak je jejich chov opředený spoustou báchorek, jak se ručně masírují a podobně, ale myslím, že málo z toho je pravda. Přesto chápu, proč je to tak drahý, jak drahý to je,“ dodává

Z kuchařského hlediska je podle něj maso wagyu pěkná potvora. „Kuchařsky se vůbec nejedná o jednoduchý produkt, musíte to umět připravit. Automaticky to neznamená, že to bude dobrý,“ vysvětluje. A shodně s panem Müllerem dodává, že není účelem dát si čtvrtkilový steak. Ale je moc fajn, že toto luxusní maso u nás můžeme ochutnat.

Autoři:

Nejčtenější

Poprvé v historii spatřili „černého démona“. Běžně žije v temných hlubinách

Tvor s velkým, černým tělem a tlamou plnou tesáků, známý jako „černý démon“, byl poprvé v historii spatřen za denního světla. Vědci byli překvapeni, když tohoto tvora objevili u pobřeží Tenerife.

Řezník přivezl zelené maso a hádal se. V nemocnici jim to procházelo, líčí šéfkuchař

Premium

Recepty na exoticky znějící speciality vám prozradí Nikolas Kratěna. Jako kuchař prošel řadou luxusních restaurací, ale poslední čtyři roky vařil pro pacienty v nymburské nemocnici. „Musel jsem řešit...

Tyto potraviny jsou pro psy nebezpečné. Co dělat, když je snědí?

Spousta majitelů psů si myslí, že jejich mazlíčci mohou jíst to samé, co lidé. Ale opak je pravdou. Některé potraviny, které jsou pro nás běžné, mohou být pro psy velmi nebezpečné. A nejen to,...

Zlato na talíři. Je to větší luxus než máslo? Je, ale jen o trošku

Premium

Plátek jedlého 24karátového zlata o velikosti osm na osm centimetrů vás vyjde pod stovku. Jeho cena kolísá v závislosti na aktuální ceně zlata. Cena másla také kolísá, ale pokud nemáte štěstí na...

Rostlinné náhražky masa jsou pro mě nesmyslné, říká Slanina z Kluků v akci

Premium

Už dvacet let se v pořadu Kluci v akci snaží na obrazovkách ukázat, jak vařit jednoduše a s humorem. „S nadsázkou říkám, že Kluci v akci jsou Top Gearem české gastronomie,“ líčí Ondřej Slanina. Jaký...

Pečujte o svůj žlučník, na přelomu zimy a jara trpí nejvíc

Koho někdy pořádně pozlobil žlučník, rozhodně by to nechtěl zažít znovu. Tento orgán prochází nyní obdobím zvýšené zátěže, měli bychom mu proto alespoň částečně ulevit. Smysl má zařadit do jídelníčku...

18. února 2025

Poprvé v historii spatřili „černého démona“. Běžně žije v temných hlubinách

Tvor s velkým, černým tělem a tlamou plnou tesáků, známý jako „černý démon“, byl poprvé v historii spatřen za denního světla. Vědci byli překvapeni, když tohoto tvora objevili u pobřeží Tenerife.

18. února 2025

Řezník přivezl zelené maso a hádal se. V nemocnici jim to procházelo, líčí šéfkuchař

Premium

Recepty na exoticky znějící speciality vám prozradí Nikolas Kratěna. Jako kuchař prošel řadou luxusních restaurací, ale poslední čtyři roky vařil pro pacienty v nymburské nemocnici. „Musel jsem řešit...

17. února 2025

Vyberte nejroztomilejší mazlíčky, hrají o krmivo pro kočky, vy o knížky

Únorové hlasování o nejroztomilejší mazlíčky odstartovalo. V tomto měsíci čtenářské hlasy rozhodnou o výhercích kvalitního kočičího krmiva a praktické deky značky PRO PLAN. Vylosovaní hlasující se...

3. února 2025,  aktualizováno  17.2 9:35

To nechci, proč mi to Google nainstaloval do mobilu? Uživatelé se bouří

V posledních týdnech začal Google instalovat do telefonů s Androidem novou systémovou aplikaci, která má uživatele...

Shodila jsem 23 kilo. Táta říkal, že se na to nedá koukat, přiznala Cibulková

Bývalá slovenská profesionální tenistka Dominika Cibulková (35) po narození dětí výrazně přibrala. V rozhovoru pro...

Kanye West a Bianca Censori se rozešli, raper zveřejnil podivný vzkaz

Raper Kanye West (47) a jeho žena Bianca Censori (30) se podle zdrojů blízkých páru rozešli a směřují k rozvodu....

Muže děsí můj svalnatý zadek, popisuje žena problémy při hledání partnera

Třiadvacetiletá influencerka Kerolay Chavesová z Brazílie, kterou na Instagramu sledují miliony lidí, shání životního...

Mimozemšťani, bába pod kořenem. Skryté vtipy v Kingdom Come 2 jsou geniální

Česká středověká hra Kingdom Come: Deliverance 2 je venku už víc než týden a hráči postupně objevují více či méně...