Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Japonské fenomenální hovězí s mramorovaným masem se pase i u Pardubic

  9:24
U nás byste napočítali pouze do stovky čistokrevných plemenic japonského skotu wagyu a pětina z nich se pase u Pardubic, ve stádě pana Josefa Müllera. Seznamte se se zvířetem, jehož maso je tak výjimečné, že není pro každého, což potvrzuje i Pohlreich. Nejen kvůli finanční stránce věci, ale i pro specifickou chuť.

Zcela triviálně nese toto japonské plemeno název wagyu. Skládá se totiž ze dvou japonských slov – wa gyu – což překvapivě znamená „japonský skot“. Zatímco maso těchto zvířat už bylo mnohokrát popsáno, o jejich chovu kolují spíš zkazky. Pro svět mimo Japonsko byl totiž tento japonský národní poklad objeven relativně nedávno.

A tak se televizní Receptář prima nápadů podíval na plemeno wagyu z hlediska veterinárního a u zkušeného chovatele se poptal, co nesmí chybět v krmné dávce tohoto neobvyklého plemene, aby prospívalo a vyznačovalo se tak mimořádnou kvalitou masa, typicky jemně prorostlého tukem.

Wagyu, japonský poklad chovají i v Česku. Ale nesmí se jmenovat Kobe

Josef Müller chová tento japonský národní poklad na Pardubicku zhruba od začátku nového tisíciletí, když se jeho rodina v roce 2006 rozhodla pro nákup zmražených embryí tehdy ještě ne moc známého plemene. Od té doby sbírají v chovu wagyů cenné zkušenosti. Aktuálně starají zhruba o dvacet chovných krav a jejich telata a pěkně si je hýčkají. Nejen dostatečně velkými pastvinami.

Jak velkou pastvinu tento vzrůstem nevelký skot potřebuje a jak zvládá naše podmínky, to záleží na konkrétní oblasti. „Záleží, jestli je to podhůří, nebo teplé Polabí, i na kvalitě půdy, ale v podstatě se obecně počítá 1 ha na jednu krávu s teletem. A protože plemeno wagyu se kromě dalších výhod vyznačuje dobrou přizpůsobivostí povětrnostním a klimatickým podmínkám, v našich podmínkách se tomuto plemeni velice dobře daří i během zimního období,“ vysvětluje zkušený chovatel.

Spokojené krávy s telátky na české farmě

A jaký mají jeho krávy jídelníček, aby bylo jejich maso krásně jemně prorostlé, což se nedá uspěchat? „Masný skot je býložravec, to znamená, že žere trávu. Tomu přizpůsobujeme i složení krmné dávky,“ vysvětluje Josef Müller podstatu, z níž je nutno při sestavování „jídelníčku“ vycházet, když chcete poskytnou svým kravám maximální komfort – a wagyové nejsou výjimkou.

Kromě pastvy tedy dostávají seno, slámu, kvalitní senáž a siláž. „Co se týče obohacování krmné dávky o jadrná krmiva, tam jsme velice zdrženliví. Snažíme se o to, aby zvířata dokázala – tak, jak to mají fyziologicky dáno – dobře prosperovat pouze z objemových krmiv,“ popisuje osvědčený přístup.

A nutno říci, že jejich zvířata vypadají opravdu spokojeně, stejně jako jsou zákazníci spokojeni s výrazně mramorovaným masem. Které také chce svůj čas, aby narostlo. Proto zaplatíte za svíčkovou téměř šest tisíc za kilogram, za květovou špičku na steak přes dva tisíce a za kližku zhruba 700 korun.

KVÍZ: Jak se vyznáte v hovězím mase

„Maso wagyu je výjimečné jak po vizuální stránce, tak i svými kulinářskými kvalitami a doporučujeme ho vždy zařadit jako takovou třešinku na dortu. Není dobré to s wagyu masem přehánět. Chuť je natolik výrazná a specifická, že při větším množství by mohl být zážitek kontraproduktivní,“ směje se farmář.

A co na maso wagyu říká Pohlreich?

Pana Müllera jako chovatele wagyů Zdeněk Pohlreich shodou okolností zná. „Dělá to nádherně. Je to chovatel, jak má být, a ty jeho kravky mají nepochybně srovnatelné podmínky jako v Japonsku,“ pěje na něj jenom chválu. „Vím, jak je jejich chov opředený spoustou báchorek, jak se ručně masírují a podobně, ale myslím, že málo z toho je pravda. Přesto chápu, proč je to tak drahý, jak drahý to je,“ dodává

Z kuchařského hlediska je podle něj maso wagyu pěkná potvora. „Kuchařsky se vůbec nejedná o jednoduchý produkt, musíte to umět připravit. Automaticky to neznamená, že to bude dobrý,“ vysvětluje. A shodně s panem Müllerem dodává, že není účelem dát si čtvrtkilový steak. Ale je moc fajn, že toto luxusní maso u nás můžeme ochutnat.

Autoři:

Nejčtenější

Nadšenec vytvořil dřevěné PC, které se nemusí stydět dát ani do obýváku

Herní počítače už jsou dnes běžnou součástí domácího vybavení, jejich většinou futuristický design a mohutné LED podsvícení je však diskvalifikují od toho, aby si je esteticky uvažující jedinci...

Poprvé štěkl a leknutím se z toho svalil. Redaktorka líčí první dny se štěňaty

Premium

Dvě štěňata pokládám na terasu. Zatímco se otočím pro další, obě mi bleskově vklouznou zpátky do domu. Nedostatek spánku naštěstí od určité fáze přináší úlevnou apatii. Je mi to jedno, ať si dělají,...

Zvlhčují a čistí vzduch, vyrábějí kyslík. Zelenáči v květináči zlepšují imunitu

Zdraví máte jen jedno. A tahle parta „pokojových zelenáčů“ vám ho pomůže uchránit co nejdéle. Některé čistý vzduch od škodlivin, další ho obohatí silicemi, které vás vzpruží, a třeba ze šťávy z...

Finty, jak z obyčejných brambor vytěžit maximum a proměnit je v poklad

Taková obyčejná surovina a tolik zajímavých věcí je s ní možné dělat. Řeč je o bramborách, které kdekdo baští každý den. Ale jak je připravit opravdu chutně?

Nelíbejte psy, můžete dostat salmonelózu, varují veterináři

Salmonela je nepříjemná bakterie, které se bojíme obecně u vajec či nedostatečně tepelně zpracovaného masa. Veterináři však upozorňují, že ji můžete chytit, i když se líbáte se psem.

Sběratel „ujíždí“ na starých pokladnách. Jsou složitější než kalkulačka

Třiapadesátiletý Andrew Rae ze Spilsby v Lincolnshire ve Velké Británii má 185 historických a elektronických pokladen, z nichž tři se objevily ve druhé sezoně úspěšného televizního seriálu Loki od...

25. ledna 2025

V kladrubském chovu přišlo na svět první hříbě roku, dalších 76 letos očekávají

Ve čtvrtek večer obohatilo chov koní v Kladrubech první hříbě nového roku. Do stáda starokladrubských běloušů přibyla klisnička Singera. „Porod proběhl bez komplikací,“ uvedla zootechnička místního...

24. ledna 2025  16:42

Masopust, období veselí a hodování, potrvá do začátku března. Pak začne půst

Od Tří králů až do Popeleční středy se odedávna v českých zemích pořádaly taneční zábavy, zabijačky a svatby. Tehdy hodovali chudí i bohatí, obyvatelé vesnic i měst. Masopust, lidově zvaný fašank a...

24. ledna 2025

Nelíbejte psy, můžete dostat salmonelózu, varují veterináři

Salmonela je nepříjemná bakterie, které se bojíme obecně u vajec či nedostatečně tepelně zpracovaného masa. Veterináři však upozorňují, že ji můžete chytit, i když se líbáte se psem.

24. ledna 2025

Babišová s Bartošem čekají dítě. Nebylo to plánované, ale těšíme se, říkají

A je to venku! Herec Kryštof Bartoš (32) bude otcem. Maminkou očekávaného dítěte je jeho partnerka, herečka Martina...

Po otcově smrti přišlo peklo. Prohrál jsem vše, říká syn Josefa Vinkláře

Herečka a spisovatelka Ivanka Devátá (89) vydala loni knihu s názvem Můj příšerný syn a její hlavní hrdina Adam Vinklář...

V Česku otevírá pobočku nový řetězec. Slibuje velké porce zdravého jídla

Po několika odložených startech vstupuje na český trh řetězec se zdravým jídlem. V přízemí pražského centra Máj Národní...

Soaking: sexuální praktika, která je příliš bizarní, aby byla reálná

Virální, bizarně kreativní, legrační. Sexuální praktika soaking uhranula internet, fascinuje. Slouží jako nástroj...

Šedesátník Dominik Hašek bude počtvrté táta. Jsem opatrnější, říká hokejista

Hokejista Dominik Hašek, který 29. ledna oslaví šedesátiny, se pochlubil šťastnou novinkou. Bude z něj opět tatínek. S...