Pátek 3. dubna 2020, svátek má Richard
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 3. dubna 2020 Richard

VIDEO: Zrádný burčák umí s člověkem pěkně zatočit. Jak ho vyrobit doma

aktualizováno 
Burčák je odměnou pro vinaře, který chce ochutnat první plody své práce. Jinak by musel čekat až do svatého Martina (11. 11.), kdy se otevírají mladá vína ze současné úrody. Svůj burčák si může vyrobit i malozahrádkář z pár desítek kilogramů hroznů.

Pro výrobu burčáku je důležitá cukernatost hroznů. Pokud budete využívat plodů sklizených až teď, tedy v období pozdního sběru, můžete dosáhnout cukernatosti 21 stupňů, když pro výrobu burčáku je pozdního sběru škoda. Proto profesionální vinař raději udělá víno.

Jak se měří cukernatost

Nejvíce se měří podle Československého normalizovaného moštoměru. Používá se ke stanovení cukernatosti moštu na území České republiky a Slovenska. Do jeho stupnice je zahrnut také vliv necukrů. Výsledky měření udávají počet kilogramů cukru ve 100 l moštu (°NM někdy též °ČNM).

Někteří odborníci radí, že na burčák je možné sbírat hrozny už od 15 stupňů, kdy obsahují i více kyselinek, které burčák osvěží. Jestliže se uznává, že na výrobu moštu a burčáku je potřeba zhruba 22 ° cukernatosti, tak na sto litrů je potřeba na zvýšení o jeden stupeň asi 1,1 kg cukru.

Pokud jste náhodou současnou úrodu hroznů ještě nestihli sklidit, ani špačci si ještě vaši zahradu nevyhlédli a zároveň si na vlastní víno netroufáte, máte iedální výchozí pozici pro výrobu vlastního burčáku. A navíc na něj nebudete čekat tak dlouho jako na vlastní víno.

Nejprve mechanicky oddělte stopky od bobulí a nahrubo pomačkejte a nechejte několik hodin odležet. Pak vylisujte šťávu a přelijte do kanystru nebo demižónu. Vždy zhruba do dvou třetin, aby měla šťáva prostor pro kvašení.

Nádobu pak dejte do místnosti s teplotou 15–25 °C a sledujte, co se bude dít. Jestliže se proces rozjíždí jen pomalu, volte teplejší prostor. Nádobu těsně neuzavírejte, vlivem kvašení se vyvíjejí plyny, nádoba by mohla vybouchnout. Stačí jen zakrýt kouskem kartonu.

Celý proces trvá kolem 15 dní (podle teploty v místnosti). Je důležité pořád koštovat, ostatně vinaři vědí, že když začne burčák správně „burčit“ a je ve skvělé formě, trvá to vždy jen několik hodin. Takže ve sklípcích se pracuje se šťávou před vypuknutím burčení a teplotou se reguluje její stav, aby bylo možné v sezoně nabízet každý den.

Na výrobu se podrobně podívejte ve videu. Reportérka Romana Navarová se obětovala a prošla celým provozem vinařství, kde vyrábějí i pravý moravský burčák. Zda ho okoštovala tolik, kolik má v těle krve, se ovšem nepřiznala.

Autor:
  • Nejčtenější

Upečte rohlíky nebo chleba a pochlubte se jimi, nejlepší recepty ukážeme

Proč chodit do obchodu pro základní pečivo a vystavovat se možné nákaze, když si ho lehce můžete upéct i doma. Je to...

V pražské zoo se nad ránem narodilo slůně, další přírůstek je na cestě

V pražské zoo se nad ránem narodilo slůně. Matkou nového přírůstku do Údolí slonů je slonice Tamara. Odpoledne...

Když se vám mlží brýle při nošení roušky, pomůže jar i pěna na holení

Že se mají nosit roušky, všichni vědí. Ale že to přinese problémy lidem s brýlemi, se zjistilo až při běžném nošení....

Otázky a odpovědi: V době koronaviru si dávejte pozor na domácí mazlíčky

Opatření proti šíření nového typu koronaviru dopadají i na majitele zvířat, prokázáno už totiž bylo několik přenosů z...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Premium

Bez lidí se zvířata nudí, říká Bobek. Na začátku pandemie byli podle něj lovci

Zdálo by se, že si teď ředitel pražské zoo Miroslav Bobek může vychutnávat procházky zahradou, aniž by ho při nich...

Premium

KOMENTÁŘ: Po dvou měsících přijde rozvrat. Nečekejme na pomoc, konejme!

Karanténní prázdniny může ekonomika státu vydržet měsíc. Po dvouměsíčním výpadku už hrozí naprostý rozvrat výroby,...

Premium

Španělská nepoučitelnost. Proč zde koronavirus řádí jako v Itálii nebo Číně

Dlouhé týdny Španělé sledovali, co se děje v Číně, Íránu a Itálii. Ale nepoučili se. Laxní politici opakují stejné...

Premium

Storno přijde draho, Češi nechají cestovkám desetitisíce za ­propadlé zájezdy

Přijít o desítky tisíc za neuskutečněné zájezdy je problém, se kterým se potýká řada českých klientů cestovních...

  • Další z rubriky

Pleníme spíž: nenechte zásobu brambor zkazit. Uvařte šulánky

Bramborové šulánky jsou geniálně jednoduchým jídlem našich babiček, které můžete podávat ve sladké i slané verzi....

Když nakoupíte zbytečně moc zeleniny, využijte ji na ratatouille

Ratatouille je zeleninové ragú, které je typickým francouzským pokrmem. Přitom toto národní jídlo patří k těm, který...

Umíme jen vařit, říká Pohlreich. S Punčochářem rozváží jídlo záchranářům

Dobře si uvědomuje, že to, co se zastaví úplně, se bude rozhýbávat hodně špatně. Proto nejdřív rozjel prodej jídla s...

Upečte rohlíky nebo chleba a pochlubte se jimi, nejlepší recepty ukážeme

Proč chodit do obchodu pro základní pečivo a vystavovat se možné nákaze, když si ho lehce můžete upéct i doma. Je to...

Advantage Consulting, s.r.o.
KONTROLOR VE VÝROBĚ (ZAUČ SE U NÁS!)

Advantage Consulting, s.r.o.
Liberecký kraj
nabízený plat: 21 000 - 25 000 Kč

Schillerová navrhne zrušit daň z nabytí nemovitostí a odpočty hypoték

Ministryně financí Alena Schillerová navrhne na vládě zrušení čtyřprocentní daně z nabytí nemovitostí. Věří, že by to...

Česko patrně srazilo míru nakažlivosti viru na méně než polovinu

Model českých odborníků tvrdí, že v Česku se výrazně zpomalilo šíření viru SARS-CoV-2. Podle jejich údajů klesla...

Žil jako nemohoucí stařec. Pak Marek zhubl 57 kilo a je z něj idol žen

Marek Láca žil v osmadvaceti letech jako nemohoucí stařec, bez energie, bez ženy, zato však s pořádnou nadváhou. Ta už...

Italská duše trpí. Běžte domů, křičí na sebe sousedé z balkonů ve Florencii

Ulice toskánské metropole Florencie, které jsou jindy plné turistů a kde se milenci z mostu Ponte Vecchio vždy kochali...

Služba kontroluje práci z domova. Jejímu výrobci lidé spílají

Koronavirus ji firmám vnutil, jenže mnohé firmy mají pocit, že kvůli práci z domova ztrácejí nad pracovní silou dohled....