"Když jsem zámek tvořila, ani ve snu by mě nenapadlo, že se díky němu stanu rekordmankou. A navíc ještě tři roky poté, co jsem ho dokončila," neskrývá překvapení Dostálová.
Čtyřicetikilový dort z tvarovací hmoty a čokolády vytvořila ještě jako žákyně Střední školy gastronomie a služeb v Nové Pace pod vedením spoluautorky námětu a učitelky odborného výcviku Jaroslavy Havlové.
"Předlohu jsme vybíraly podle obrázků mnoha českých i zahraničních památek. Francouzský Chaumont na řece Loiře nás zaujal nejvíc především krásnými ozdobami a věžičkami," vzpomíná cukrářka
Na unikátním dortu pracovala denně čtyři měsíce. Kromě čokolády a bílé modelovací hmoty použila ještě řadu materiálů zejména na detaily, které vzhled čokoládového zámku ještě víc přiblížily originálu. Například okna jsou vyrobena ze speciální karamelové výplně.
Dort i po letech stále vypadá k světu
"Každý si představuje dort jako upečenou cukrovinku s krémem. Ten můj ale není pečený. Je ze speciální hmoty, která pouze vyschla na vzduchu a nekazí se. Je celý jedlý, to je základní podmínka účasti na cukrářských soutěžích," uvádí Dostálová.
Za čokoládový model zámku získala hned několik profesních ocenění. To nejvyšší získala v roce 2008 na světové olympiádě cukrářů v německém Erfurtu.
"Zámek je ve skleněné vitríně v muzeu rekordů a kuriozit v Pelhřimově, kam ho musela dopravit vysokozdvižná plošina. Během festivalu jsem se na něj byla podívat a překvapilo mě, že stále vypadá k světu. Obávala jsem se, že z něj už bude troska," konstatovala Dostálová.