Středa 11. prosince 2019, svátek má Dana
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 11. prosince 2019 Dana

Svijanský pivovar bude točit pivní zmrzlinu, člověk se po ní i opije

  13:36aktualizováno  13:36
Svijanský pivovar představí na svých letních slavnostech pivní zmrzlinu. Ze tří čtvrtin bude obsahovat světlou nebo tmavou svijanskou třináctku. Zmrzlina tak bude výhradně pro dospělé, protože se po ní bude možné i opít.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Bořivoj Černý, MAFRA

"Zmrzlina bude mít nejméně čtyři procenta alkoholu a vyrobí ji pro nás Heinrich Schwarzkopf, který má vyhlášenou cukrárnu ve Stráži pod Ralskem," říká hlavní sládek Pivovaru Svijany Petr Menšík.

Zmrzlinu poprvé ochutnají návštěvníci 22. ročníku Slavností svijanského piva, který se uskuteční v sobotu 16. července ve Svijanském Újezdu. Jedním z ústředních hesel bude Lízni si Kněžnu nebo Knížete, což jsou názvy piv, ze kterých je zmrzlina vyrobená.

Svijanský pivovar

Svijanský pivovar.

Současně s pivní zmrzlinou představil ředitel pivovaru Roman Havlík další novinku, kterou je stáčení světlého nefiltrovaného piva Kvasničák s charakteristickou zakalenou zlatou barvu a kvasnicovou příchutí do pětilitrových party soudků.

Loni vyrobil Pivovar Svijany víc než 400 tisíc hektolitrů deseti druhů piva. Od nealkoholického Vozky po Barona, která má 6,5 % alkoholu. Pivovar má podle sládka Petra Menšíka nejvíc odběratelů na Liberecku, Plzeňsku a v okolí Brna.

V pivovaru v současnosti pracuje 105 lidí a tři roboti. Dva jménem Helmut a Hanz na lince plnící KEG sudy. K nim letos přibyl další, který vkládá lahvová piva do přepravek.

Autor:
  • Nejčtenější

Děsivé tesáky a boj na život a na smrt. Takto se jaguáři perou o teritorium

Brazilský fotograf Reynaldo Leite Martins junior zachytil okamžik, kdy dva jaguáři bojovali na břehu řeky v Brazílii....

Vyučili mě prvorepublikoví kuchaři s ostrým slovníkem, vzpomíná Sapík

Jaroslav Sapík je považován za doyena české gastronomie. Vyučil se a řadu let pracoval v pražském hotelu Ambassador, až...

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

Premium

Majonéza byl pro mě životní objev, říká úspěšná kuchařka z Vietnamu

Kdysi učila Čechy zamilovat si polévku pho, teď je seznamuje s národními pokrmy z thajské, čínské, japonské a korejské...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Při zimnici vsaďte na skořici a připravte si zdravý a voňavý vánoční džem

Když zavoní skořice, obestře nás atmosféra blížících se Vánoc. Typické „dvojroličky“, které sušením kůry skořicovníku...

Premium

Cítím hořkost. Bývalý šéf mordparty poprvé promluvil o svém odchodu

Nejznámější český kriminalista Josef Mareš sloužil u policie téměř třicet let, stál za objasněním řady vražd a...

Premium

Zalepili matce prsa, aby nemohla kojit. Při příbězích z Osvětimi pláče i průvodce

Lukáš Lev provází v koncentračních táborech a popisuje nacistická zvěrstva. Jeho babička si však stála za tím, že za...

Premium

Kam dál, Slavie? Manažer Nezmar připouští obavy: Jsme na hraně

Na Dortmund má jednu bizarní vzpomínku. Po letech se jí zasměje, ale tehdy? V březnu 2002 bylo Janu Nezmarovi ouvej....

  • Další z rubriky

Vyhrajte boj s nachlazením. Pokud selže prevence, nasaďte pomocníky

Chřipce a nachlazení se můžeme účinně bránit, je třeba se jenom vyvarovat běžných chyb a dodržovat několik jednoduchých...

Premium

Kouzelní andílci s vůní lesa, vyrobte si adventní i vánoční ozdoby

Zkuste si o adventu vyšetřit jeden odpočinkový den. Zajděte se projít do lesa, cestou nasbírejte šišky, lišejník a...

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

Vyučili mě prvorepublikoví kuchaři s ostrým slovníkem, vzpomíná Sapík

Jaroslav Sapík je považován za doyena české gastronomie. Vyučil se a řadu let pracoval v pražském hotelu Ambassador, až...

OVĚŘENO: Jak obstály olejíčky Frei öl® v testu?
OVĚŘENO: Jak obstály olejíčky Frei öl® v testu?

Propadli jste pleťovým a tělovým olejům a hledáte inspiraci? Vyzkoušeli jsme olejíčky Frei öl®, které slibují tu nejlepší péči pro pokožku dospělých i našich nejmenších.

Najdete na iDNES.cz