Pět důležitých otázek a odpovědí o topení v krbu nebo krbových kamnech

aktualizováno 
Jak je to s terciálním spalováním dřeva v krbu? Je lepší topit velkými poleny, anebo spíše o menším průměru? A kdy je lepší štípat dříví, hned po pokácení stromu, či až po vyschnutí? Podobné otázky trápí každého, kdo se stal čerstvým majitelem krbu nebo krbových kamen.

Nepřehánějte to v krbu s průměrem polen. | foto: Profimedia.cz

V poslední době se nám redakci sešlo několik dotazů týkajících se topení dřevem v krbové vložce nebo krbových kamnech. Pokusíme se společně s odborníky na ně odpovědět.

1.Špiní se nám dvířka u kamen

"Letos prvně máme doma krbová kamna, ale pořád se nám špiní prosklená dvířka, takže nemáme z ohně takový požitek, v jaký jsme doufali," napsal redakci HOBBY.cz čtenář.

Podle odborníků bývá nejčastější příčinou nedostatečně vyschlé dřevo. Správně by nemělo mít větší vlhkost než 18–20 %. Problém může vznikat i u podezřele levných krbových vložek, které nemají dobře vyřešený systém "omývání" skla dvířek proudem vzduchu. Dalším faktorem přispívajícím ke špinění skla je i nízká teplota spalování a snaha dusit přívod vzduchu, aby dřevo vydrželo déle hořet.

2.Čím větší polena, tím lépe?

Podle některých názorů je výhodnější topit velkými poleny. Podle kamnáře Miloše Pekaře je to však nesmysl. "K hoření je třeba kyslík. Čím větší povrchovou plochu má dřevo přikládací dávky, tím lépe a kvalitněji dokážou shořet všechny spalitelné látky a vznikne méně popeloviny a škodlivých emisí. Proto topte vždy rozštípanými polínky, jejichž průměr je cca 7-8 cm nebo obvod okolo 24 cm. Nikdy ne celými špalky," vysvětluje.

3.Je jedno, zda suším kulatinu, anebo je lepší předem dřevo naštípat?

Jsou lidi, kteří raději suší kulatinu a řežou a štípou ji až před topnou sezonou. Podle Pekaře je daleko výhodnější dřevo zpracovat na polínka hned po vytěžení a pak teprve sušit. Jednak se tím vyhneme hnilobě, kterou mohou v ne zcela optimálních celé pořezané kmeny podléhat, jednak jednotlivá polínka umožňují daleko lepší proudění vzduchu a tím i rychlejší prosychání. I tak se musí orientačně počítat se dvěma lety sušení.

4.Jak je to s terciálním spalováním?

Někdy se směšuje termín sekundární spalování s dvoustupňovým spalováním či CB systémem (clean burning system), do toho vstupuje termín terciální spalování.

"Je bohužel pravda, že v podstatě neexistuje jednotný název pro tento efektivnější systém spalování. Výrobci, kteří tento systém používají, jej nazývají několika termíny. Všechny názvy však označují stejný efektivní systém spalování, který je založen na zplyňování dřeva. K tomuto jevu dochází díky speciální konstrukci kamen, tedy její krbové vložky, kdy se předehřívaný vzduch vede kanálky v zadní nebo horní části spalovací komory do topeniště a umožňuje spalovat dřevoplyn, který vzniká při spalování dřeva. Celý tento systém napomáhá kvalitnějšímu spalování zplodin, snižuje obsah škodlivin ve spalinách a zvyšuje účinnost kamen. Ta pak přesahuje 80 procent," vysvětluje specialista Jiří Janoušek ze společnosti Mountfield.

Jako dvojstupňové spalování se někdy chybně označuje systém s dvěma přívody vzduchu (druhý je v horní části dvířek). Přívod předehřátého vzduchu do horní části kamen a zplyňování však chybí. Tato kamna pak mají menší účinnost.

5.Na materiálu kamen záleží

Obecně lze materiál vložky nebo kamen rozdělit na tři skupiny: z válcovaného plechu, z kamnářské oceli a z litiny. Na první pohled mohou kamna vypadat podobně, ale válcovaný plech má minimální výdrž, nesnáší dlouhodobě vysoké teploty, začne se brzy kroutit.

U kamen z kamnářské oceli lze předpokládat vyšší životnost, uvádí se i deset let, nicméně s akumulací nelze počítat. Opravdu dlouhou životnost dosáhnete jedině při použití litiny. Bohužel taková kamna patří do vyšší cenové kategorie, navíc nemusí každému vyhovovat designem.

Autor:

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Soutěž o nejlepší relaxační místo. Jedna z posledních sérií fotografií

Posílání fotografií skončilo 15. ledna a na poslední chvíli se nám ve schránce...

Posílání fotografií skončilo 15. ledna a na poslední chvíli se nám ve schránce shromáždilo velké množství příspěvků,...

Co letos chystají hvězdy pro vaši zahradu, domov, kondici i koníčky?

Horoskop pro vaši zahradu, dům, koníčky a kondici pro rok 2019

Každý životní přelom vyžaduje dvě věci: zhodnotit vše, co bylo, a naplánovat to, co bude. Pokud by se navíc ještě...

S propan-butanovou lahví manipulujte bezpečně, ať je z ní dobrý sluha

Jen ventil zapečetěný fólií nebo plombou zaručuje, že lahev řádně naplnil...

Díky nezávislosti na rozvodných sítích jsou propan-butanové lahve oblíbené především na chatách či chalupách, při...

Najdete na iDNES.cz