Pět důležitých otázek a odpovědí o topení v krbu nebo krbových kamnech

aktualizováno 
Jak je to s terciálním spalováním dřeva v krbu? Je lepší topit velkými poleny, anebo spíše o menším průměru? A kdy je lepší štípat dříví, hned po pokácení stromu, či až po vyschnutí? Podobné otázky trápí každého, kdo se stal čerstvým majitelem krbu nebo krbových kamen.

Nepřehánějte to v krbu s průměrem polen. | foto: Profimedia.cz

V poslední době se nám redakci sešlo několik dotazů týkajících se topení dřevem v krbové vložce nebo krbových kamnech. Pokusíme se společně s odborníky na ně odpovědět.

1.Špiní se nám dvířka u kamen

"Letos prvně máme doma krbová kamna, ale pořád se nám špiní prosklená dvířka, takže nemáme z ohně takový požitek, v jaký jsme doufali," napsal redakci HOBBY.cz čtenář.

Podle odborníků bývá nejčastější příčinou nedostatečně vyschlé dřevo. Správně by nemělo mít větší vlhkost než 18–20 %. Problém může vznikat i u podezřele levných krbových vložek, které nemají dobře vyřešený systém "omývání" skla dvířek proudem vzduchu. Dalším faktorem přispívajícím ke špinění skla je i nízká teplota spalování a snaha dusit přívod vzduchu, aby dřevo vydrželo déle hořet.

2.Čím větší polena, tím lépe?

Podle některých názorů je výhodnější topit velkými poleny. Podle kamnáře Miloše Pekaře je to však nesmysl. "K hoření je třeba kyslík. Čím větší povrchovou plochu má dřevo přikládací dávky, tím lépe a kvalitněji dokážou shořet všechny spalitelné látky a vznikne méně popeloviny a škodlivých emisí. Proto topte vždy rozštípanými polínky, jejichž průměr je cca 7-8 cm nebo obvod okolo 24 cm. Nikdy ne celými špalky," vysvětluje.

3.Je jedno, zda suším kulatinu, anebo je lepší předem dřevo naštípat?

Jsou lidi, kteří raději suší kulatinu a řežou a štípou ji až před topnou sezonou. Podle Pekaře je daleko výhodnější dřevo zpracovat na polínka hned po vytěžení a pak teprve sušit. Jednak se tím vyhneme hnilobě, kterou mohou v ne zcela optimálních celé pořezané kmeny podléhat, jednak jednotlivá polínka umožňují daleko lepší proudění vzduchu a tím i rychlejší prosychání. I tak se musí orientačně počítat se dvěma lety sušení.

4.Jak je to s terciálním spalováním?

Někdy se směšuje termín sekundární spalování s dvoustupňovým spalováním či CB systémem (clean burning system), do toho vstupuje termín terciální spalování.

"Je bohužel pravda, že v podstatě neexistuje jednotný název pro tento efektivnější systém spalování. Výrobci, kteří tento systém používají, jej nazývají několika termíny. Všechny názvy však označují stejný efektivní systém spalování, který je založen na zplyňování dřeva. K tomuto jevu dochází díky speciální konstrukci kamen, tedy její krbové vložky, kdy se předehřívaný vzduch vede kanálky v zadní nebo horní části spalovací komory do topeniště a umožňuje spalovat dřevoplyn, který vzniká při spalování dřeva. Celý tento systém napomáhá kvalitnějšímu spalování zplodin, snižuje obsah škodlivin ve spalinách a zvyšuje účinnost kamen. Ta pak přesahuje 80 procent," vysvětluje specialista Jiří Janoušek ze společnosti Mountfield.

Jako dvojstupňové spalování se někdy chybně označuje systém s dvěma přívody vzduchu (druhý je v horní části dvířek). Přívod předehřátého vzduchu do horní části kamen a zplyňování však chybí. Tato kamna pak mají menší účinnost.

5.Na materiálu kamen záleží

Obecně lze materiál vložky nebo kamen rozdělit na tři skupiny: z válcovaného plechu, z kamnářské oceli a z litiny. Na první pohled mohou kamna vypadat podobně, ale válcovaný plech má minimální výdrž, nesnáší dlouhodobě vysoké teploty, začne se brzy kroutit.

U kamen z kamnářské oceli lze předpokládat vyšší životnost, uvádí se i deset let, nicméně s akumulací nelze počítat. Opravdu dlouhou životnost dosáhnete jedině při použití litiny. Bohužel taková kamna patří do vyšší cenové kategorie, navíc nemusí každému vyhovovat designem.

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Kuře v jogurtu podle Pohlreicha. Ozvláštnil ho kurkumou a chilli

Kuřecí plátek nakládaný v jogurtové marinádě

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jako by naslouchal fanouškům a od poměrně drahého hovězího masa se přesouvá do lidovějších...

Odis je ideální psí společník z Ukrajiny, miluje sport i lenošení na gauči

Toto plemeno se skvěle hodí na všemožné psí sporty.

Ukrajinský odis je univerzální společník vhodný jak pro sport, tak lenošení na gauči. Je to vynikající rodinný...

Zakládáte či chcete měnit svou zahradu? Nejdříve si ujasněte koncepci

Patříte-li mezi společenské typy, můžete zahradu koncipovat jako velký obývák s...

Chystáte se vybudovat novou zahradu či změnit vzhled té stávající? Právě vám je tedy určen pětidílný seriál magazínu...

V Česku se téměř polovina domácností točí kolem psa

Jemná psí masáž . I takové rozmazlování může být součástí služeb psího hotelu.

Česko je psí velmoc. Hafany už nepoužíváme jen k hlídání svého domu. Také s nimi tančíme, voláme jim taxík a posíláme...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Další z rubriky

Na ochranu rostlin před plísněmi a škůdci vyzkoušejte přírodní postřiky

Přírodní postřiky využijte na okrasné rostliny, zeleninu, bylinky a v případě...

Chránit rostliny před plísněmi a škůdci je třeba už v brzkých růstových fázích, největší boj však nastává krátce před...

Zálesácký chleba zvládnete snadno i na grilu v polních podmínkách

Pečení chleba

Není to sice tradiční kvasový chléb, ten jen tak někdo nezvládne a jeho příprava potřebuje daleko více času. Ale jestli...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

České školství zaostává. Rozdíly mezi školami se prohlubují
České školství zaostává. Rozdíly mezi školami se prohlubují

V Česku máme jednu z nejdelších rodičovských vůbec. Matky dvou dětí stráví doma průměrně 6–8 let, přestože by se mnohdy chtěly vrátit do práce dříve. Jaké jsou u nás rozdíly v rodičovské oproti ostatním evropským zemím?

Najdete na iDNES.cz