Čím vším se dá v zimě topit. Ve Švédsku už vyzkoušeli i králíky

aktualizováno 
Zatímco v Česku řešíme, jestli je lepší topit plynem nebo elektřinou, jinde ve světě se nerozpakují přiložit do kamen často velice kuriózní topivo. Zatápí se tulením tukem, sušeným zvířecím trusem i přemnoženými králíky.
Čím vším se dá topit v zimě. Ilustrační foto

Čím vším se dá topit v zimě. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Mezi země s nejtvrdší zimou patří Mongolsko, kde teploty v zimních měsících sahají až k minus čtyřiceti stupňům. Mimo velká města lidé mají však jen málokde ústřední topení, často žijí v jurtách a vaří si i topí v malých kamínkách. A protože dřevo na otop je drahé a špatně dostupné, našli si tamní obyvatelé levnou, velmi funkční alternativu. Do kamen přikládají sušený trus dobytka, který pečlivě sbírají. Hoří výborně a v nehostinném podnebí dokonale vyhřeje tamní obydlí.

Netradiční formy vytápění se ale najdou i v evropských státech. Dominuje Švédsko, které často přichází s novými nápady. Například když se před čtyřmi lety přemnožili ve Stockholmu králíci, město se rozhodlo vyřešit likvidaci odchycených a usmrcených zvířat specifickým způsobem: jejich těla sloužila jako topivo v nedaleké spalovně. Ochránci zvířat a ekologové se při vzpomínce na tuto kauzu chytají za hlavu dodnes.

Další nápad se už setkal s větším nadšením. "Město přišlo s myšlenkou využít tělesné teplo, které produkují davy lidí na hlavním stockholmském nádraží," popisuje studentka pobývající ve Švédsku Kateřina Kusáková. "Kvůli teplu se nádražní budova musí chladit rozsáhlým systémem klimatizace, ta však také produkuje teplo, které se pak použije pro vytápění vedlejší administrativní budovy."

I odpadky se dá topit ekologicky

Norsko přišlo na originální způsob, jak využít k vytápění směsný odpad. Při spalování odpadků se v elektrárně zahřívá pára, která pohání turbíny a vyrábí tak elektřinu. Nápad uvítali i ekologové, protože zplodiny vzniklé během spalování prochází katalyzátory a neškodí životnímu prostředí. 

Přestože zmíněné národy by o tuhých a dlouhých zimách mohly vyprávět, stále se těžko vyrovnají Eskymákům, pro které je mráz každodenní realitou. Jejich předci si topili tukem z ulovených zvířat, nejčastěji z tuleňů a velryb. A protože topení tukem bylo velmi efektivní, používá se a experimentuje se s ním dodnes.

Také v Česku jsou topné oleje stále rozšířenější formou vytápění domácností. Vývojáři topných materiálů se často nechávají inspirovat tradičními zvyky předků i jiných kultur, jsou to léty prověřené postupy. Pomocí technologií tomu dají ekologicky šetrnější, na výrobu nenákladnou podobu, princip však zůstává stejný. Příkladem může být zmíněný topný olej nebo topení biomasou. A je možné, že i do Česka jednou dorazí například topení trusem domácích mazlíčků.

Autoři:

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Další z rubriky

Co letos chystají hvězdy pro vaši zahradu, domov, kondici i koníčky?

Horoskop pro vaši zahradu, dům, koníčky a kondici pro rok 2019

Každý životní přelom vyžaduje dvě věci: zhodnotit vše, co bylo, a naplánovat to, co bude. Pokud by se navíc ještě...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz