Pátek 10. dubna 2020, svátek má Darja
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 10. dubna 2020 Darja

Co uvaří i děti: špagety s rajčaty svedou, i když musíte do práce

aktualizováno 
Mnoho rodičů musí nechat děti doma samotné, kde se musí o oběd postarat samy. Větší děti to mohou zvládnout poměrně snadno. Zároveň by jednoduchý recept mohl být „vstupem do kuchyně“ a začátkem seznamování se začátky principů práce při vaření.

Nemusí to být vždycky jen špagety, poslouží i jiné těstoviny, které najdete ve spíži. | foto: Profimedia.cz

Příklad podobného receptu nám poslal šéfkuchař Petr Svoreň jako tip pro kuchařské začátečníky. „Nic snazšího už si neumím představit,“ říká. Podle něj takovýto recept zvládne každý teenager. Ostatně bude se mu hodit i v budoucnosti, až se jednou přestěhuje na internát nebo kolej.

Na dvě porce budete potřebovat:

150 g rajčat, dva stroužky česneku, 50 g šalotky nebo cibule, bazalku, sůl, pepř a 220 g těstovin, olivový olej.

Postup:

Na oleji orestujete šalotku, česnek, přidáte nakrájená rajčata. Podusíte a dochutíte. Mezitím těstoviny uvaříte v osolené vodě al dente, tedy na skus. Postupujte podle návodu, u čerstvých to bývá 2–3 minuty, u sušených kolem osmi minut.

Fotogalerie

Uvařené těstoviny se přidají do směsi a vše lehce necháte probublat. Nakonec vmícháte olivový olej a doladíte parmazánem a bazalkou. 

Lásku k italským těstovinám vyznává i kuchař Riccardo Lucque. Přišel do Prahy zhruba před dvaceti lety s plánem otevřít si vlastní italskou restauraci.

 Tvrdí, že v italské kuchyni jde o jednoduchost. Jeho recept na špagety s rajčaty počítá se čtyřmi porcemi. 

Spaghetti al pomodoro podle Riccarda Lucque

Suroviny na 4 porce: 400 g špaget, 500 g rajčatové omáčky, 1 hrst lístků bazalky, strouhaný parmazán k podávání, sůl a čerstvě mletý bílý pepř.

Suroviny na rajčatovou omáčku: 1 kg soudkových rajčat (ideálně San Marzano), 1 stroužek česneku, 1 šalotka, 50 ml panenského olivového oleje, špetka krupicového cukru, sůl, čerstvě mletý pepř.

Chuť rajčatové omáčky dělají zralá rajčata. V létě použijte domácí, na slunci vyzrálá rajčata, která jsou přirozeně sladká a šťavnatá. Mimo sezonu je plnohodnotně zastoupí konzervovaná. Rajčata omyjte a nakrájejte (i se slupkou) na větší kousky. Česnek a šalotku oloupejte a nakrájejte nadrobno.

Takto radí, jak na spaghetti al pomodoro Zdeněk Pohlreich.

16. dubna 2010

Ve větším hrnci rozehřejte olej, vsypte česnek a šalotku a opékejte je dozlatova. Přidejte rajčata, přiklopte poklicí a duste na středním stupni zhruba 10 minut, až rajčata změknou a pustí šťávu. 

Pokud se rajčata připékají, podlijte je zlehka vodou. Jakmile se začnou vařit, přelijte je do mixéru typu blender a rozmixujte dohladka. Propasírujte je zpět do hrnce, abyste odstranili semínka a slupky, a krátce povařte do zhoustnutí. Dochuťte solí, pepřem a cukrem.

Ve velkém hrnci přiveďte k varu dostatečné množství vody a osolte ji (1 lžíce soli na 3 l vody). Vsypte špagety a uvařte je podle návodu na obalu na skus. Slijte je, promíchejte s horkou rajčatovou omáčkou a ozdobte lístky bazalky. Posypte parmazánem, osolte, opepřete a můžete podávat.

Riccardo k tomuto receptu radí použít opravdu čerstvá a voňavá rajčata, a hlavně kvalitní těstoviny, do těch je třeba investovat. Poznáte je podle toho, že mají hrubší povrch. Také doporučuje uvařit je opravdu al dente, což často znamená vařit je o minutu méně, než je psáno na obalu.

Kombinace špaget i s ovčím sýrem:

25. října 2014

Autor:
  • Nejčtenější

Uhlířina či grenadýrmarš. To jsou jídla chudých, která stále inspirují

Některá vařily ještě naše babičky, jiná jídla už zavál prach dávných staletí. Původ mnohých z nich už dnes ani...

Hosté metr a půl od sebe? Nesmysl, říká televizní šéfkuchař Kašpárek

Ztráty jeho restaurace šplhají k milionu korun. A není sám. „Mnohé podniky tuhle krizi nepřežijí,“ říká známý televizní...

Chleba podle čtenářů: nemusí být kvasový, i z droždí může být luxusní

Výzva, abyste posílali své pekařské výtvory, nám doslova zaplnila e-mailové schránky. Z toho je vidět, jak je tato...

Premium

S vertikutací a hnojením nespěchejte, nejprve změřte teplotu půdy

Prodloužený víkend, vysoké teploty a současně otevřená zahradnictví vyženou většinu lidí na zahradu. Jak dokázat s...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kvůli koronaviru opravdu peče celá země, říká vítězka televizní soutěže

Chleba peče každý den, má úžasný životní nadhled, klidnou ji nechává i to, že jí teď nejstarší z pěti dětí zůstalo ve...

Premium

Klienti versus cestovní kanceláře: jak nepřijít o peníze za zájezd

Cestovní kanceláře jsou zahlceny žádostmi klientů o zrušení zájezdů. Sociální sítě se plní příspěvky nespokojených...

Premium

Ufňukaná generace. Mladí v pandemické panice možná konečně dospějí

Vše zlé může být k něčemu dobré. Dokonce i koronavirus. Magazín Víkend DNES se domnívá, že mladí lidé v pandemické...

Premium

KOMENTÁŘ: Po dvou měsících přijde rozvrat. Nečekejme na pomoc, konejme!

Karanténní prázdniny může ekonomika státu vydržet měsíc. Po dvouměsíčním výpadku už hrozí naprostý rozvrat výroby,...

  • Další z rubriky

Uhlířina či grenadýrmarš. To jsou jídla chudých, která stále inspirují

Některá vařily ještě naše babičky, jiná jídla už zavál prach dávných staletí. Původ mnohých z nich už dnes ani...

Premium

Punčochář, Svoreň, David. Velikonoční inspirace od špičkových kuchařů

Jan Punčochář, Petr Svoreň i Radek David patří mezi výrazné postavy české gastronomie. Podívejte se, jaké pokrmy vaří v...

Premium

Mlčení až za hrob. Recepty českých klenotů znají jen vyvolení

Nikde se tím moc nechlubí, ale všichni jsou na to náležitě hrdí. Patří mezi několik vyvolených, kteří znají přísně...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve velikonočních tradicích

Velikonoční svátky výrazně provázejí tradice. Mnohé z nich se ale udržují pouze lokálně a některé zvyky dokonce už...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz