Sobota 26. listopadu 2022, svátek má Artur
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 26. listopadu 2022 Artur

Co uvaří i děti: špagety s rajčaty svedou, i když musíte do práce

Mnoho rodičů musí nechat děti doma samotné, kde se musí o oběd postarat samy. Větší děti to mohou zvládnout poměrně snadno. Zároveň by jednoduchý recept mohl být „vstupem do kuchyně“ a začátkem seznamování se začátky principů práce při vaření.

Nemusí to být vždycky jen špagety, poslouží i jiné těstoviny, které najdete ve spíži. | foto: Profimedia.cz

Příklad podobného receptu nám poslal šéfkuchař Petr Svoreň jako tip pro kuchařské začátečníky. „Nic snazšího už si neumím představit,“ říká. Podle něj takovýto recept zvládne každý teenager. Ostatně bude se mu hodit i v budoucnosti, až se jednou přestěhuje na internát nebo kolej.

Na dvě porce budete potřebovat:

150 g rajčat, dva stroužky česneku, 50 g šalotky nebo cibule, bazalku, sůl, pepř a 220 g těstovin, olivový olej.

Postup:

Na oleji orestujete šalotku, česnek, přidáte nakrájená rajčata. Podusíte a dochutíte. Mezitím těstoviny uvaříte v osolené vodě al dente, tedy na skus. Postupujte podle návodu, u čerstvých to bývá 2–3 minuty, u sušených kolem osmi minut.

Uvařené těstoviny se přidají do směsi a vše lehce necháte probublat. Nakonec vmícháte olivový olej a doladíte parmazánem a bazalkou. 

Lásku k italským těstovinám vyznává i kuchař Riccardo Lucque. Přišel do Prahy zhruba před dvaceti lety s plánem otevřít si vlastní italskou restauraci.

 Tvrdí, že v italské kuchyni jde o jednoduchost. Jeho recept na špagety s rajčaty počítá se čtyřmi porcemi. 

Spaghetti al pomodoro podle Riccarda Lucque

Suroviny na 4 porce: 400 g špaget, 500 g rajčatové omáčky, 1 hrst lístků bazalky, strouhaný parmazán k podávání, sůl a čerstvě mletý bílý pepř.

Suroviny na rajčatovou omáčku: 1 kg soudkových rajčat (ideálně San Marzano), 1 stroužek česneku, 1 šalotka, 50 ml panenského olivového oleje, špetka krupicového cukru, sůl, čerstvě mletý pepř.

Chuť rajčatové omáčky dělají zralá rajčata. V létě použijte domácí, na slunci vyzrálá rajčata, která jsou přirozeně sladká a šťavnatá. Mimo sezonu je plnohodnotně zastoupí konzervovaná. Rajčata omyjte a nakrájejte (i se slupkou) na větší kousky. Česnek a šalotku oloupejte a nakrájejte nadrobno.

Takto radí, jak na spaghetti al pomodoro Zdeněk Pohlreich.

20. dubna 2010

Ve větším hrnci rozehřejte olej, vsypte česnek a šalotku a opékejte je dozlatova. Přidejte rajčata, přiklopte poklicí a duste na středním stupni zhruba 10 minut, až rajčata změknou a pustí šťávu. 

Pokud se rajčata připékají, podlijte je zlehka vodou. Jakmile se začnou vařit, přelijte je do mixéru typu blender a rozmixujte dohladka. Propasírujte je zpět do hrnce, abyste odstranili semínka a slupky, a krátce povařte do zhoustnutí. Dochuťte solí, pepřem a cukrem.

Ve velkém hrnci přiveďte k varu dostatečné množství vody a osolte ji (1 lžíce soli na 3 l vody). Vsypte špagety a uvařte je podle návodu na obalu na skus. Slijte je, promíchejte s horkou rajčatovou omáčkou a ozdobte lístky bazalky. Posypte parmazánem, osolte, opepřete a můžete podávat.

Riccardo k tomuto receptu radí použít opravdu čerstvá a voňavá rajčata, a hlavně kvalitní těstoviny, do těch je třeba investovat. Poznáte je podle toho, že mají hrubší povrch. Také doporučuje uvařit je opravdu al dente, což často znamená vařit je o minutu méně, než je psáno na obalu.

Kombinace špaget i s ovčím sýrem:

25. října 2014

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Pohlreich se skoro neudržel na nohou, když si restauratér zavolal vědmu

V pořadu Jak to bylo, šéfe? šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vzpomínal na největší „špeky“ ze 3. a 4. řady legendární show...

Tropická kráska v květináči z Ikea. Nemáte ji také doma? ptají se vědci

Okrajenka žlutoskvrnná je nepřehlédnutelné, několikacentimetrové stvoření s několika desítkami nohou. Tato exotická...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sebevědomí některých kuchařů bylo neskutečné, vzpomínal Pohlreich na natáčení

Kuchař Zdeněk Pohlreich vzpomínal v pořadu Jak to bylo, šéfe? na zážitky z natáčení z 3. a 4. řady své proslavené show...

Britský rybář ulovil Francouzům legendární Mrkev, obří zlatou rybu

Neuvěřitelný úlovek zaznamenal Andy Hackett z britského Kidderminsteru u jezera Bluewater Lakes v oblasti Champagne ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nevyhazujte skořápky ořechů. Hodí se v domácnosti, ochrání psí pelech

Vlašské ořechy nejsou jen podzimní poklad do štrúdlu. Možná budete překvapeni, jaké divy dovede taková obyčejná...

Zubařka Saxana a dvě mrtvoly. Doma pořádala seance, policie ji viní z vraždy

Premium Policie zadržela dvě ženy a prověřuje, zda byly členky sekty. Obvinila je z vraždy. Jednou z žen je úspěšná dentistka,...

Jím jednou denně a často mi stačí spát jen čtyři hodiny, říká kardiolog Neužil

Premium Mluví rychle, a i když sedí, máte pocit, že je v neustálém pohybu. Jinak by nejspíš nemohl stihnout to, co dělá. Petr...

USA byly pro nás symbolem svobody a blahobytu. Teď nám vhánějí slzy do očí

Premium Amerika nás naučila cestovat. Obdivovali jsme ji pro její svobodu, sílu i neomezené možnosti. Se svým manželem jsme do...

Pohlreich se skoro neudržel na nohou, když si restauratér zavolal vědmu

V pořadu Jak to bylo, šéfe? šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vzpomínal na největší „špeky“ ze 3. a 4. řady legendární show...

K výjimečnému steaku patří vyladěné přílohy. Teprve pak ucítíte nebe

Grilovat lze kdykoli a kdekoli, tvrdí mistr grilu David Kubricht alias pipMaster, který svoje grily rozpálil na...

Sebevědomí některých kuchařů bylo neskutečné, vzpomínal Pohlreich na natáčení

Kuchař Zdeněk Pohlreich vzpomínal v pořadu Jak to bylo, šéfe? na zážitky z natáčení z 3. a 4. řady své proslavené show...

Pohořet lze i na játrech na cibulce či krupicové kaši, ukázal Masterchef

Českou klasiku přetváří takovým způsobem, že vzdává hold tradici, a přitom ji přibližuje moderním gastronomickým...

Žena vypadá jako divoženka, muži jsou jejím vzhledem fascinováni

Umělkyně, modelka i pornoherečka si říká Annuschkatz a na svém těle má tolik tetování, že už je jen málokde vidět její...

Přemýšlím o sebevraždě, říká Obermaierová kvůli plynu a drahým energiím

Herečka Jaroslava Obermaierová (76) prozradila, že má strach z drahých energií a nedostatku plynu. Kvůli tomu dokonce...

Nelituji toho, že jsem kdysi pila, říká sestra Jiřího Korna. Žila i na ulici

Yvetta Kornová (60) promluvila o alkoholismu a svěřila se, že plánuje svatbu. Známá dětská herečka a sestra zpěváka...

Raketa byla Ukrajince, nebo Rusa? rýmuje Nohavica na kanálu Bobošíkové

Problematiku rakety dopadlé na polské území zpracoval ve své nové písni Jaromír Nohavica. „Ta raketa byla Ukrajince,...

Česku, Maďarsku i Rumunsku hrozí měnová krize, varuje Nomura

České republice, Maďarsku a Rumunsku hrozí v příštím roce měnová krize, a to kvůli rostoucím rozpočtovým a vnějším...