Překvapte na Vánoce rodinu a pronikněte do tajů formálního stolování

  • 17
Pravidla stolování nebyla vytvořena proto, aby nás znervózňovala a vytvářela chaos. Naopak by měla vnášet do chvil strávených u stolu v různé společnosti klid a pohodu, protože vás nemůže nic překvapit nebo znejistit.

Po této lekci už nebudete moci tvrdit, že se nevyznáte v prostírání, typech talířů nebo se neorientujete v jednotlivých druzích příborů a jejich správného rozložení. Dokonce budete vědět i to, co vhodného nalít do sklenic.

Základní pravidla prostírání

Základní pravidla prostírání

1. salátová vidlička, 2. vidlička na rybu, 3. vidlička na hl. chod, 4. talíř na polévku, 5. talíř na hlavní chod, 6. nůž na maso, 7. nůž na rybu, 8. lžíce na polévku, 9. nůž na salát, 10. talířek na pečivo, 11. nožík na máslo, 12. dezertní vidlička, 13. dezertní lžička, 14. sklenice na vodu, 15. šampuska, 16. na červené víno, 17. na bílé víno, 18. sklenice na likér.

Dekorace a drobné detaily

Dekorace a drobné detaily

Při přípravě sváteční tabule buďte kreativní a dejte prostor dekoracím. Dobře „zabydlený“ stůl se totiž stane neodolatelným lákadlem pro každého strávníka. Využijte třeba tematické ozdoby.

Stolování × Stolničení

Stolování × Stolničení

Slova, která si jsou velmi podobná, ale jejich význam je odlišný. 

Stolování je věda, která říká, jak se u stolu chovat. Stolničení je samostatný obor, jež se věnuje správně prostřenému stolu, vhodným předmětům a vystupování hostitele.

Ubrousky

Ubrousky

Důležité komponenty, které mohou být papírové nebo látkové, mají různé barvy a motivy. 

Sepnout je můžete ozdobnou sponou nebo převázat pěknou stužkou a doplnit větvičkou, snítkou bylinky nebo třeba živou květinou.

Ubrus na stůl

Ubrus na stůl!

Zdánlivě malý kus látky, který pozvedne atmosféru celé a místnosti.

Jako podklad můžete použít jednobarevný ubrus a doprostřed umístit běhoun v kontrastní bar barvě nebo jiném látkovém dekoru – krajka či hedvábí.

Sklenice

Sklenice

Na stůl se správně pokládají do řady nebo do tvaru půlkruhu. Zachovejte půlkruhu střídmost a v případě servírování více druhů nápojů nenechávejte více než tři sklenice, z toho jednu na vodu.

Víno

Víno

Obecně platí, že párovat by se měl nápoj a pokrm podobného charakteru. V případě, že se toto základní pravidlo nedodrží, riskujete, že si nevychutnáte ani jedno. 

Připravili jsme klíč, který vám výběr usnadní a objasní hlavní principy správně volby.