ANKETA: Co rádi jedí kandidáti na prezidenta? Vítězí česká klasika

aktualizováno 
Kandidáti na českého prezidenta mají nejraději tradiční česká jídla a rodinné recepty, někteří se ovšem nebojí experimentovat ani s exotickými termity. Vyplývá to z ankety serveru Tradičnírecepty.cz.

Karel Schwarzenberg, Přemysl Sobotka a Miloš Zeman - debata prezidentských kandidátů o evropské vizi v sále FSV UK v Praze (8. listopadu 2012) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Nejstarší kandidát na prezidenta, Karel Schwarzenberg, o sobě tvrdí, že je známý labužník a těžko by tak jmenoval pouze jedno své oblíbené jídlo. "Zjistil jsem, že nejlepší je v každé zemi jíst ta nejprostší jídla a oblíbené pokrmy v obyčejných hospůdkách, kam chodí místní lidé. Například teplý, křupavý bramborák je jedna z mých největších lahůdek. V Římě si dám vždycky rád typické italské pokrmy, třeba těstoviny, v New Yorku si dám steak nebo i hamburger. Ale i termiti servírovaní domorodým doprovodem v Africe chutnali báječně," tvrdí Schwarzenberg.

Ptačí zob

Přední hovězí nakrájejte na kostky a duste na cibulce. Čím pomaleji a déle se dusí, tím je maso měkčí. Když je měkké, přidejte rajský protlak, ne kečup, dosolte a opepřete a zalijte kysanou smetanou.

Podusíte a do horkého polotovaru přidejte široké, nejlépe domácí nudle. Na talíři se ještě porce musí přelít horkou škvařenou slaninou. Teprve tak je z toho pravý ptačí zob.

"Ingredience dávám od oka. Nudlí, zdůrazňuji domácích, nesmí být moc, aby se v nich maso neztratilo," zdůrazňuje Radmila, manželka Přemysla Sobotky.

Schwarzenbergovu lásku k jídlu dokumetuje i to, že se řadí mezi patrony řady kuchařek Vaňkova Pražského kulinářského institutu. Evidentně fandí české klasické kuchyni.

Prostá a obyčejná jídla má rád i Miloš Zeman, který uvedl, že jeho nejoblíbenějším pokrmem jsou brambory na loupačku. K nim si rád dopřeje mléko.

Hned dva z kandidátů pak uvedli jako své nejoblíbenější jídlo polévku. Zatímco Vladimír Franz si nejraději pochutná na kulajdě, Jana Bobošíková za své nejoblíbenější jídlo považuje hovězí vývar s játrovými knedlíčky.

Další ženská kandidátka, Táňa Fischerová, si s oblibou připravuje pohankové palačinky se špenátem a kozím sýrem. V jejím receptu nesmí chybět ani česnek.

Sociálnědemokratického kandidáta Jiřího Dienstbiera zase nejvíce potěší rokfórové kotlety s ďábelskou směsí podlévané červeným vínem. Jako přílohu má nejraději barevné těstoviny. Podle otázek iDNES.cz však nepohrdne ani kachnou se zelím.

Oblíbeným jídlem Přemysla Sobotky je jídlo se záhadným názvem Ptačí zob. Podle jeho manželky Radmily je to tradiční rodinný recept. "Znám ten recept od své maminky, která ho zná od své. Takže pro nás je to rodinný recept a můj manžel si ho oblíbil," uvádí kandidátova manželka.

Jan Fischer a Zuzana Roithová se do ankety serveru nezapojili, ale iDNES.cz svá oblíbená jídla prozradili. Jan Fischer rád kachnu nebo husu, ale nesnáší krupicovou kaši. A Zuzana Roithová ujíždí na čerstvé rybě z Lužnice na bylinkách (více ZDE). 

Autor:

Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Drsný bengálský kocour Max potřebuje vybít baterky, radila trenérka

Před návštěvou Kláry byl Max postrachem domácnosti: napadal ostatní tři kočky...

Manželé Raškovi z Třince postupně poskytli domov čtyřem nechtěným šelmám. Ke třem klidným kočkám přibyl jako poslední...

Cihla budoucnosti ušetří přírodu i peníze. Vyrobí ji z hlíny a kalu

Cihly vyrobené z recyklovaného kalu z čistíren odpadních vod.

Se zajímavým nápadem přišli vědci z australské univerzity RMIT. Když se cihlářská hlína smíchá s deseti až pětadvaceti...

Další z rubriky

Čeští kuchaři uspěli na soutěži v Lyonu. Vyzkoušejte jejich recepty

Český národní kulinářský tým nadšený z vítězství. V Lyonu, kde jsou kuchaři za...

Český národní tým uspěl na světovém kuchařském klání v Lyonu, kde se utkalo 12 špičkových kulinářských týmů z celého...

Galerie mizejícího světa, který už vaše děti nebudou pamatovat

Legendární česká motorka Pionýr, známá pod přezdívkou fichtl, znovu ožívá. Při...

S těmito věcmi jste se ještě nedávno běžně potkávali, ale vaše děti už je nebudou znát. Svět se mění rychleji, než si...

Cihla budoucnosti ušetří přírodu i peníze. Vyrobí ji z hlíny a kalu

Cihly vyrobené z recyklovaného kalu z čistíren odpadních vod.

Se zajímavým nápadem přišli vědci z australské univerzity RMIT. Když se cihlářská hlína smíchá s deseti až pětadvaceti...

Najdete na iDNES.cz