VIDEO: Zkuste passatelli ze strouhanky a sýra. Vymyslel je génius

aktualizováno 
Spojíte nastrouhané staré pečivo, tvrdý sýr a mouku, přidáte fyzickou sílu a získáte delikatesu. "Passatelli nejsou těstoviny, to je něco, co vymyslel génius," rozplývá se při přípravě sýrových těstovin podle starého rodinného receptu z italského pobřeží šéfkuchař Emanuelle Ridi.

Passatelli ze strouhanky a sýra připravují italské hospodyňky jako pastu i jako zavářku do polévky. Manu má pravdu v tom, že na jejich chuť jen tak nezapomenete, ať už budou "přílohou" k čemukoliv.

Italský šéfkuchař passatelli připravil podle starého rodinného receptu zkušené italské kuchařky Marielly. Ta ale bohužel konstatuje, že narozdíl od své babičky a maminky si ho ona asi vezme do hrobu. Její dcery už prý na vaření nejsou.

Připravte si strouhanku, parmazán a vajíčka...

Na přípravu passatelli budete potřebovat nejen hodně fyzické síly, ale i speciální formu, kterou je nutné protlačit těsto, aby získalo žádoucí tvar "blonďatých dredů".

Z ingrediencí si na passatelli připravte 250 g strouhanky, 250 g strouhaného parmazánu (nebo tvrdého sýru grana padano), 50 g hladké mouky, 5 vajec, skořici, kůru z chemicky neošetřeného citronu a sůl.

Pokud je budete připravovat stejně jako Emanuelle Ridi s mořskými plody, pak nakupte ještě slávky, malé kalamárky, cherry rajčata, rukolu, parmazán na dochucení a česnek.

Odvažte 250 gramů strouhanky ze starého pečiva.
Přidejte stejné množství strouhaného sýra.
Přidejte trochu skořice.
Suché ingredience na válu promíchejte, pak uprostřed vytvořte důlek.

Stejným dílem se smíchá strouhanka s nastrouhaným sýrem, moukou a špetkou skořice.

Přidejte trochu čerstvě nastrouhané citronové kůry.
Do důlku rozbijte pět čerstvých vajíček.
Vajíčka rozšlehejte a začněte zapracovávat do směsi strouhanky, sýra a mouky.
Těsto pořádně propracujte.

Do hromádky suchých ingrediencí vytvořte důlek a přidejte pět vajec, které nejprve našlehejte, pak všechno zpracujte v hutné těsto.

Těsto pořádně propracujte.
Z těsta odkrojte přiměřenou část, která se vejde do formy.
Formu s dávkou těsta přiklopte víčkem, na řadu přijde práce vašich svalů.
Stlačením pístu propasírujte těsto skrz perforované dno formy.

Pečlivě propracované těsto se po částech vkládá do formy, pomocí které se silou promačká malými otvory, až vzniknou jakési "dredy".

Stlačením pístu propasírujte těsto skrz perforované dno formy.
Protlačené passatelli odkrojte a formu naplňte dalším dílem těsta, až ho...
Passatelli vhoďte do vroucí vody.
Provařené passatelli přiho´dte na pánev k plodům moře.

Syrové passatelli uvaříte v osolené vroucí vodě jako tradiční těstoviny, pak je přidáte na pánev spolu s dalšími ochucujícími ingrediencemi jako Manu na videu. Pokud je chcete vyzkoušet jako zavářku do polévky, můžete je promačkávat rovnou do vroucího vývaru.

Passatelli s plody moře a rukolou podle Itala na cestách

Příprava lahůdky podle Emanuella Ridiho je poměrně rychlá. V pánvi na oleji a česneku osmahnete slávky, pak je zalijete bílým vínem a necháte pod pokličkou podusit. 

Na rozpálenou pánev vhoďte škeble.
Škeble zalijte bílým vínem.
Škeble přikryjte, aby se podusily.
K podušeným škeblím přidejte pokrájená rajčata.

Po otevření mušlí přidejte do pánve ještě malé kalamáry a pokrájená rajčátka.

Na pánev přihoďte povařené passatelli.
Přisypte nasekanou petrželku.
Obsah pánve promíchejte několikerým
Passatelli s plody moře a rukolou podle šéfkuchaře Emanuella Ridiho

Nakonec na pánev přihoďte ještě uvařené passatelli a nasekanou petrželku, vše zakápněte olejem a promíchejte obsah pánve několikerým prohozením. Při servírování dochuťte čerstvou rukolou a strouhaným parmazánem.

Tento a další recepty můžete odkoukat od šéfkuchaře Emanuella Ridiho v úterý večer na Prima family ve třetím premiérovém díle pořadu Léto s Italem.


Nejčtenější

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Vrcholným projevem kočičí lásky je olizování, prozradila expertka

Kočičí psycholožka Klára Nevečeřalová v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel....

Kamkoliv přijde, usadí se na zem, aby měla co nejblíž ke kočkám, kterým rozumí jako málokdo. Většinou si ji zvou k těm,...

Nejjednodušší zabezpečení domu a bytu. Funguje pravidlo pěti minut

Podle průzkumu zloději většinou volí okna nebo terasy ze zahrady, kde mají čas...

Cena vybavení v domácnosti je mnohdy vyšší, než se předpokládá. Když se sečte hodnota elektroniky, nábytku, vybavení...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Kocoura šéfujícího majitelům trenérka srovnala klikrem a pamlskem

Čaky se něco odnaučil, našel si ovšem jinou zábavu, jak svými majiteli...

Představte si nudícího se kocoura, který si udělá doslova otroky ze svých majitelů a dobře se tím baví. To přesně je...

Další z rubriky

Většinu orchidejí stačí namáčet, rosit a hnojit. I ty maceškovité

Můrovce jsou ideální orchideje pro začátečníky.

Mnohé orchideje spojují dlouhou dobu kvetení a exotický vzhled s překvapivě malými nároky na péči. Konkrétní praktické...

Srovnejte si biologické hodiny. I noční výlety do lednice tělo rozhodí

Podle vědců by byli lidé při nastavení zimního času celkově psychicky zdravější...

Biorytmy ovlivňují každou buňku v našem těle. Když se vychýlí, zhorší kvalitu spánku, soustředění, a dokonce mohou...

Hrablo, lopata, fréza, háky na střechu. Boj se sněhovou nadílkou

Lopata na sníh: základní příslušenství, které u domu nesmí chybět.

Po delší době v Česku pořádně nasněžilo. Jak se s ním co nejsnadněji popasovat? Týká se to všech, kteří sníh potřebují...

Najdete na iDNES.cz