Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Neužijete si už ani ve Francii. Vaří tam z pytlíku stejně jako u nás

Sci-fi gumová kuřata z komedie Křidýlko nebo stehýnko s Louisem de Funèsem se přenesla do současné francouzské reality. V boji proti vaření z pytlíku a ohřívání jídel v mikrovlnce dokonce zasahuje vláda.

Už v roce 1976, kdy byl film natočen, se muselo vědět, že s francouzskou gastronomií není zřejmě vše v pořádku. Tehdy film působil jako nadsázka, jeho tvůrci určitě netušili, že se za 35 let po jeho vzniku stane hrůznou skutečností. Takovou, že už ani v gurmetské velmoci si nemůžete být jisti, zda jíte čerstvý oběd, anebo továrně připravené zmražené jídlo, které se v restauraci jen ohřeje.

Takhle se to dělá u nás

Podívejte se, jak se vaří v českých restauracích. Návod na přípravu boršče zde.

"Je to jedno z nejčernějších tajemství – že v zemi, která si libuje ve své kulinářské tradici, by si mohl každý otevřít restauraci a potřeboval by k tomu jen mikrovlnnou troubu a gril," napsala agentura Reuters. To vše ve státě, jehož umění gastronomie byla zapsána do seznamů UNESCO jako nehmotné dědictví.

Rozšíření trendu "uvař v sáčku" je v poslední době tak intenzivní, že zaujalo dokonce i vládní představitele v čele s prezidentem Sarkozym. V dolní komoře odhlasovali zákon, který by měl přinutit restauratéry označit, která jídla jsou z čerstvých surovin a která jen ohřívaná.

"V restauraci dnes už opravdu nevíte, co jíte. Měli bychom podporovat odborníky, kteří nelitují práce a námahy a skutečně vaří z čerstvých surovin, jak je to pro Francii typické," říká předkladatel návrhu zákona Fernand Sire ze strany Union pour un mouvement populaire.

V celé kauze nejde jen o kvalitu a tradici francouzské kuchyně, ale i konkurenční boj mezi restauracemi. Ty "pravé" totiž jen těžko konkurují ohřívárnám. Tvrdí to například jeden z kuchařů, který si nedávno otevřel gurmánskou restauraci. "Vaříme ze surovin, které jsou ten den koupené. Ale musel jsem najmout tým lidí, který v kuchyni vše připraví. To naši konkurenti nemusí. Vše zvládne jeden kuchař, který jen ohřívá, takže mají samozřejmě daleko menší náklady," popisuje ekonomiku svého podnikání.

Agentura Reuters zjišťovala, jak vypadá francouzské stravování z pytlíku. Ve skladech najdete mrazáky plné hotových jídel, pytle předsmažené cibule, hovězí jazyky v pikantní omáčce (s pokynem devět minut ohřívat v mikrovlnné troubě). Pekaři a cukráři tu najdou bílky v třílitrovém balení, totéž platí i pro žloutky. Dokonale tvarovaná sázená vejce v nálevu se zase před podáváním jenom na minutu ponoří do horké vody.

Reuters se na závěr ptá: "Záleží vůbec Francouzům na tom, co mají na talíři? V zemi, která je v současné době jedním z nejvýnosnějších trhů pro síť občerstvení McDonald's?"

Autor:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Zrádná krása. Toxiny chrání rostliny před sežráním, člověka mohou zabít

27. dubna 2024

Premium Toxiny v rostlinách je chrání před živočichy, kteří by je chtěli sníst. A ublížit mohou i lidem....

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...