Netradiční svícen vyrobíte i z krabičky od zmrzliny

  1:00aktualizováno  1:00
Na Vánoce se asi sněhové pokrývky nedočkáme, vyrobte si alespoň zasněžený vánoční svícen.

Výroba svícnu | foto: Stanislava Neradová

Tato bytová dekorace zpříjemní čas adventu i dobu povánoční. Bílou jsme vybrali jen jako inspiraci přibližující zimní období, vybírejte ale i stříbrnou či modrošedou v kombinaci například s bordó či červenou barvou.

Potřebujete:

- umělohmotnou hranatou misku obdélníkového tvaru (třeba i od zmrzliny)
- vatelín
- šedou aranžovací hmotu
- vánoční ozdoby (koule, hvězdičky, vločky)
- vysoké svíčky
- větvičky jehličnanů (nejlépe stříbrný smrk, modrošedý jalovec apod.)
- větvičky okrasných malých šípků (Rosa multiflora)
- stébla měsíčnice (Lunaria, lidově penízky) a další rostlinný materiál (např. obilí)
- nůžky, tavnou pistoli, nůž

c460

1. Nejprve si nastřihneme asi sedmicentimetrový pruh z vatelínu. Zakryjeme jím okraje misky.

c460

2. Odstřihneme přebytečný vatelín.

c460

3. Dno misky pokryjeme pláty aranžovací hmoty, které jsou asi dva centimetry vysoké. Ke dnu je přilepíme tavnou pistolí.

c460

4. Do hmoty napícháme svíčky, povrch zakryjeme odstřižky vatelínu, které nám zbyly po zastřižení okraje.

c460

5. Připravíme si ozdoby a rostlinný materiál a začneme aranžovat. Větvičky zapíchneme do hmoty nebo jen položíme, ozdoby přilepíme.

c460

6. Když nám svíčky vyhoří, zbude nám i nadále působivá dekorace pro zimní období. Umístit ji můžeme na okno nebo stůl.

c460

7. Misku můžeme vložit i na větší dřevěný tác.

c460

8. Jednoduchá barevná kombinace: bílá - šedomodrá - červená

Autoři:

Nejčtenější

Jedovatá zmije. Pokud vás uštkne, nepanikařte a nezaškrcujte, radí znalec

Zmije obecná (Vipera berus)

Už je to tu zase. Lidé si stěžují, že se zmije přemnožily a jsou letos nebezpečnější než kdy dřív. Ale je to hloupost,...

Zatočte se škůdci na zahradě. Poradíme, jak se zbavit mšic či padlí

S mšicemi si nejlíp poradí slunéčko sedmitečné.

Vrcholící léto je pro nejrůznější zahradní škůdce ráj. Na zahradě vám může řádit třeba krtek, ve skleníku molice či...

OBRAZEM: Houby sbírají naši čtenáři i v Americe, v Česku je vozí kolečkem

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se...

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se rozhodli podělit se o novou várku vašich...

Kopr vonný voní, chutná a umí léčit. Vypěstujete si ho doma

Zdánlivě obyčejný kopr pomáhá s trávením a umí i léčit.

Kopře, je mi díky tobě dobře, dalo by se říci. Nebýt kopru, byla by česká kuchyně ochuzena o jednu z nejoblíbenějších...

OBRAZEM: Houbová smršť od Brd přes Vysočinu až po Ostravsko

V pátek jsme vás vyzvali, ať posíláte obrázky vašich houbařských úlovků. Vaše...

V pátek jsme vás vyzvali, ať posíláte obrázky vašich houbařských úlovků. Vaše dokumentace ukazuje, že podzimní sezona...

Další z rubriky

Česko má bronz z mistrovství ve výrobě sushi. Kuchař ho servíroval i na skle

Talíř s edomao sushi

Richard Tomáš z pražské restaurace Yamato obsadil v japonském Tokiu třetí místo na mistrovství světa ve výrobě sushi....

Urodily se cukety? Připravte si pyré do zásoby nebo se pstruhem

Pyré z cukety si dokonce můžete zmrazit, v mrazáku vydrží celou zimu. A třeba...

Zelenina, na první pohled vzdáleně podobná okurce, avšak odlišné chuti, má nízkou kalorickou hodnotu a je vhodná při...

VIDEO: Točené zmrzliny nemusí být jen z prášku, jde to i z pravého ovoce

Zmrzlina patří k létu, jen ne každá se vyrábí poctivě z původních ingrediencí.

U běžné točené zmrzliny, kterou si koupíte na ulici, si téměř s jistotou můžete být jistí, že je vyrobená z prášku...

Najdete na iDNES.cz