Med byl odjakživa spojován s něčím božským. Je to vcelku pochopitelné, vždyť je považován za jednu z nejcennějších potravin. | foto: Depositphotos

Med, poklad ze spíže: superpotravina, kterou používali už ve starověku

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Med byl odjakživa spojován s něčím božským. Ať už měl být božím výtvorem, darem, nebo pokrmem. Je to vcelku pochopitelné, vždyť je považován za jednu z nejcennějších potravin. O síle medu věděl i Sir Edmund Hillary, kterému pomohl v roce 1953 jako prvnímu zdolat Mount Everest.

Tato „hustá sladká šťáva připravená včelami z rostlinných šťáv a pylu, které včely v útrobách přeměňují a ukládají do buněk plástů“, jak ji popisuje Slovník spisovného jazyka českého, je prospěšná pro srdce, játra, žaludek i mozek. Napomáhá růstu, posiluje kosti, má povzbuzující, uklidňující a antiseptické vlastnosti, pomáhá při chudokrevnosti, nachlazení i astmatu. Kromě vysoké energetické hodnoty obsahuje téměř 180 látek prospěšných pro lidský organismus, včetně vitaminů, železa, vápníku, hořčíku, glukózy a fruktózy.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se