Rajská od Vietnamce ze Žižkova posadila porotce Masterchefa na zadek

  • 69
S posledním srpnovým úterým a středou se na televizní obrazovky vrátila kulinářská soutěž Masterchef Česko. Trojice profesionálů v roli porotců opět bude celý podzim vybírat toho nejlepšího amatéra, který získá prestižní titul, milion korun a možnost vařit po boku Radka Kašpárka v jeho nové restauraci.

Letos poprvé dostali soutěžící zadání už pro casting: osobním dopisem je porotci požádali o přípravu jídla, které je nějakým způsobem vystihuje či charakterizuje. A tak při výběru postupujících hrála roli nejen chuť pokrmu, ale i to, zda byl opravdu jejich zrcadlem. Není tedy divu, že se hned na úvod této řady do vaření maximálně promítají životní příběhy soutěžících.

Každý porotce navíc při natáčení castingů disponoval jednou zlatou kartou pro toho adepta kuchařského umění, který ho nejvíc zaujme. A hned v prvních dvou odvysílaných dílech porotci ochutnali skvosty, díky kterým si zlatou kartu a postup rovnou do finálové šestnáctky dva mladí amatéři vysloužili.

Porotce zaujala moderní koprovka s uzeným pstruhem, kterou jim připravila sympatická Alžběta z Prahy, jež odmalička vařila s babičkou, mámou a sestrou na chalupě. Nejraději z čerstvých ingrediencí ze zahrady. A rajská šmrncnutá Asií od Vietnamce ze Žižkova, který do Prahy přicestoval jako malý kluk z Hanoje a věčně zaměstnaným rodičům ho hlídala „česká teta“. Té asistoval u vaření, takže má skvěle nachutnanou českou kuchyni.

Zlatá karta od Radka Kašpárka byla udělena za skvělou koprovku s uzeným...
Radost z důvěry, se kterou poslal Radek Kašpárek udělením zlaté karty Betty z...

Zlatá karta za originální koprovku s uzeným pstruhem pro Betty z Prahy od Radka Kašpárka.

Oba si to zasloužili. Nejen za dvou drzost, s jakou povýšili možná trochu nudnou českou klasiku na opravdový kulinářský skvost, alespoň podle reakcí porotců, které uzená ryba ke koprovce a fenykl k rajské opravdu dostaly do kolen. A určitě i za pokoru, s níž k přípravě jídla a před porotu přistupovali. Betty dostala zlatou kartu od Radka Kašpárka, Robin od Přemka Forejta.

Zlaté karty nejsou jedinou novinkou

„Letošní řada je zatím nejvyrovnanější. Je tady tolik špičkových amatérských kuchařů, že by mohli vyhrát úplně všichni,“ vyjádřil se k letošním soutěžícím Radek Kašpárek. I podle Jana Punčocháře je letošní sestava soutěžících velmi zajímavá. „Každý z kuchařů je trochu jiný, ti lidé si nejsou vůbec podobní. Myslím si, že je to jedna z nejsilnějších sestav, která tady kdy byla,“ uvedl.

Už první a druhý díl – sestavené z castingů – daly nahlédnout, že o zajímavé vaření a současně výrazné osobnosti nebude v této řadě soutěže nouze. Mezi třicítku nejlepších, postupujících do dalšího kola soutěže, se probojovala například teprve devatenáctiletá studentka Sofie, která dva roky střední školy a maturitu absolvovala ve Francii. A má životní sen – vytvořit město ve městě pro lidi s handicapem – před nímž porotci smekli. Stejně jako před schopností přenést člověka pocitově do Francie jen chutí jednohubek s mrkvovým pyré.

Maminka tří malých dětí, která se nebála zariskovat a pustit se do přípravy...
Z králíka s karlovarským knedlíkem nezůstalo ani sousto.
Skvostný králík od trojnásobné mamniky z Hradce Králové

Maminka tří malých dětí, která se nebála zariskovat a pustit se do přípravy králíka, přestože na to měla jen hodinu. Na talíři po porotcích nic nezbylo.

Trojnásobná maminka Simona z Hradce Králové se zase odvážně pustila do přípravy králičího stehna s kořenovou omáčkou a karlovarským knedlíkem, přestože měla na přípravu teprve hodinu. A zvládla to. Stejně jako Tereza z Ostravy s řeckými kořeny, která porotu nadchla naplněným pita chlebem, tedy typickým street food, ovšem chuťově skvěle zvládnutým.

Nepřesvědčil je ovšem například krupiér Pavel z Brna, který si sice věřil na celkovou výhru v soutěži, přípravou vepřové panenky neoslnil a doporučili mu, aby na svém kuchařském umění ještě zapracoval. Brněnská studentka Lucie naopak do TOP 30 prošla, přestože porotce nechala ochutnat cvrčky a červy. Její tacos jim ovšem stálo za to, aby ji nechali vařit v dalším kole.

Vaření je oheň, a to jsem i já, říká Besky, vítězka Masterchefa Česko 2021

Vařit diváci dále uvidí i Patrika, jehož vášní je neapolská pizza, takže si pořídil i přenosnou plynovou pec a nakráčel s ní do studia. A samozřejmě Robina z úvodního videa, který předvedl skvělou kombinaci české a asijské kuchyně.

Jak se vybraní amatéři poperou s náročnými kuchařskými výzvami, testy chuti, master class se zajímavými hosty či originálními výzvami venkovními, to se diváci budou dozvídat opět každé úterý a středu večer. Svou stopu v tomto ročníku zanechají také recepty, které si pro pro soutěžící připravila mj. loňská vítězka Besky. A čím ještě bude tento ročník výjimečný, když se ten loňský zaměřoval mj. na vaření beze zbytků a respekt k surovinám?

Masterchef musí umět v kuchyni využít odřezky zeleniny i zvířecí hlavy

„Tentokrát budeme hodně cestovat po České republice a současně hledat exotické prvky v rámci české kuchyně. Vnímáme totiž, že její součástí je mnoho různých národností, a rádi bychom tedy ukázali, jak je česká gastronomie pestrá. Když se řekne česká kuchyně, všichni si obvykle představíme knedlíky nebo smažák, a přitom je tady spousta zajímavých receptů a vlivů, které se sem v posledních letech dostávají,“ popsal koncept letošní řady show Masterchef Česko její hlavní režisér Radovan Síbrt.