Každý pořádný kuchař by měl být schopen vyrobit domácí těstoviny.

Každý pořádný kuchař by měl být schopen vyrobit domácí těstoviny. | foto: Kulinářské umění

Nová soutěž pro mladé kuchaře by jim měla přinést perspektivní místa

  • 2
Soutěž Young Chef 2018 je nová soutěž pro čerstvé absolventy učňovských kuchařských oborů. Během léta 30 nominovaných kuchařů absolvuje týdenní stáže, ze kterých vyjdou finalisté soutěže. Ti se pak o titul utkají v září.

Čerství absolventi pocházejí ze 17 škol, které používají projekt Kulinářské umění (o projektu Kulinářské umění jsme psali zde). Vznikl v roce 2014 a k dnešnímu dni už jej používá 60 kuchařských škol. Je to vzdělávací program pro gastronomii, který nevyučuje receptury, ale zaměřuje se na teoretický a praktický trénink gastronomických kulinářských technik.

Ty studentům umožňují pochopit jejich podstatu, použít je v praxi a hlavně vytvářet si svůj originální gastronomický styl a „rukopis“ a také si tvořit recepty vlastní.

„Soutěž KU Young Chef 2018 plynule navazuje na náš vzdělávací program a je určena pro žáky, kteří úspěšně v daném roce ukončili studium na jedné ze škol, kde se vyučuje podle principů Kulinářského umění,“ vysvětluje Jiří Roith, zakladatel programu a organizátor soutěže. O jeho cestě od výuky pomocí náhražek z učebnic k pravé kuchařině čtěte zde.

Systém soutěže je postavený tak, že žáci musí projít nominačním soutěžním týdnem, ve kterém každé dopoledne zažijí „master class“ od jednoho ze zapojených zkušených šéfkuchařů na vybrané téma. 

Seznam lektorů

Filip Sajler, Ondřej Slanina, Marek Svoboda, Jiří Král, Radek David, Jan Horký, Zdeněk Křížek, Karel Kaše, Pavel Roubíček, Martin Hanus, Jan Pýcha, Lukáš Uher, Radek Kotlán, Jan Heřmánek, Přemysl Douša, Tomáš Kourek, Jiří Roith.

V každém nominačním týdnu soutěží osm absolventů a na jeho konci se vyhodnotí tři nejlepší účastníci, kteří postupují do finálového vyřazovacího týdne. V nultém ročníku jsou vypsány čtyři nominační týdny, ze kterých postoupí celkem 12 finalistů do finálového týdne. Právě proběhl první ze čtyř letních turnusů.

Během každého nominačního týdne se setkají mladí kuchaři s lektory, kteří na naší gastronomické scéně už něco dokázali. Ti si naopak mezi účastníky soutěže budou vyhlížet perspektivní spolupracovníky do svých týmů. 

To je pro ně výhodné i vhledem k nedostatku schopných kuchařů, kteří jsou navíc ochotní se učit a ve svém oboru vyčnívají. A dokladem toho je i fakt, že jsou ochotni se do soutěže se přihlásit a něco dokázat. Mezi partnery je navíc mnoho restauračních podniků, z nich každý se zavázal, že každý z účastníků dostane jednu závaznou nabídku zaměstnání.