Nová soutěž pro mladé kuchaře by jim měla přinést perspektivní místa

aktualizováno 
Soutěž Young Chef 2018 je nová soutěž pro čerstvé absolventy učňovských kuchařských oborů. Během léta 30 nominovaných kuchařů absolvuje týdenní stáže, ze kterých vyjdou finalisté soutěže. Ti se pak o titul utkají v září.

Každý pořádný kuchař by měl být schopen vyrobit domácí těstoviny. | foto: Kulinářské umění

Čerství absolventi pocházejí ze 17 škol, které používají projekt Kulinářské umění (o projektu Kulinářské umění jsme psali zde). Vznikl v roce 2014 a k dnešnímu dni už jej používá 60 kuchařských škol. Je to vzdělávací program pro gastronomii, který nevyučuje receptury, ale zaměřuje se na teoretický a praktický trénink gastronomických kulinářských technik.

Fotogalerie

Ty studentům umožňují pochopit jejich podstatu, použít je v praxi a hlavně vytvářet si svůj originální gastronomický styl a „rukopis“ a také si tvořit recepty vlastní.

„Soutěž KU Young Chef 2018 plynule navazuje na náš vzdělávací program a je určena pro žáky, kteří úspěšně v daném roce ukončili studium na jedné ze škol, kde se vyučuje podle principů Kulinářského umění,“ vysvětluje Jiří Roith, zakladatel programu a organizátor soutěže. O jeho cestě od výuky pomocí náhražek z učebnic k pravé kuchařině čtěte zde.

Systém soutěže je postavený tak, že žáci musí projít nominačním soutěžním týdnem, ve kterém každé dopoledne zažijí „master class“ od jednoho ze zapojených zkušených šéfkuchařů na vybrané téma. 

Seznam lektorů

Filip Sajler, Ondřej Slanina, Marek Svoboda, Jiří Král, Radek David, Jan Horký, Zdeněk Křížek, Karel Kaše, Pavel Roubíček, Martin Hanus, Jan Pýcha, Lukáš Uher, Radek Kotlán, Jan Heřmánek, Přemysl Douša, Tomáš Kourek, Jiří Roith.

V každém nominačním týdnu soutěží osm absolventů a na jeho konci se vyhodnotí tři nejlepší účastníci, kteří postupují do finálového vyřazovacího týdne. V nultém ročníku jsou vypsány čtyři nominační týdny, ze kterých postoupí celkem 12 finalistů do finálového týdne. Právě proběhl první ze čtyř letních turnusů.

Během každého nominačního týdne se setkají mladí kuchaři s lektory, kteří na naší gastronomické scéně už něco dokázali. Ti si naopak mezi účastníky soutěže budou vyhlížet perspektivní spolupracovníky do svých týmů. 

To je pro ně výhodné i vhledem k nedostatku schopných kuchařů, kteří jsou navíc ochotní se učit a ve svém oboru vyčnívají. A dokladem toho je i fakt, že jsou ochotni se do soutěže se přihlásit a něco dokázat. Mezi partnery je navíc mnoho restauračních podniků, z nich každý se zavázal, že každý z účastníků dostane jednu závaznou nabídku zaměstnání.

Autoři:

Tipy na jaro

Témata: Vaření

Nejčtenější

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

Zahradu u Baťova domku zvládli přetvořit za sto tisíc, pomohli kamarádi

Terasu ze starých cihel doplnil nábytek ze zlínské produkce.

Proměna zahrady u jednoho z Baťových půldomků ve Zlíně vyžadovala citlivý přístup s respektem ke specifické historii i...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Odis je ideální psí společník z Ukrajiny, miluje sport i lenošení na gauči

Toto plemeno se skvěle hodí na všemožné psí sporty.

Ukrajinský odis je univerzální společník vhodný jak pro sport, tak lenošení na gauči. Je to vynikající rodinný...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Další z rubriky

Zálesácký chleba zvládnete snadno i na grilu v polních podmínkách

Pečení chleba

Není to sice tradiční kvasový chléb, ten jen tak někdo nezvládne a jeho příprava potřebuje daleko více času. Ale jestli...

PORADNA: Bojím se, že si zabouchnu dveře. Existuje řešení?

Problémy s klíči jsou nejen problémem žen.

Čtenářka Jana bydlí v pronájmu a má jen jednu soupravu klíčů od bytu. Tak trochu trpí fóbií, že vyjde na chodbu, dveře...

Atlas bylin: Detoxikace bez legrace aneb za játra silnější

Sadec konopic

O odstraňování škodlivin z těla se u zdravého člověka postarají jednotlivé orgány samy, takže současný trend používat...

České ženy jsou na rodičovské nejdéle, návrat do práce mají nejtěžší
České ženy jsou na rodičovské nejdéle, návrat do práce mají nejtěžší

V Česku máme jednu z nejdelších rodičovských vůbec. Matky dvou dětí stráví doma průměrně 6–8 let, přestože by se mnohdy chtěly vrátit do práce dříve. Jaké jsou u nás rozdíly v rodičovské oproti ostatním evropským zemím?

Najdete na iDNES.cz