Středa 22. ledna 2020, svátek má Slavomír
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 22. ledna 2020 Slavomír

Nová soutěž pro mladé kuchaře by jim měla přinést perspektivní místa

aktualizováno 
Soutěž Young Chef 2018 je nová soutěž pro čerstvé absolventy učňovských kuchařských oborů. Během léta 30 nominovaných kuchařů absolvuje týdenní stáže, ze kterých vyjdou finalisté soutěže. Ti se pak o titul utkají v září.

Každý pořádný kuchař by měl být schopen vyrobit domácí těstoviny. | foto: Kulinářské umění

Čerství absolventi pocházejí ze 17 škol, které používají projekt Kulinářské umění (o projektu Kulinářské umění jsme psali zde). Vznikl v roce 2014 a k dnešnímu dni už jej používá 60 kuchařských škol. Je to vzdělávací program pro gastronomii, který nevyučuje receptury, ale zaměřuje se na teoretický a praktický trénink gastronomických kulinářských technik.

Fotogalerie

Ty studentům umožňují pochopit jejich podstatu, použít je v praxi a hlavně vytvářet si svůj originální gastronomický styl a „rukopis“ a také si tvořit recepty vlastní.

„Soutěž KU Young Chef 2018 plynule navazuje na náš vzdělávací program a je určena pro žáky, kteří úspěšně v daném roce ukončili studium na jedné ze škol, kde se vyučuje podle principů Kulinářského umění,“ vysvětluje Jiří Roith, zakladatel programu a organizátor soutěže. O jeho cestě od výuky pomocí náhražek z učebnic k pravé kuchařině čtěte zde.

Systém soutěže je postavený tak, že žáci musí projít nominačním soutěžním týdnem, ve kterém každé dopoledne zažijí „master class“ od jednoho ze zapojených zkušených šéfkuchařů na vybrané téma. 

Seznam lektorů

Filip Sajler, Ondřej Slanina, Marek Svoboda, Jiří Král, Radek David, Jan Horký, Zdeněk Křížek, Karel Kaše, Pavel Roubíček, Martin Hanus, Jan Pýcha, Lukáš Uher, Radek Kotlán, Jan Heřmánek, Přemysl Douša, Tomáš Kourek, Jiří Roith.

V každém nominačním týdnu soutěží osm absolventů a na jeho konci se vyhodnotí tři nejlepší účastníci, kteří postupují do finálového vyřazovacího týdne. V nultém ročníku jsou vypsány čtyři nominační týdny, ze kterých postoupí celkem 12 finalistů do finálového týdne. Právě proběhl první ze čtyř letních turnusů.

Během každého nominačního týdne se setkají mladí kuchaři s lektory, kteří na naší gastronomické scéně už něco dokázali. Ti si naopak mezi účastníky soutěže budou vyhlížet perspektivní spolupracovníky do svých týmů. 

To je pro ně výhodné i vhledem k nedostatku schopných kuchařů, kteří jsou navíc ochotní se učit a ve svém oboru vyčnívají. A dokladem toho je i fakt, že jsou ochotni se do soutěže se přihlásit a něco dokázat. Mezi partnery je navíc mnoho restauračních podniků, z nich každý se zavázal, že každý z účastníků dostane jednu závaznou nabídku zaměstnání.

Autoři:
  • Nejčtenější

Nejstarší hospody Česka najdete na Zlínsku, Ústecku i v Praze

Pivo se v nich čepovalo už před stovkami let a fungují dodnes. Chodívaly do nich osobnosti jako Mozart, magistr Kelly a...

Domácí farma umožní pěstovat až 24 druhů zeleniny. Vypadá jako lednice

Na technologickém veletrhu CES 2020 v Las Vegas představila společnost LG „lednici“, která je vlastně domácí farmou,...

Vědci vybrali 30 našich nejvýznamnějších parků a zahrad z dob totality

Odborníci se poprvé v historii obsáhle zabývají parky a zahradami, které vznikly na českém území v období nacistické a...

Chryzantémy pěstují ve vodě, sklízejí je z lodí

Zahradnická oblast v Sa Decu na jihu Vietnamu je proslulá pěstováním chryzantém, růží a dalších květin. V regionu je to...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Premium

Šťastné rostliny vytvoří domov plný radosti a přinesou i peníze

Víte, že některým rostlinám je od nepaměti přisuzována schopnost přinášet štěstí či bohatství tomu, kdo je pěstuje, a...

Premium

Vážné nemoci nepadají z nebe. Ničí nás stres, shodují se psycholog i psychiatr

Lidské tělo má něco jako vnitřní baterku. Když dlouho jedete na rezervy, vypne se imunitní systém a­ organismus to...

Premium

Elitní trenér o zákulisí MMA, drogách, penězích i zženštilé společnosti

Pod jeho vedením vyrostl český šampion Martínek, o něhož projevila zájem slavná organizace UFC. Pro boj v kleci...

Premium

Proč vyhraje vodík. Vynálezce Tůma má o budoucnosti automobilů jasno

Už před dvaceti lety se projel vodíkovým autem, kterým chtějí Japonci na letošní olympiádě v Tokiu propagovat...

  • Další z rubriky
Premium

Gurmán Hejlík navštívil už 1 500 restaurací v Česku: Kam na nejlepší jídlo?

Aby splnil úkol, jedli jsme v rakovnické burgrárně Ella’s burger. Každý den na internetu zhodnotí aspoň jednu...

Domácí farma umožní pěstovat až 24 druhů zeleniny. Vypadá jako lednice

Na technologickém veletrhu CES 2020 v Las Vegas představila společnost LG „lednici“, která je vlastně domácí farmou,...

Premium

Kouzla v kuchyni. Pod pokličkou šéfkuchaře se skrývá všech pět chutí

Vaření z maximálně pěti surovin, spojení všech druhů chutí, neobvyklé kombinace inspirované pobytem v různých koutech...

Krbová kamna vybírejte nejen podle vzhledu, ale hlavně podle výkonu

Krbová kamna jsou pro většinu lidí spíš dekorativním doplňkem. Ale v přechodných obdobích mohou suplovat i vytápění v...

OTESTOVÁNO: Jak děti bavily věcičky od Fischer Price?
OTESTOVÁNO: Jak děti bavily věcičky od Fischer Price?

Čtrnáct maminek z řad blogerek otestovalo věci pro děti a miminka od značky Fisher-Price. Jak si usínáčky (vydra a ježek), houpátka, sedátka a tři druhy deček vedly v testu přísných kritiků – jejich dětí?

Najdete na iDNES.cz