Tipy na knížky, které by nejen pod stromečkem neměly nikoho zklamat

  • 5
S kuchařkami se na předvánočním trhu jako tradičně roztrhl pytel. Není jich zdaleka málo a jsou mezi nimi opravdové skvosty. Sázejte na osvědčené autory a slušné recenze, nenechte se strhnout panikou posledních hodin před Štědrým dnem a vybírejte hlavně v klidu. S následujícími knihami neuděláte chybu.

I váš pes si může dopřát vánoční cukroví, ovšem pečené jen pro něj, z ingrediencí, které mu opravdu přilepší, ale neuškodí. (Neštěkej a jez)

Kdyby se vám nákup přes veškerou snahu nepovedl, schovejte si od knih raději účtenky. Rozumný knihkupec nemá problém vybranou knížku případně vyměnit po Vánocích za tu, o které obdarovaný ve skutečnosti snil.

A pamatujte, že „kuchařka“ se nemusí týkat jen receptů do kuchyně. Někdo miluje vaření, někdo své čtyřnohé mazlíčky, jiný kutí v dílně, další opečovává třeba milovanou zahradu,  jejíž plody ovšem ve finále zase skončí na talíři. V kuchyni tedy začněme.

Recyklovaná kuchařka Jitky Rákosníkové

Zkušená autorka tuzemské kulinární scény, která do svého rodného jazyka převádí i kuchařky takových legend, jako je Jamie Oliver (i jeho zatím poslední, která u nás vyšla na podzim pod názvem Jamie vaří poitalsku). A protože je jako matka a babička sama zkušenou kuchařkou s kreativním i odpovědným přístupem, mohla se podělit o své zkušenosti v kuchyni.

Recyklovaná kuchařka JR

Ve vlastním průvodci s lehkostí předkládá tipy, jak se k jednotlivým skupinám potravin chovat, jak je zpracovávat do konkrétních receptů i jak s noblesou využít případné zbytky již uvařených surovin či jídel.

Lze je podle ní využít na francouzské kuličky, poctivé karbanátky tety Bohuny, indické rýžové birjání i čočkovou omáčku à la Jamie Oliver. U jejích mnohokrát  vyzkoušených receptů se navíc většinou dozvíte i původ či historické souvislosti. Protože každé jídlo má svůj příběh.

Chcete-li někomu blízkému dopřát, aby se naučil s lehkostí využít „posledních záchvěvů tepla“ vypnuté trouby a uvařit ze zbytků opravdu dobré i skvěle vypadající jídlo, Jitka Rákosníková je vynikající učitelka. A pokud byste snad chtěli být v roce stého výročí republiky Ježíškem stylovým, stále ještě byste měli na trhu najít i Jitčinu Kuchařku první republiky. 

Kuchařky nemusí být jen o vaření, recepty najdete i pro bydlení

Knížka tak akorát do ruky, s měkkou obálkou, názvem Domov jako talíř a  podtitulem „labužnický průvodce domovem“, je jakousi přehlednou kuchařkou s recepty pro jednotlivé místnosti. Aniž by si to čtenář uvědomoval, vstřebává jednoduché praktické rady, jak z bytu či domu vytvořit opravdový domov.

Knížku Domov jako talíř můžete otevřít na kterékoliv stránce a začtete se.

Její autorka Olga Bušková do ní hravou formou převedla své zkušenosti z navrhování interiérů podle feng-šuej. Neunavuje ovšem žádnými teoretickými pravidly, její rady jsou naprosto polopatické a praktické, aby čtenář měl chuť knížku na chvíli odložit jen proto, aby se hned vrhl  na úklid, vytřídění zbytečností nebo stěhování nábytku.

Kdo neustále řeší, že to doma tak nějak není ono, Domov jako talíř by mu měl umět poradit. Mnohdy se prý stačí podívat na „svůj prostor“ jinýma očima. Všimnete si věcí, které za běžného provozu domácnosti přehlížíte, ale jiný si jich všimne hned.

Svoji kuchařku si zaslouží i váš pes

Pryč jsou doby, kdy do psí misky mířily zbytky z jídelního stolu. Slané a kořeněné jídlo jim dnes už nikdo rozumný nedává. A protože pejskaři mnohdy chtějí svým miláčkům přilepšit, pravděpodobně ocení kuchařku, u které budou mít jistotu, že jim tím naopak nepřitíží.

V kuchařce Neštěkej a jez! najdou nejen téměř osmdesát receptů. V knížce nechybí ani přehled tzv.  superpotravin psům prospěšných i těch, které jsou pro psy toxické. Nepatří k nim zdaleka jen všeobecně známé čokoláda či rozinky, pro psy mohou být překvapivě nebezpečné například i makadamové ořechy, pecka a slupka z avokáda či kofein.

Své příznivce si mezi majiteli zhruba dva a půl milionu psů, kteří v Česku žijí, kuchařka sestavená odborníky na psí výživu určitě najde. Jako většina kuchařek není z nejlevnějších, část výtěžku ovšem putuje na pomoc psům v nouzi. Správnost receptů garantuje MVDr. Eva Štercová Ph.D. z Ústavu živých zvířat na Fakultě veterinárního lékařství na Veterinární a farmaceutické univerzitě Brno.

Vraťme se ke kuchařům a milovníkům dobrého jídla

Velká kuchařka nejlepších šéfkuchařů v sobě skrývá recepty sedmdesáti špičkových mistrů svého oboru, kteří byli ochotni se podělit o know how, jak v profesionální kuchyni vznikají jejich nejlepší pokrmy.

Recepty TOP šéfkuchařů

A pro řadu amatérských kuchařů je opravdovou výzvou zkusit si uvařit třeba jako držitel michelinské hvězdy Roman Paulus nebo Marek Fichtner (některé jeho recepty si dokonce můžete vyzkoušet i podle našich videí). Zvlášť pokud lahůdky z kuchyně daného kuchaře už sami ochutnali. 

Tip, kam zajít na hotové špičkové jídlo, pokud byste se ve finále na přípravu  receptů špičkových šéfkuchařů sami necítili? Zkuste zapátrat v TOP 10 Mauererova výběru,  případně si vyberte některou z restaurací oceněných Zlatými lvy, které najdete po celé republice.  

Dobře stravitelná je Fresh kuchyně od šéfa

Poklady mezi kuchařkami padají i z vydavatelství Zdeňka Pohlreicha, který se letos nejen přímo v kuchyni, ale i při tvorbě kuchařky vrhl na své oblíbené „fresh“ vaření. Čerstvá surovina je základ dobré kuchyně.   

Fresh podle Pohlreicha

„Být fresh bude novou kulturou, to je jistá věc. Chtěli jsme, aby tato kniha občerstvila váš repertoár a dala vaší kuchyni víc života a dobrých nápadů. Vašemu jídlu sex-appeal, kyslík, energii a pestrost,“ říká šéf o své nové kuchařce.

Za názvem se podle něj skrývá dvojsmysl, který na jedné straně vyjadřuje absolutní kvalitu produktů, se kterými pracujeme, ale také svěží mysl. Jíst dobré jídlo z poctivých čerstvých surovin se jednoznačně vyplatí, jeho příprava není nijak složitá.  

Lehká a fresh je většinou i italská kuchyně

Pod hlavičkou Pohlreichova vydavatelství vydal svoji kuchařku pro všechny, kdo si zamilovali italské sýry, vína i bylinky, i šéfkuchař Riccardo Lucque, který se v Česku usadil.

Lucqueho Italská kuchyně

Do své Italské kuchařky vtěsnal recepty na více než stovku ryzích italských lahůdek. Vyzkoušet si tak podle něj lze rizota, těstoviny, masa, ryby, saláty, polévky, ale i recepty na pravé italské pečivo a dezerty, bez kterých si žádný Ital svůj oběd nebo večeři ani nedokáže představit. V knize nechybí Riccardův životní příběh a fotografie z rodného regionu Marche.

I proto knížka působí autenticky a jídla v ní chutnají už z fotografie. Vznikala a fotila se totiž v reálných italských kulisách. Riccardo sice podle Zdeňka Pohlreicha umí svůj italský temperament držet elegantně na uzdě, v kuchyni to ovšem umí poitalsku rozbalit natolik, že šéf nemohl odolat, aby u něj právě Riccardova kuchařka nevyšla v opravdu reprezentativní podobě hodné jeho kuchařského umu. 

Život není jen o vaření, ale jak jíst dobře a netloustnout?

Jak zvládat jídlo, kariéru, rodinu, péči o sebe, kritiku, věk i chuť na čokoládu, to ve velmi otevřené osobní zpovědi prozrazuje výživová expertka Margit Slimáková. Její Velmi osobní kniha o zdraví musí oslovit každého, kdo se kdy byť jen pokoušel držet nějakou dietu, aby se cítil dobře.

Velmi osobní kniha o zdraví

Margit Slimáková dokáže naprosto odzbrojujícím způsobem přesvědčit, že jíst můžete úplně všechno. Ale čerstvé. Bez přidaných cukrů, průmyslově zpracovaných tuků a nejrůznějších dochucovadel. Vlastně by si mohli se Zdeňkem Pohlreichem podat ruce, v tomto se názorově scházejí, jakkoliv by se to mohlo zdát absurdní. U Slimákové navíc najdete i argumenty a doporučení podložené nejnovějšími výzkumy, které i lékaři pomalu berou za své.

A hlavně vás tato knížka uklidní, že na diety, počítání kalorií a vážení porcí můžete zapomenout a hlavně se máte z každého jídla radovat. Už díky základním radám Margit Slimákové, jak přistupovat ke zdravému jídelníčku a zaručeně se dostat na vysněnou váhu, se zbavíte i věčné únavy, nespokojenosti, přejídání a závislosti na cukru.

Nejčerstvější suroviny do kuchyně jsou ty z vlastní zahrádky

A protože čerstvé suroviny jsou základní mantrou pro každého, kdo chce zdravě jíst, není divu, že zájem o zahradničení zaznamenává takový boom.

Jenže jsme tak nějak zapomněli základy pěstování i těch nejzákladnějších plodin, a proto spatřila světlo světa knížka Anity Blahušové Zahrada žije, ze které se i spolu se svými dětmi můžete postupně naučit, co kdy zahrada potřebuje.

Kromě cenných pěstitelských tu najdete i rady, jak nasušit seno pro domácí mazlíčky, vyrobit domeček pro hmyzáky, nebo jak si s dětmi vyrobit měsíčkový olej či mýdlo. Nechybí kalendářní přehled pro celý rok, který poslouží jako praktický manuál pro jakoukoli zahradu, abyste opravdu zvládli vypěstovat vlastní krásnou úrodu.

Dívkám, které se chtějí vdát, nebo aspoň nezůstat hladové

Hned ze dvou titulů lze vybírat dárek pro puberťačky i mladé dospělé ženy, které v kuchyni začínají. Knížka Bez buchet se nevdáš! je kuchařkou i  zápisníkem současně. Jméno obdarované - dcery, sestry, vnučky, kamarádky - navíc máte napsat přímo na její titulní stranu, takže se stane i velmi osobní.

Knížka obsahuje především oblíbené české i světové recepty, bez kterých se žena neobejde, pokud chce mít u stolu spokojeného muže. Nechybí tedy ani recept na svíčkovou i další omáčky s domácím knedlíkem, nadýchané buchty či třešňovou bublaninu. K neoficiálnímu mottu knihy „Nevyšlo sexy prádýlko? Tak zkus dobrý žrádýlko!“ už není třeba nic dodávat.

A svérázný titul Sama doma a hladová? To je tak trochu punkový počin mladého autora, který se po své prvotině Sám doma a hladový rozhodl potěšit i druhou stranu barikády a k vaření se snažil přistoupit z pohledu mladých dívek a žen. Podle jeho slov to nebylo jednoduché, protože - jak naznačuje i vtipný obrazový doprovod této svérázné kuchařky - jeho kolegyně dohlédly na to, aby si vaření z ženského pohledu užil se vším všudy. V silonkách, na podpatku i po flámu. Zhostil se toho se ctí a jako správný kreativec se na knize opravdu vyřádil.

A šálek dobré kávy na konec!

Máte-li ve své blízkosti nějakého z kavárenských povalečů, Velkou knihou o kávě ho nějaký čas jistě udržíte doma. Je to totiž nefalšovaná bible kávy od autorky opravdu povolané.

Petra Davies Veselá v tomto titulu vlastně svou první úspěšnou Knihu o kávě (prodalo se jí na 30 tisíc výtisků) „jen“ rozšířila a aktualizovala. Přesto, nebo právě proto, jde o opravdu nadupaný titul. Přidala do ní totiž spoustu nových poznatků, zohledňuje v ní nové zkušenosti i velký rozkvět kávové kultury.

Navíc ji provází zcela nové a nádherné fotografie Davida Židlického, díky kterým se čtenář spolu s Petrou ocitá nejen přímo na kávových plantážích a v pražírně, ale seznámí se i s domácími a profesionálními mlýnky a kávovary. Kniha tedy rozebírá i celou řadu metod přípravy kávy a receptur a najdou se v ní vedle toho i praktické rady, jak založit a úspěšně provozovat vlastní podnik.