Jídlo do krabičky nemusí být zbytky od večeře. Ukažte své kulinářské umění

  • 0
Poslední díl našeho seriálu Jídlo do krabičky už se netýká jen šetření na obědovém menu. Spadá spíš do kategorie Pochlubte se svým kulinářským uměním, protože tato jídla rozhodně nepatří mezi rychlé nouzovky. Dali si na něm záležet členové Národního reprezentačního kuchařského týmu podle zadání, aby se vešli s nákladovou cenou do sto dvaceti korun na porci.
Kachní prso se žlutým curry a jasmínovou rýží

Původní inspirací pro náš seriál byl fakt, že jídlo v restauracích, kde se často během pracovního dne stravujeme, neustále zdražuje a stále víc z nás si nosí jídlo z domu. V úvodním díle jsme se věnovali tomu, jak úspěšně a bezpečně jídlo z domu dopravit do práce, jaké krabičky jsou nejvhodnější a jak pokrm co nejohleduplněji ohřát, aby neztratilo nic ze své chuti a konzistence.

V dalším dílu věnovaném pokrmům do padesátikoruny jsme se věnovali také „desateru“, jak správně oběd ohřívat, aby nebyla třeba příloha vřelá a maso studené.

Pošlete recept pro inspiraci dalším čtenářům

Praktikujete domácí vaření pro stravování v práci už teď? Podělte se s ostatními čtenáři o recepty a rady. Víte, jak to je – v každé rodině je určitý okruh receptů, které se v podstatě pořád opakují. Zkuste vybrat svůj oblíbený pokrm, který se vám pro převoz do práce osvědčil a o němž víte, že mu skladování a zpětný ohřev ve všední den nijak neublíží.

Napište jednoduchý recept, kde popíšete množství jednotlivých ingrediencí a pracovní postup, podle kterého uvaří i začátečník. K vašemu pokrmu přiložte i fotografii ve formátu na šířku. A klidně přidejte i nějakou radu. Vaše příspěvky rádi zveřejníme.

Autory dnešních receptů do 120 korun jsou členové národního reprezentačního týmu Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. Ondřej Koráb šéfuje v hotelu PUPP v Karlových Varech, Martin Košťál je šéfkuchařem v zařízení Eurest Robert Bosch v Českých Budějovicích. A do třetice Martin Staněk, Creative chef Perfect Canteen.

Bowl s marinovaným lososem, zeleninou, mangem a hoisin omáčkou

Bowl s marinovaným lososem, zeleninou, mangem a hoisin omáčkou

Suroviny na 1 porci:

  • 125 g filetu z lososa
  • 1 ks manga
  • 250 g rýže
  • 100 g mungo klíčků
  • 125 g salátových listů
  • 1 ks salátové okurky
  • 40 g kešu ořechů
  • 250 g bílé ředkve
  • 200 g červeného zelí
  • sůl
  • 100 ml sojové omáčky (kikomman)
  • 20 ml sezamového oleje
  • 1 ks limetky
  • 10 g třtinového cukru

Omáčka hoisin:

  • 35 g sojové omáčky
  • 60 g arašídového másla
  • 30 g medu
  • 20 g rýžového octa
  • 1 stroužek česneku
  • 12 g sezamového oleje
  • chilli

Postup:

Lososa si očistěte, pokud máte pinzetu na kosti, vyndejte je. Vytvořte studený solný roztok (1 l vody, 50 g soli), sůl v něm důkladně rozmíchejte a rybu do něj ponořte na cca 10 minut, po uplynutí doby rybu omyjte pod studenou vodou a naložte jí do sojové omáčky, sezamového oleje, limetkové šťávy a třtinového cukru. Rybu nechte aspoň tři hodiny marinovat. Nakonec si rybu nakrájejte na tenké plátky

Rýži důkladně propláchněte a vložte do hrnce, přidejte vodu (ať je jí víc o jeden článek prstu), nakonec osolte, vařte pomalu a rýži přikryjte.

Očistěte zeleninu, mango a okurku nakrájejte na kostky, salát natrhejte v ruce a zbytek nakrájejte na tenké nudličky.

Všechny suroviny na omáčku smíchejte a rozmixujte. Omáčku nechte uležet aspoň dvě hodiny.

Do misky rozložíte salát a následně kupičky rýže, zeleniny, manga a ryby. Nakonec přidejte omáčku.

Pokud si budete chtít rýži ohřát, dejte ji do jiné misky.

Kachní prso se žlutým curry a jasmínovou rýží

Kachní prso se žlutým curry a jasmínovou rýží

Suroviny na 1 porci:

  • 1 ks kachního prsa
  • 2 g tymiánu
  • 7 ml olivového oleje
  • 3 ml koňaku
  • maldonská sůl
  • sůl
  • pepř

Jasmínová rýže se sezamem – suroviny na 1 porci:

  • 100 g jasmínové rýže
  • 1 g soli
  • 2 g černého sezamu

Ozdoba:

  • čerstvý koriandr
  • feferonka
  • arašídy nesolené
  • smažená cibulka

Curry pasta – 1 kg suroviny:

  • 170 g šalotky
  • 80 g kurkumy
  • 80 g galangal
  • 70 g zázvoru
  • 90 g citronové trávy
  • 70 ml sezamového oleje
  • 140 ml rostlinného oleje
  • 55 g čerstvého koriandru
  • 20 g čerstvého česneku
  • 200 g červené dlouhé feferonky
  • 200 g limety
  • 35 g římského kmínu
  • 35 g semínka koriandru
  • 35 g soli

Postup:

Očištěnou šalotku, galangal, kurkumu, zázvor, citronovou trávu, feferonku, koriandr nakrájíme na malé kousky, tak aby nám šly utřít v hmoždíři společně s olejem, limetovou šťávou a směsí koření v hladkou pastu. Hotovou utřenou pastu uchováváme ve sklenici v chladu.

Na 2–4 porce budeme potřebovat 80 g hotové pasty, kterou zarestujeme v rendlíku, podlijeme kokosovým mlékem a necháme krátce svařit, poté dochutíme rybí omáčkou, limetovou šťávou.

Rýži vložíme do cedníku a důkladně ji propereme ve vodě, aby se vyplavil škrob, poté ji necháme vykapat, vložíme do rýžovaru, solíme a zalijeme množstvím vody požadované pro druh rýže. Vaříme v rýžovaru do hotova. Uvařenou rýží prohrábneme, aby nám vyšla pára ven, a necháme ještě pět minut odpočinout. Rýži poté servírujeme s nasucho opraženým černým sezamem.

Očištěné kachní prso opálíme flambovací pistolí, čímž jej zbavíme zbytků peří, kůži nařízneme, poté osolíme, opepříme, potřeme olivovým olejem a koňakem. Vložíme do vakuovacího sáčku společně s větévkou tymiánu a zavakuujeme.

Vaříme v sous-vide na 57 °C asi dvě hodiny. Poté prso vyjmeme a na rozehřáté pánvi vypečeme kůži pěkně do křupava. Hotové prso necháme pět minut odležet a poté jej filírujeme a dosolujeme maldonskou solí.

Kachní prso servírujeme s curry omáčkou a jasmínovou rýží, celý pokrm doplníme o čerstvě krájenou feferonku, arašídy a křupavou cibulku. Podle chuti můžeme ještě zasypat čerstvým koriandrem.

Dušená treska v masala koření s rozinkovou rýží s šafránem a květákovým salátem

Dušená treska v masala koření s rozinkovou rýží s šafránem a květákovým salátem

Suroviny na 1 porci:

  • 120 g tresky
  • 2,5 g koření garam masala
  • 80 ml kokosového mléka
  • 80 g cibule
  • 70 g květáku
  • 45 g mangoldu
  • 90 g cuketa
  • sůl
  • pepř
  • 125 g Basmati rýže
  • malou špetku šafránu
  • 50 g cherry tomatů
  • 50 g Brokolice
  • 5 ml vinného octa
  • 5 ml oleje
  • 5 g medu

Postup:

Treska se zeleninou:

Cibuli a květák zesklovatíme na oleji a přidáme garam masala koření, poté zalijeme kokosovým mlékem.

Lehce provaříme a přidáme naporcovanou tresku, kterou jsme osolili, opepřili a ochutili částí garam masala koření.

Dále přidáme čištěný a nakrájený mangold, cuketu, brokolici a vaříme táhlým varem na skus (přibližně pět minut).

Šafránová rýže:

Rýži propláchneme v teplé vodě. Poté vložíme do olejem vymazaného plechu a zalijeme osolenou vodou přibližně tak, aby voda byla centimetr nad rýží. Přidáme šafrán, zakryjeme alobalem a 20 minut pečeme na 160 °C v troubě.

Květákový salát :

Květák nakrájíme na plátky a na 30 vteřin spaříme. Poté ochutíme solí, medem, pepřem, vinným octem.


Jak ušetřit