Inspirace z ulice: 10 jídel, která na dovolené rozhodně ochutnejte

Takzvaný streetfood se pomalu usazuje už i u nás, ale pouliční gastronomie je tady teprve v začátcích. Podívejte se s námi na deset v zahraničí typických pochutin, které si lidé běžně dopřávají i bez návštěvy restaurace. A které byste neměli během prázdninových cest opomenout.
Street food festivaly jsou jen malou ukázkou toho, s čím se můžete setkat ve světě.

Street food festivaly jsou jen malou ukázkou toho, s čím se můžete setkat ve světě. | foto: Marcela KočováMetro.cz

1. Bunny Chow z Jižní Afriky

Na jihu Afriky patří Bunny Chow mezi jedno z nejtypičtějších jídel pouliční gastronomie, je typické především pro město Durban. Název může trošku mást, stejně tak i lokace neodpovídá tomu, co by se dalo čekat.

Pokrm neobsahuje žádné králičí maso, ale je to vydlabaný kus toastového chleba plněný curry.

Celý trik Bunny Chow spočívá v momentu, kdy šťáva z curry, ať už masového, nebo i vegetariánského, nasákne do pečiva a obě složky se propojí.

2. Kottu roti ze Srí Lanky

Tuto specialitu není problém ochutnat nejen na celém území Srí Lanky, ale také ve světových metropolích, jako jsou Londýn nebo New York. Je to trhaná „palačinka” Godhamba roti, která se opeče a smíchá společně se zeleninou, vejci a kořením. Přidat se do směsi může i nemusí navíc ještě maso.

3. Naan rolls z Indie

Indická kuchyně nabízí obrovské množství streetfoodových pokrmů, z celé Asie toho na ulici nabízí nejvíce. Především jsou to placky všeho druhu, a to jak co do těsta, tak i náplně.

Naan rolls jsou placky všeho druhu – co do těsta, tak i náplně.

Jednou z nejtypičtějších na ulici prodávaných je paratha. Je to chlebová placka, tradičně plněná bramborovou nebo třeba i čočkovou či zeleninovou směsí. Placka se pak v pánvi osmaží na másle nebo oleji.

4. Arepa z Jižní Ameriky

Pokud navštívíte Kolumbii nebo Venezuelu, určitě tam na ulicích ochutnáte arepu. Je to tlustá placka vyrobená z kukuřičné mouky, která se nejčastěji ogriluje nebo opeče a poté se buďto posype, nebo naplní nejrůznějšími ingrediencemi, mezi které patří například sýr, maso, vejce nebo mořské plody.

5. Halo-halo z Filipín

Halo-halo neboli v překladu „Mix-mix” je dezert z filipínských ulic, který barvami zaujme už na první pohled. Pestrobarevný pohár funguje jako osvěžení.

Jde o kombinaci ledové tříště s kondenzovaným mlékem, která je ještě doplněna o takové ingredience, jako jsou třeba fazole, kokos, želé nebo ovoce. A přidat se může klidně i zmrzlina a spousta dalších dobrot.

6. Kimčchi z Korey

Korejská kvašená zelenina se řadí mezi tamní národní pokrmy a mnozí z nás ji znají už i od nás. Není to samostatné jídlo, ale tradičně se podává jako příloha.

To však nebránilo jejím fanouškům v tom, aby ji využili k vytvoření poctivého street food pokrmu. Například v Londýně se tak můžete setkat s kimčchi sendvičem nebo takovou mexicko-korejskou fúzí v podobě tortily plněné kimčchi.

7. Tamale z Mexika

Tacos, burrito, tortilly, mexická kuchyně nechybí na žádné větší streetfoodové akci. Kromě zmíněných patří mezi základní mexické pokrmy i tamale, které se řadí mezi nejstarší položky kuchyně na tomto území.

Tamales jsou kukuřičné placky plněné nejčastěji kuřecím nebo vepřovým masem a to celé je zabalené ve slupce od kukuřice. Na závěr se to ještě povaří v páře.

8. Churros ze Španělska

Na jihu ještě chvíli zůstaneme, tentokrát v nepříliš vzdáleném Španělsku. Jestli něco ke zdejší kuchyni patří stejně silně jako tapas, jsou to churros s horkou čokoládou od pouličního prodejce.

Křehké smažené kousky těsta obalené ve skořicovém cukru se máčí v horké čokoládě

Potato skins mají svůj původ v Americe, kde je začal jako první dělat řetězec restaurací T. G. I. Fridays.

I u nás už se výjimečně sem tam objeví, ale rozhodně by se mohly vyskytovat častěji. Křehké smažené kousky těsta obalené ve skořicovém cukru se máčí v horké čokoládě a nejen děti se jich mohou ujíst.

9. Krabí burgery z Británie

Londýnský streetfood nabízí nejen levnější možnost stravování ve světové metropoli, ale především i široký výběr nejrůznějších světových kuchyní. Ale i tak se tady najdou jídla, která pochází z místních surovin. Například burgery z falklandských krabů, smažených v těstíčku a podávaných v měkkých žemlích.

10. Bramborové slupky z USA

Potato skins alias bramborové slupky mají svůj původ v Americe, kde je začal jako první dělat řetězec restaurací T. G. I. Fridays. Vrátíme-li se ovšem zase zpátky na londýnskou streetfoodovou scénu, zjistíme, že právě potato skins jsou tady velmi populární, především díky pop-upu Skins.

Křupavé smažené slupky slouží především jako miska pro další náplň, kterou může být třeba mexická směs nebo typické americké sýrové těstoviny mac and cheese.

Původní článek vznikl pro Storyous magazín a byl redakčně upraven.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Co nepatří do domácích spotřebičů? Vyhněte se největším průšvihům

Domácí přístroje usnadňují život. Někdy od nich ale čekáte příliš a nepoužíváte je správně.

Jak se k sobě chovali nejvyšší a nejmenší pes světa? Budete překvapeni

Představa, že by se mohutná německá doga mohla stát nejlepším přítelem drobné čivavy, zní jako vystřižená z nejnovějšího animovaného filmu od Disneyho. Nicméně tato neobvyklá situace se stala...

Po třech zmrzlých už nehrozí mráz. Zjistěte co můžete vysadit na zahradu

Květen je pro zahrádkáře měsícem plným očekávání a zároveň napětí. Vzduch se otepluje, dny se prodlužují, ale nad záhony se stále vznáší hrozba posledních jarních mrazíků. Tradičně jsou spojeny s...

Ostravská zoo má nové lákadlo. Malí levharti vyrazili do venkovního výběhu

Půlroční mláďata levharta cejlonského se v ostravské zoo začala seznamovat se svým venkovním výběhem. Dosud se zdržovala pouze v interiéru a zpočátku jen v bezprostřední blízkosti své matky. Jejich...

Pozdní řez ořešáku vás může připravit o vše. Neopakujte častou chybu

Ořešák je majestátní strom, který naše zahrady zdobí často i po generace a na podzim shazuje spoustu lahodných vlašských ořechů. Ale aby dobře prospíval a bohatě plodil, občas potřebuje promyšlený...

Rostliny spolu umějí komunikovat a v jistém ohledu jsou schopny se učit, říká biolog

Premium

Když hrozí nebezpečí, začnou produkovat vonné signály, aby varovaly ostatní. Třeba když je chce sežrat koza. A to i přesto, že nemají mozek ani žádné jiné řídicí centrum. Rostliny jsou velmi chytré,...

12. května 2025

Vlasy, korunu krásy, dostane do kondice ořechová terapie i elixír z rajčat

Roztřepené konečky, mastné kořínky nebo celkově zplihlé a unavené vlasy, takže byste nejraději stále nosili čepici? Lepší bude dopřát vlasům pořádnou péči. V první řadě je potřeba postarat se o...

12. května 2025

Přírodní srdce. Objevte skryté symboly lásky kolem sebe

Květen je v mnoha kulturách vnímán jako měsíc lásky a probouzející se vášně. S rozkvétající přírodou a teplejšími dny se i v našich srdcích probouzí touha po blízkosti a romantice. V tomto období...

12. května 2025

Po třech zmrzlých už nehrozí mráz. Zjistěte co můžete vysadit na zahradu

Květen je pro zahrádkáře měsícem plným očekávání a zároveň napětí. Vzduch se otepluje, dny se prodlužují, ale nad záhony se stále vznáší hrozba posledních jarních mrazíků. Tradičně jsou spojeny s...

11. května 2025

Pupeny plné účinných látek pomohou nejen s přechodem či bolestí karpálů

Gemmon je latinsky pupen a terapie je léčba, gemmoterapie je tedy metoda, která uplatňuje k léčbě rostlinné, stromové či keřové pupeny nebo různé výhonky, mladé kořínky, lístky a klíčky. Účinné látky...

11. května 2025

Jednoduché triky pro dokonale čistý gril. Zvládnete to sami

Je grilované maso skutečně tak zdravé, jak se o něm říká? Ano, ale pouze pokud se o gril dobře staráte!

10. května 2025

Zdravější mlsání: Proč vyměnit bramborové chipsy za řepu nebo mrkev

Bramborové chipsy jsou jednoduše mor. Vezmete si jeden a pak další, další, až schroupáte celou hrst. Podle odborníků to není nic zvláštního, protože slaná chuť vzbuzuje stejnou závislost jako ta...

10. května 2025

Strážci zdraví. Parazité se přenášejí nejen z primátů na lidi, ale i obráceně, líčí vědkyně

Premium

Malárie, virus HIV, ebola, virus Zika a spousta dalších. Nemoci, které se přenesly na lidi ze zvířat. Proč se tyto přenosy dějí a jak jim zabránit, zjišťuje primatoložka Klára Judita Petrželková z...

9. května 2025

Ostravská zoo má nové lákadlo. Malí levharti vyrazili do venkovního výběhu

Půlroční mláďata levharta cejlonského se v ostravské zoo začala seznamovat se svým venkovním výběhem. Dosud se zdržovala pouze v interiéru a zpočátku jen v bezprostřední blízkosti své matky. Jejich...

9. května 2025  15:05

Hortenzie potřebují správný čas i místo. Jen tak pokvetou naplno

Hortenzie patří k nejvděčnějším a nejoblíbenějším okrasným keřům. Upoutají především bohatými květy, které se každým rokem vracejí. Předtím ale potřebují pečlivou výsadbu, která je zásadní pro zdravý...

9. května 2025

Chcete fotovoltaiku? Nejdřív zkontrolujte střechu. Důležité rady odborníků

Pořízení fotovoltaické elektrárny je pro mnohé domácnosti logickým krokem k energetické nezávislosti a nižším účtům za elektřinu. Často se však zapomíná na to nejdůležitější – základ, na kterém bude...

9. května 2025

Dracénám podáte šneka a už se ozývá jen křupání, mlaskání a tečou sliny

Unikátní šnekožraví ještěři ze Zoo Praha se s tím rozhodně nemažou. Čelisti mají jako louskáček na ořechy, chuť k jídlu jim také rozhodně nechybí, takže šneka schroupou i s ulitou, kterou nakonec...

9. května 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.