Jiří Horák je kreativním šéfkuchařem v síti restaurací Ambiente a součástí jejich střediska vzdělávání. Langoše jako původně maďarská smažená placka z kynutého těsta patří mezi oblíbené streetfoodové pokrmy. Však to znáte: jakmile zavoní někde ve stánku poblíž, těžko odoláte.
Budete potřebovat:Na výrobu budete potřebovat jen několik ingrediencí: hladkou mouku, zakysanou smetanu, trošku čerstvého droždí, vlažné mléko, kmín, vlažnou vodu a sůl. |
Začněte tím, že do mléka přidáte droždí a celé vlijete do mísy. Přidáte všechny tekuté složky a nakonec mouku. Pomalu začněte rukou míchat.
Až budou všechny suroviny skoro zcelené, přidáte špetku soli a kmínu a začnete těsto, dokud nebude „zralé“ k vysypání na vál. Tam ho budete hníst, dokud nevznikne hladké těsto.
Z válečku špachtlí oddělujete kousky zhruba po 150 gramech a tvarujete bochánky. Umístíte je na plech, přikryjete utěrkou a necháte 2–3 hodiny při pokojové teplotě kynout.
Až zvětší svůj objem, vytřete si plech olejem a každý z bochánků tvarujte do kruhu s tím, že okraje nechejte silnější. Jako kdybyste tvarovali těsto na pizzu.
Mezi tím si rozpalte silnou vrstvu řepkového oleje na 240 °C a do něj placku opatrně vložte. Pozor, placka se začne ihned nafukovat. Aby se tomu zabránilo, Horák si opře přes okraj pánve lžíci, aby její konec mířil na těsto do středu pánve.
Podle teploty oleje se smažení odehrává bleskově. Z každé strany maximálně minutu. K obracení je ideální kuchařská pinzeta. Po vytažení se na papírové utěrce nechají langoše okapat od tuku a pak už se může začít zdobit.
Jakou náplň máte nejradši na langoše?
Zdá se, že langoš nahoru snese téměř cokoliv, podobně jako italská pizza. Úplně základní varianta je česneková. Stačí rozetřít česnek se solí, smíchat s olejem a potřít povrch.
Na výběr je také varianta s kečupem a sýrem. Horák začne česnekem, pak přidá kečup, zasype eidamem a nahoru ještě přidá majonézu.
Foodbloger Cuketka si zase oblíbil variantu, kdy na česnekový základ přidal rajčata s bazalkou. Anebo doporučuje vytvořit nahoru „lůžko“ ze soleného tvarohu a posypat krájenou zeleninou podle vlastní chuti a zakápnout olejem.
Jakou variantu máte rádi vy? Podělte se s ostatními v diskusi.
Pořad Koko ve varu můžete sledovat každý všední den odpoledne na televizi Prima.
Vyzkoušejte i varianty, které pro vás připravili kolegové z Receptů iDNES.cz, první je dokonce s povidly: