Hlíva plicní (Pleurotus pulmonarius)

  10:03aktualizováno  10:03

Hlíva plicní | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewHlíva plicní je sestrou hlívy ústřičné a dlouhou dobu byla mykology za hlívu ústřičnou považována. Od hlívy ústřičné se však odlišuje několika znaky.  Hlívy jsou oblíbené hlavně proto, že rostou i v zimě a jejich plodnice jsou velké a masité.

Klobouk je 5 – 12 cm široký, sklenutý, často vějířovitý, na povrchu k okraji rýhovaný a někdy roztrhaný, v mládí bělavý, téměř s magnoliovým odstínem, ve stáří dosti tmavě hnědavý. Třeň je 5 – 8 cm dlouhý. Více klobouků může vyrůstat jako květ z jednoho třeně. Lupeny jsou velmi vysoké, bílé, ve stáří žloutnoucí až světle žlutohnědavé, sbíhající na třeň. Dužnina má bílou barvu a trochu moučnou vůni. Výtrusný prach je lilákový.

Kde a kdy roste

Hlíva plicní poměrně roste od května do listopadu (prosince) v listnatých a smíšených lesích, ale i v parcích a zahradách na odumřelých listnáčích (buky, lípy, třešně, osiky, jeřáby, vrby…). Hlívu plicní najdete ve stejnou dobu a na stejných místech jako hlívu ústřičnou, je dosti rozšířená. Měli byste dobře prohlédnout stromy, abyste ji nepřehlédli.

Je jedlá. Z kulinářského hlediska je hlíva plicní všestranně využitelná. Při opatrném sbírání stačí jen otřít klobouky. Větší část třeňů, zvláště část přirůstající ke dřevu, uříznete a zahodíte. Má příjemnou vůni, takže obohatí jídla ze směsi jiných hub.

Autoři:
Témata: Jedlé, Lupenaté, zima

Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Drsný bengálský kocour Max potřebuje vybít baterky, radila trenérka

Před návštěvou Kláry byl Max postrachem domácnosti: napadal ostatní tři kočky...

Manželé Raškovi z Třince postupně poskytli domov čtyřem nechtěným šelmám. Ke třem klidným kočkám přibyl jako poslední...

Cihla budoucnosti ušetří přírodu i peníze. Vyrobí ji z hlíny a kalu

Cihly vyrobené z recyklovaného kalu z čistíren odpadních vod.

Se zajímavým nápadem přišli vědci z australské univerzity RMIT. Když se cihlářská hlína smíchá s deseti až pětadvaceti...

Další z rubriky

Hřib moravský (Boletus moravicus)

Hřib moravský

Za sběr hřibu moravského vám hrozí pokuta až 50 tisíc korun. Patří mezi kriticky ohrožené a chráněné houby.

Hlíva dubová (Pleurotus dryinus)

Hlíva dubová

Je s podivem, že hlívu dubovou najdete spíše na smrku a jabloni než na dubu.

Pavučinec kozlí (Cortinarius traganus)

Jedovatý pavučinec kozlí nesbírejte!

Jméno traganus odkazuje k pachu kozla. Aroma pavučince totiž není příjemné.

Najdete na iDNES.cz