Práce přesčas? V kancelářích samozřejmostí již v každé druhé firmě

aktualizováno 
V kancelářích v Česku se pracuje výrazně intenzivněji než před dvěma lety. Důvodem je strach ze ztráty místa a rostoucí tlak zaměstnavatelů na vyšší výkony. Ve snaze zvládnout pracovní tempo řada lidí nechodí na obědy a na přesčasy nehledí.
"Kombinace jídla a internetu není úplně optimální. Čas oběda má sloužit k odpočinku a odreagování," upozorňuje psycholog Michal Walter.

"Kombinace jídla a internetu není úplně optimální. Čas oběda má sloužit k odpočinku a odreagování," upozorňuje psycholog Michal Walter. | foto: Profimedia.cz

Vyplývá to ze snímku pracovního času, který sestavila technologická společnost truconneXion na základě sondy u dvou set firem, které využívají systém AuditPro pro měření počítačových aktivit uživatelů.

Může se hodit

Najděte si práci, která vás bude opravdu bavit na jobDNES.cz.Zaujměte potenciálního zaměstnavatele kvalitním životopisem. Vygenerujte si jej zdarma na jobDNES.cz.

Průzkum potvrzuje letošní zjištění pracovního portálu Profesia.cz, že až polovina Čechů si nosí obědy z domova a přibližně pětina se nestravuje vůbec. "Za nošením obědů z domova stojí několik důvodů, tím hlavním je vysoká úspora v rozpočtech domácností. Často si také zaměstnanci nestíhají zajít na oběd, a proto je pro ně domácí strava výhodná," uvádí Kateřina Jaroňová, marketingová ředitelka Profesia.cz.

Oběd u počítače není odpočinek

Snímek pracovního času ukázal, že zaměstnanci v kancelářích udělají nejvíce práce mezi devátou a dvanáctou hodinou.

Pracovní doba kancelářských profesí se stále více prodlužuje.

"I v době oběda mají nyní tendenci trávit čas na počítači, i když spíše relaxací než prací, nejčastěji vyřizováním soukromé korespondence, návštěvou sociálních sítí či on-line nakupováním," komentuje výsledky průzkumu Martin Hnízdil ze společnosti truconneXion.

To, že se lidé pracující v kancelářích snaží během přestávky na oběd být co nejvíce produktivní a společně s jídlem konzumují i obsah internetu, však není podle psychologů dobrý přístup. "Kombinace jídla a internetu není úplně optimální, i když jde o úsporu času. Čas oběda má totiž sloužit k odpočinku a odreagování," upozorňuje psycholog Michal Walter.

V kancelářích dnes už také zdaleka neplatí, že po čtvrté hodině odpolední se na počítači už mnoho neudělá. "I v druhé polovině pracovního dne toho stihneme udělat více než před dvěma roky," říká Martin Hnízdil.

Práce přesčas se stává normou

V mnohých kancelářích se nyní běžně pracuje i po skončení oficiální pracovní doby a pracovní doba kancelářských profesí se tak stále více prodlužuje.

Nepřehlédněte

 "Firmy i zaměstnanci berou stále častěji přesčasy jako součást pracovní doby. Pravidelná či příležitostná práce po 18. hodině se týká každé druhé firmy," říká Martin Hnízdil. Práce z domova ve večerních hodinách je podle průzkumu běžná zejména v menších firmách do padesáti zaměstnanců, které kladou důraz na flexibilitu a vysoký výkon a jejich zaměstnanci tak mají k dispozici firemní počítače či tablety i mimo firmu. "Pracovat po večerech je v některých případech nutné, ale bývá to na úkor relaxace, zábavy a v mnoha případech také rodiny," dodává psycholog Michal Walter.

A jaký by měl být optimální průběh pracovního dne, aby vysoká intenzita práce nezačala ničit osobní život? Najít univerzální doporučení je podle psychologů těžké, protože velmi záleží na druhu profese, kterou kdo vykonává. Psycholog Michal Walter nicméně doporučuje řídit se následujícím pravidlem: "Optimální průběh pracovního dne je takový, kdy zaměstnanec splní všechny úkoly v požadované kvalitě a čase a je sám se svou prací spokojen."

Musíte podávat v práci stále vyšší výkony?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 19. ledna 2014. Anketa je uzavřena.

Ano 2920
Ne 444
Autor:

Nejčtenější

Zapomněl, že má pojistku na dožití. Když se ozval, dostal 120 tisíc

Ilustrační snímek

Životní pojištění může zaniknout kvůli úmrtí pojištěného či osoby, která platí pojistné, nebo naopak dožitím se doby,...

Koho čeká po studiu úspěšná kariéra a kdo moc šancí na úspěch nemá

Ilustrační snímek

Oběma se podařilo získat vysokoškolský diplom. Jeden z nich okamžitě získá práci snů a může budovat kariéru. Druhý bude...

Ceny hypoték prudce klesly, tlačí je dolů konkurence. Zájem roste

Ilustrační snímek

Jaro hypotékám svědčí. Hypoteční trh se odrazil ode dna a po slabých měsících nabírá opět druhý dech. Průměrná úroková...

Kvůli nádoru prožila peklo, ale nevzdala se. Dnes si plní svůj zlatý sen

„První šperk jsem vyrobila na základní škole, byly to náušnice a spona do...

Klára Bílá vystudovala kulturologii na Univerzitě Karlově. Kvůli dlouhodobým problémům s nespavostí absolvovala řadu...

Manžel opustil společnou domácnost, je povinen platit výživné na psa?

Ilustrační snímek

Rozvod nemusí nutně znamenat hádky o majetek. Pokud se partneři domluví a děti jsou dospělé, je soudní řízení zpravidla...

Další z rubriky

Nebojte se zběhnout k jinému oboru, možností je dost a nemusí nic stát

Ilustrační snímek

Vystudovali jste vysněný obor a očekáváte, že v něm budete až do důchodu? Statistiky dokládají, že se můžete mýlit....

Kvůli nádoru prožila peklo, ale nevzdala se. Dnes si plní svůj zlatý sen

„První šperk jsem vyrobila na základní škole, byly to náušnice a spona do...

Klára Bílá vystudovala kulturologii na Univerzitě Karlově. Kvůli dlouhodobým problémům s nespavostí absolvovala řadu...

Navrhovala zahrady, dnes ji uživí malování dokonalých květin

Pavlína Kourková se věnuje botanickému umění, výtvarné tvorbě a ilustracím.

Pavlína Kourková vystudovala biologii a zahradní architekturu. V Londýně ale objevila tak zvané botanické umění, které...

Velikonoční nádivka: recepty, které máme nejraději

Velikonoční nádivka: recepty, které máme nejraději

Kurzy.cz Velikonoční nádivka patří mezi velikonoční recepty, které máme nejraději. Velikonoce v kuchyni jsou ve znamení zejména ...

Najdete na iDNES.cz