Na Vánoce majitelka cukrárny upeče půl tuny cukroví

aktualizováno 
Na vánočním cukroví není nejhorší jeho pečení, ale zdobení a skládání do krabic, říká Vlasta Ďuranová, majitelka pražské cukrárny U Elišky. Více než 18 let napeče každoročně před svátky se svými šesti zaměstnanci 400 až 500 kilogramů cukroví.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Martin Faltus

Paní Ďuranová před Vánoci vyrobí celkem třináct druhů a podle osvědčených rodinných receptů, které jsou i 150 let staré. Jen pro představu, takové množství cukroví naplní celkem 300 krabic od velkého dortu.

"Všechno nejdříve vyzkouším, než začnu prodávat. Například, když jsem začala dělat máslové náplně s různými příchutěmi - rumovou, pistáciovou, kávovou. Část cukroví jsem pak dala na mrazák, další část jsem schovala do lednice a třetí jsem nechala při pokojové teplotě. Díky tomu jsem zjistila, že zákazníci si mohou toto cukroví nechat na stole až šest dní, aniž by se zkazilo," vzpomíná.

Vánoce nikomu nezkazí

V cukrárně, kterou nyní vlastní, pracovala coby vedoucí ještě jako státní zaměstnanec. Když pak přišel rok 1989, cukrárnu vydražila a začala podnikat. Zpočátku by ji ani nenapadlo, že bude obchod rozšiřovat i na poměrně rozsáhlou výrobnu. "Tehdy jsme tři čtvrtiny zboží nakupovali od výrobce a dělali jen pár kousků zákusků, jako třeba věnečků. Později mi ale zákusky z výroben přestaly chutnat, začali máslo nahrazovat margarínem a vůbec. Stála jsem tehdy před rozhodnutím, zda cukrárnu zavřít, protože jsem nechtěla prodávat něco, co mi nechutná. Nakonec jsem se rozhodla svůj podnik rozšířit i na výrobnu."

. nenechte si ujít seriál o úspěšných podnikatelích

Připravili jsme pro vás seriál rozhovorů se zajímavými osobnostmi, které se pustily do netradičního podnikání a uspěly. V jednotlivých dílech se s vámi podělí o své zkušenosti ze světa byznysu mimo jiné i známí herci, zpěváci či modelky.

V předchozích dílech jste se mohli například dočíst, jaké to je, podnikat v showbyznysu, obchodovat s kávou či prodávat zbraně.

Čtěte další příběhy známých i méně známých podnikatelů

Vlasta Ďuranová patří v Praze k několika málo cukrářům, kteří vánoční cukroví pečou na objednávku. "Je to náročná práce. Nejhorší jsou vanilkové rohlíčky a vosí hnízda," vysvětluje. "Není to, jako když pečete cukroví doma, kde si těsto vyválíte a nařežete. Tady musíte brát kousky a hned v dlaních uválet rohlíček nebo palcem těsto rychle nacpat do formy."

Ona sama jí vánoční cukroví až v únoru. "Teď před Vánocemi vše ochutnávám, pak už samozřejmě chuť na cukroví nemám. Do Mikuláše je vše napečeno a pak už se jen plní a zdobí," dodává. Právě při zdobení využije znalosti a zkušenosti aranžérky. "Praxe z aranžérství mi hodně pomáhá, mám jasnou představu, jak má dort vypadat," chlubí se obrázky nazdobených dortů. Za svůj nejlepší považuje františkový. "Je v něm půl litru rumu!“

Přestože zakázky na cukroví přijímá v září, stává se, že za ní na poslední chvíli, jen pár dní před Vánocemi, přijdou zákazníci. "Není to příjemné, ale jsem obchodnice, takže s tím počítám. Nikoho na Vánoce nenechám bez cukroví,“ říká. Občas se v některých rodinách stane, že cukroví je snědeno ještě před svátky a ženy pak nové shánějí na poslední chvíli. "Někdy i narychlo cukroví dopečeme."

cukrářka Vlasta Ďuranová (68 let)

Její pracovní den trvá od 8:00 do 18:00 hod. Je vyučená prodavačka a aranžérka. Ráda tráví dovolenou se svými čtyřmi vnoučaty v Egyptě nebo na cestách po Evropě. Relaxuje vařením a pletením. 

Trable s cukrem

Před svátky stráví v cukrárně i více než 12 hodin denně. "Baví mě to. Musí, protože jinak by se ta dřina nedala vydržet,“ dodává. "Ráda si vymýšlím své vlastní recepty. Třeba jedu v autě a přemýšlím nad tím, co s hromadou bílků, které mi zbyly. Je to o praxi, musíte se naučit mít správný odhad, kolik cukru, kolik mouky a mléka, aby těsto bylo tak, jak má." Sama takto začala vyrábět i cukroví pro diabetiky. "Vlivem obyčejného cukru cukroví například tvrdne, proto je někdy lepší například vosí hnízda namáčet do čokolády. Netvrdnou a rum se v nich lépe drží," radí. "Naopak umělá sladidla dělají cukroví velmi křehké. Proto musím počítat s tím, že je budu plnit až na poslední chvíli."

Učí se pořád. Suroviny se totiž stále mění. "Třeba jsem zjistila, že si musím dávat pozor na máslo. Pokud v něm není aspoň 82 procent tuku, krém z něj neušlehám. Stejně je to s moukou, těžko poznáte kvalitu a kolik má lepku. Musíte vědět, jak těsto má vypadat." Ani ona sama však nedokáže poradit, jak si vybrat kvalitní zákusek nebo jak koupit správné cukroví. "Bohužel, pokud jde o cukrářské výrobky, vše vypadá velmi dobře. Rozdíl a kvalitu poznáte, až když ochutnáte."

Daňové přiznání 2019

Do 1. dubna musí podat daňové přiznání osoby samostatně výdělečně činné, ale i zaměstnanci (více zde). Využijte interaktivní formulář pro daňové přiznání za rok 2018.

Nejčtenější

Daňové přiznání za rok 2018: využijte chytré interaktivní formuláře

Ilustrační snímek

Vyplnění daňového přiznání není pouze záležitostí živnostníků a podnikatelů, ale často jej podávají i zaměstnanci....

Na dovolené v Rakousku rozbili drahý servis. Naštěstí byli pojištění

Jako je nutné si včas rezervovat zimní dovolenou, je nutné si včas sjednat...

Se dvěma malými syny vyjeli nedávno lyžovat do Rakouska. Před odjezdem se nechali pojistit a udělali dobře. Devadesát...

Vyrábějí jedinečné výrobky z kůže. A stačí jim k tomu baťovské stroje

Brašnářství Tlustý

Ivan Petrův je vystudovaný právník a 15 let řídil softwarovou firmu. Před sedmi lety ovšem svět IT opustil a vrhl se do...

Bolavý zub mu neošetřili. Zanedbal jste prevenci, vzkázal dentista

Ilustrační snímek

Praktik, zubař a gynekolog. Ke všem těmto lékařům můžeme na preventivní prohlídku. Podle údajů pojišťoven svého práva...

Osm praktických rad, které vám pomohou zhodnotit úspory

Ilustrační snímek

Máte 100 či 500 tisíc a nevíte, jak s nimi naložit? Péče o majetek je dřina a dělat v tom chyby se nevyplácí....

Další z rubriky

Deset nejčastějších chyb, kterých se dopouštějí začínající podnikatelé

Ilustrační snímek

Podle statistik nepřežije první rok podnikání pětina firem, 30 % skončí po druhém roce, po pěti letech jich zanikne...

Začínali mezi holými zdmi, dnes vyvážejí do dvaceti zemí světa

Václav a Pavla Mikovi ze Sázavy dokážou ze skla vyrobit snad vše, na co si...

Po sametové revoluci oprášili odkaz pradědečka a obnovili komunisty zabavenou sklárnu. Jejich sklo znají ve dvaceti...

Znalost cizích řečí přináší lepší práci. Jaké jazyky jsou žádané

Ilustrační snímek

Znalost jakéhokoli cizího jazyka výrazně zvyšuje šance na atraktivní pracovní místo. Jaké jazyky jsou nyní žádané a na...

Technická analýza vybraných titulů PSE / BIG EXPERT - akcie: týden od 18. 2. 201...

Technická analýza vybraných titulů PSE / BIG EXPERT - akcie: týden od 18. 2. 201...

Kurzy.cz Názory expertů na budoucí vývoj vybraných akcií na českém kapitálovém trhu v horizontu jednoho měsíce a půl roku, v týd...

Najdete na iDNES.cz