Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Konkurence je v cukrařině tvrdá. Záleží jen na kvalitě čokolády

Před padesáti lety si otevřel ve Francii cukrárnu a zaměřil se na čokoládu. Přestože je mu skoro tři čtvrtě století, podílí se Bernard Dufoux na tvorbě nových příchutí dezertů a pořádá kurzy, kde vypráví, jak se čokoláda vyrábí.

Bernard Dufoux Prahu zatím nenavštívil, jeho čokoláda se ale v Praze zabydlela. | foto: archiv Bernarda Dufouxe

Za čokoládami francouzského cukráře Bernarda Dufouxe nemusíte jet až do Francie. Pralinky či tabulkové čokolády pořídíte třeba i v Praze v Merlot d´ Or. Své vášni pro čokoládu se Bernard Dufoux věnuje už padesát let.

"Čokoláda v lidech vzbuzuje radost. Působí proti stresu, navíc je díky velkému obsahu draslíku a hořčíku dobrá pro zdraví," říká muž, který v červnu oslaví 74. narozeniny.

Vizitka

Bernard Dufoux
Narodil se v roce 1937 ve francouzském městě Chauffailles. 1. května 1960 otevřel svou první cukrárnu v La Clayette nedaleko Lyonu. V listopadu 1988 zahájil provoz obchodu zaměřeného výhradně na čokoládu. O dva roky později spustil kurzy pro zájemce ve své dílně v La Clayette. Dostal také několik ocenění, například v roce 1998 byl jmenován nejlepším výrobcem čokolády ve Francii.

Chtěl jste vždycky pracovat s čokoládou?
K cukrářství jsem inklinoval od dětství. Když jsem byl malý, často jsem chodil ke své babičce a společně jsme dělali koláče, palačinky, karamel nebo ovocné dezerty, ale z čokolády nic. Tehdy to ještě nebylo tak známé. V šestnácti letech jsem šel na dvouletý učební obor cukrářství a potom ještě do Lyonu, abych se lépe seznámil právě s čokoládou.

A potom už jste začal s vlastní výrobou?
Ještě ne, ještě jsem si odsloužil vojnu v Alžírsku a po návratu do Francie jsem se oženil a mohl se začít věnovat svému oboru.

Takže jste se konečně dostal k té čokoládě...
Ano, 1. května 1960 jsem otevřel cukrárnu v La Clayette. Od začátku jsem se zaměřil na čokoládu a čokoládové dorty a koláče.

Jaká je ve vašem oboru konkurence?
Velmi tvrdá a těžká. Bojovat se s ní dá pouze stálou kvalitou čokolády, protože to je to jediné, co rozhoduje o zájmu zákazníků.

Co vás na čokoládě tak fascinuje, že jste se rozhodl zabývat se jí celý život?
Je velmi posilující a v člověku vzbuzuje euforii. Skvěle zahání stres, kterého je kolem nás tolik. A díky svému složení má pozitivní vliv na lidské zdraví. A to je také důvod, proč ji lidé mají tak rádi.

Vy sám ještě pralinky a vaše dezerty vyrábíte?
Dělám je se dvěma vedoucími, které jsem sám zaučil a kteří ve firmě pracují už víc než dvacet let.

Jakou čokoládu mají podle vašich zkušeností lidé nejraději?
Dávají přednost tmavé čokoládě, ne příliš sladké, z bobů zemí Střední Ameriky, jako je Venezuela, Ekvádor, Kolumbie nebo země v Karibiku.

A vyhledávají spíš nové příchutě, nebo chtějí tradiční chutě?
Naši zákazníci mají rádi novinky, nové vůně rostlin a koření. Zároveň se ale často vracejí k původním výrobkům, jako je čokoládový dortík Palet d’Or nebo mandlové pralinky.

Zajímavá zaměstnání

V rubrice Práce a podnikání zveřejňujeme rozhovory se zástupci zajímavých profesí, například se ševcem, spisovatelem, včelařkou nebo kastelánem.
 

Kdo vymýšlí názvy dezertů? Jeden z nich se jmenuje Pastorální symfonie. To je podle stejnojmenné knížky Andrého Gida?
Názvy našich výrobků vybíráme společně. Ale dílem francouzského spisovatele jsme se neinspirovali. Pastorální symfonie je jméno čaje ze směsi černého ovoce, jako jsou borůvky, ostružiny nebo černý rybíz, kterou tato ganache obsahuje.

Je práce s čokoládou složitá?
Pracuje se s ní poměrně těžko, protože musí být lesklá, čistá, bez nežádoucích odlesků. Všechny naše výrobky děláme ručně. Navíc musíme pořád připravovat nové čokolády, nové prezentace a také vymýšlet nová balení a obaly.

Hledání nových příchutí je vaší doménou?
I v tomto případě se rozhodujeme společně s našimi hlavními vedoucími a se synem, který v mé práci pokračuje.

Kromě vyrábění čokolády však pořádáte také prohlídky vaší firmy. Mají o ně lidé zájem?
Velký. Jezdí sem školy, ale i turisté z celého světa. Dokonce jsme se dostali do turistických průvodců. Vyprávím jim, jak se čokoláda vyrábí, podívají se přímo do dílny a na závěr je potom ochutnávka našich výrobků. A pro skutečné čokoholiky máme i kurzy.

Co se tam zájemci naučí?
Je to takové antistresové odpoledne. Kurz trvá čtyři hodiny. Vedu ho buď já, nebo někdo z mých kolegů. Účastníci se naučí několik receptů, například na čokoládu Conquistador, potom je zasvětíme do techniky namáčení. Snažíme se, aby teoretická a praktická část byly vyvážené. Je to možnost, jak se přiblížit světu čokolády v profesionálním prostředí. Své výrobky si pak odnesou domů.

Získal jste řadu ocenění, kterého si nejvíc vážíte?
Asi největší radost mám z ceny Nejlepší výrobce čokolády ve Francii od roku 1998 až do 2001. A pak také z ocenění Mistr božského kakaového bobu v roce 2001.

Už jste byl někdy v Praze?
Ne, bohužel jsem Prahu zatím nenavštívil.

  • Nejčtenější

Vyvážejí do Asie i do Afriky. Recepturu a stroje si přísně chrání

27. dubna 2024

Jejich výrobek zná každý český chalupář. A často mu jeden nestačí. Přesto Papírna Moudrý stačí...

Chtěla ušetřit na elektřině. Za změnu dodavatele měla platit přes 30 tisíc

26. dubna 2024

Ceny energií se u jednotlivých obchodníků liší, mezi nejlevnějšími a nejdražšími produkty mohou být...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Omylem jsem s bundou vypral i pár tisícových bankovek. Co dělat?

2. května 2024

Bankovky opotřebované oběhem či běžně poškozené by měl přijmout i obchodník. Pokud to odmítne, máte...

KOMENTÁŘ: Co přinesou nová pravidla pro vymáhání dluhů

30. dubna 2024

Dluhy představují stále větší problém, pro zákazníky i banky. Od 1. května to má pomoci řešit nový...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Pravidla penzijního spoření se mění. Víte, jak z něj získat maximum?

28. dubna 2024

Penzijní spoření má v České republice dlouhou historii. Již tři desítky let poskytuje lidem...

Hledáte byt k pronajmutí? Majitele můžou zajímat i detaily o vás

3. května 2024

S pronájmy se to má v posledních letech jako na houpačce. Momentálně je situace stabilní, poptávka...

Co přineslo 20 let v EU českým domácnostem? Není vše zalité sluncem

3. května 2024

Životní úroveň Čechů během 20 let vzrostla. A to díky členství v Evropské unii. Průměrná spotřeba...

Omylem jsem s bundou vypral i pár tisícových bankovek. Co dělat?

2. května 2024

Bankovky opotřebované oběhem či běžně poškozené by měl přijmout i obchodník. Pokud to odmítne, máte...

DIP je všude. Jen on sám ale problém budoucích důchodů a důchodců neřeší

2. května 2024

Na důchod si v penzijních fondech se státním příspěvkem nespoří čtyři z deseti Čechů. A jsou to...

AURES Holdings a.s.
PRACOVNÍK PODPORY PRODEJE (A12500)

AURES Holdings a.s.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 30 000 - 32 000 Kč

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...