Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Američané sevřeli ekonomické srdce Venezuely, utahují ropné kohoutky

  12:24aktualizováno  17:01
Spojené státy zmrazí účty ropné společnosti Petróleos de Venezuela (PDVSA), dokud se ve Venezuele neuspořádají demokratické volby. Latinskoamerická země je přitom na exportu ropy zcela závislá a krok ze strany Washingtonu může přiblížit konec tamního autokratického režimu prezidenta Nicoláse Madura.
Bez ropných věží by Venezuelská ekonomika byla dávno mrtvá.

Bez ropných věží by Venezuelská ekonomika byla dávno mrtvá. | foto: Profimedia.cz

Minimum spánku, dlouhé přesčasy a zběsilé volání neznámým obchodníkům ve snaze najít kupce pro venezuelskou ropu. Tak popisuje agentura Bloomberg atmosféru ve státní ropné společnosti Petróleos de Venezuela (PDVSA) zhruba dva týdny poté, co na ni dopadly drastické americké sankce.

USA jedním tahem zasáhly hlavní motor venezuelské ekonomiky a utáhly tak finanční kohout, který pomáhá udržet prezidenta Nicolase Madura v úřadu. 

Opatření z konce ledna má zásadně omezit export venezuelské ropy, která ještě donedávna do Spojených států proudila tempem zhruba 500 tisíc barelů denně.

Spojené státy sice výslovně nákup ropy z Venezuely nezakázaly, zmrazí však veškeré finance získané touto cestou. Minimálně do té doby, než se ve Venezuele uspořádají demokratické volby. V zemi mezitím probíhají masivní protesty. 

Nejsme žebráci, vzkázal Maduro. A nenechal projet humanitární konvoj

Minulý týden venezuelská armáda například zablokovala most na hranicích s Kolumbií ve snaze zabránit průjezdu konvoje s humanitární pomocí, jejíž první část ve středu podle kolumbijských úřadů dorazila k hranicím.

Režim postavený na ropě

S prostředky ropného gigantu by pak mohla nakládat až nová vláda. Pro ni Washington preventivně obstavil veškerá aktiva uložená v amerických bankách v hodnotě zhruba sedmi miliard dolarů. Jihoamerická země je na ropných příjmech závislá, tvoří zhruba 90 procent celkového příjmu venezuelské vlády. Data vývozu, která uvádí Organizace zemí vyvážejících ropu, zase ukazují, že kromě ropy nemá Venezuela na světových trzích co nabídnout – černému zlatu vděčí za 98 procent svých příjmů z exportu.

A celou polovinu z těchto petrodolarů poskytovaly Venezuele USA. Američtí zákazníci sice plnili státní kasu, zároveň však poskytli vládě ve Washingtonu účinnou páku na režim prezidenta Madura.

Podle bezpečnostního poradce amerického prezidenta Johna Boltona by mohly vládnoucí kruhy v Caracasu přijít celkem o 11 miliard dolarů. Podle analytiků by tak právě tohle mohla být poslední rána, která venezuelský režim položí. Až dosud se totiž mohl Maduro spolehnout na armádu – ale vydrží vojákům loajalita i s prázdným talířem?

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) ve zprávě o situaci na trhu s ropou varovala, že politická krize ve Venezuele narušuje trh. Projevuje se to tím, že na něm začíná být nedostatek těžší ropy s vysokým obsahem síry. Ta se těží právě ve Venezuele. 

Američané vsadili na to, že nevydrží, a chtějí smyčku ještě víc utáhnout. Spekuluje se totiž o tom, že by mohli zabránit zahraničním společnostem ve využívání amerického finančního systému při obchodování s jihoamerickou zemí.

Administrativa prezidenta Donalda Trumpa si své kroky předem dobře spočítala – voličům by se totiž dobrodružství v tropické zemi špatně vysvětlovalo, pokud by ceny paliva u amerických pump razantně vyskočily.

Jenže podle analýzy americké energetické agentury EIA z minulého týdne americké rafinerie zásadní škodu neutrpí, protože v posledních letech postupně nahrazují venezuelské zdroje jinými.

Mezitím se ve Venezuele a v Mexickém zálivu začíná hromadit neprodaná ropa, od které dávají americké firmy ruce pryč. Nákup suroviny od PDVSA pozastavili i někteří zákazníci v Evropě, jelikož Unie zvažuje, že se k americkým sankcím přidá.

Účty zablokovalo i Bulharsko

Několik transakcí na bankovních účtech dnes zablokovalo Bulharsko. Na základě informací poskytnutých USA prověřují bulharské tajné služby několik tzv. svěřenských účtů v jedné nejmenované místní bance, řekl nejvyšší bulharský žalobce Sotir Cacarov po schůzce s americkým velvyslancem v Sofii Erikem Rubinem.

„Zjistili jsme, že se uskutečňovaly převody peněz z Venezuely, konkrétně z venezuelské státní ropné společnosti, na tato konta,“ řekl Cacarov. „Byla učiněna veškerá opatření, aby peníze stále uložené na těchto kontech, a není jich malé množství, byla pod naší kontrolou a neopustila zemi na základě falešných důvodů.“

Na účtech jsou miliony eur, uvedl ředitel bulharské kontrarozvědky DANS Dimitar Georgiev. Prokuratura na základě tohoto případu prověří podobné peněžní převody z Venezuely i v jiných bankách. Poté rozhodne, zda vznese obvinění z praní peněz, řekl Cacarov.

Na Chávezovy čistky teď doplácí všichni

Výpadek poptávky se v posledních dnech Venezuela snaží kompenzovat u jiných velkých odběratelů. Ministr pro ropný průmysl Manuel Quevedo v pondělí prohlásil, že jeho cílem je posílit obchod s Indií, podle některých zdrojů jej chce zdvojnásobit.

Za Madurem nadále stojí Rusko a Čína, které do venezuelské ropné produkce investovaly značné peníze a teď se bojí ztrát – finančních i politických. Kreml už označil americké sankce za ilegální, představitelé největší ruské ropné firmy Rosněfť zase tvrdí, že nestabilita ve Venezuele je dočasná a ještě letos se tamní ropná produkce zvýší. Zatím však setrvale klesá k hranici milionu barelů denně, a to už od roku 2014.

Zlato nedostane. Američané odstřihli Madura od zásob

Navzdory tomu, že Venezuela sedí na největších zásobách ropy na světě, připomíná tamní ropný průmysl ruiny. Většina rafinerií nefunguje, protože se dodnes nevzpamatovaly z čistek v roce 2003. Tehdejší prezident Hugo Chávez vyhodil kvůli stávce polovinu zaměstnanců PDVSA a na místa manažerů dosadil své stoupence. Ti však často přišli s ropou do styku jen když tankovali benzin, což na řízení ropného kolosu nestačí.

Chávez místo nutných investic vyváděl z PDVSA peníze a platil jimi štědré sociální programy. Jenže vůbec firmu, natož celou zemi, nepřipravil na okamžik, kdy se začnou příjmy z ropy tenčit. Během finanční krize v roce 2009 Chávez pohromě v podobě cenovky barelu pod 50 dolary unikl, jeho nástupce Madura však stejná partie zastihla s mnohem slabšími kartami.

4. února 2019

Autor:
  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Čtyři jaderné bloky nestačí, bude třeba budovat další, říká exministr Grégr

26. dubna 2024

Premium Kromě výstavby až čtyř jaderných bloků v Dukovanech a Temelíně by už Fialova vláda měla plánovat i...

Místo dvou lvů jen jeden. Minerálka Magnesia po jedenácti letech mění logo

26. dubna 2024

Značka minerální vody Magnesia patřící do portfolia nápojářského gigantu Mattoni 1873 po jedenácti...

Německá atomová kauza pokračuje. Opozice hledá viníky za odklon země od jádra

26. dubna 2024

Německem v posledních dnech hýbe kauza zveřejněných dokumentů německého měsíčníku Cicero týkající...

České dráhy hledají nové sídlo. Musí být v docházkové vzdálenosti od vlaku

26. dubna 2024  15:26

Po tříleté pauze se České dráhy pokoušejí najít nové sídlo a vystěhovat se z ministerského podnájmu...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...