Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Některé potraviny mohou být návykové, zjistili vědci. Prosazují jejich značení

  15:00
Závislost na průmyslově zpracovaných potravinách postihuje 14 procent dospělé populace a asi 12 procent dětí. Ukázaly to výsledky nejnovější celosvětové studie. Vědci proto nyní vyzývají, aby některé výrobky byly označeny jako návykové. Způsob, jakým někteří lidé tyto potraviny konzumují, může totiž splňovat kritéria pro diagnózu poruchy způsobené užíváním návykových látek. Autoři zprávy vyzývají k dalšímu výzkumu této problematiky.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Nedávná analýza, jejíž výsledky právě publikoval časopis British Medical Journal, zjistila, že existuje přímá spojitost mezi konzumací průmyslově zpracovaných potravin a špatným zdravotním stavem. Včetně zvýšeného rizika rakoviny, nárůstu hmotnosti nebo srdečních onemocnění. Analýza 281 studií z 36 různých zemí světa navíc odhalila, že závislost na těchto potravinách se podle odhadů vyskytuje u 14 procent dospělých a 12 procent dětské populace.

Mezi chování, které by mohlo splňovat kritéria návykovosti, podle odborníků patří především intenzivní chutě, abstinenční příznaky, menší kontrola nad příjmem a jejich pokračující konzumace navzdory obezitě, poruchám příjmu potravy, horšímu fyzickému a duševnímu zdraví a nižší kvalitě života, uvedli.

Celosvětová spotřeba těchto výrobků však stále prudce stoupá. Jen ve Spojeném království a USA nyní tyto poživatiny tvoří více než polovinu průměrné stravy běžného člověka. Vědci uvedli, že pokud by některé potraviny s vysokým obsahem sacharidů a tuků byly oficiálně klasifikovány jako „návykové“, mohlo by to přispět ke zlepšení zdravotního stavu prostřednictvím změn v sociální, klinické a politické politice.

Je třeba další výzkum

Odborníci uvedli, že pokud by se tak stalo, mohlo by to přispět ke zlepšení zdravotního stavu populace. „Platnost a klinický význam závislosti na jídle se stále více potvrzuje,“ uvedla Ashley Gearhardtová autorka studie a profesorka psychologie na michiganské univerzitě v USA. „Tím, že uznáme, že některé druhy zpracovaných potravin mají vlastnosti návykových látek, můžeme přispět ke zlepšení globálního zdraví,“ říká odbornice.

Průmyslově zpracované potraviny

jsou potraviny komerčně vyrobené tak, aby se zjednodušila nebo zlevnila jejich výroba, skladování, příprava nebo konzumace. Zároveň se také upravuje jejich chuť. Tyto potraviny mohou být upraveny jak mechanicky (například mleté maso) anebo chemicky, kdy se do nich přidávají nejrůznější přísady jako konzervanty, barviva, sladidla či texturanty.

Mezi průmyslově zpracované potraviny patří například mražená pizza, sycené a slazené nápoje, slané balené potraviny, sladkosti, balené pečivo a kupované tyčinky (čokoládové, müsli, energetické) margaríny a kupované pomazánky, instantní nudle, sáčkové čaje a instantní káva, párky nebo jiné uzeniny.

Autoři studie dodali, že by tento krok také podpořil další výzkum v oblasti. Někteří odborníci v poslední době totiž naznačují, že právě tyto výrobky jsou nespravedlivě démonizovány. Všichni odborníci však svorně tvrdí, že je naléhavě zapotřebí dalšího výzkumu, abychom pochopili potenciální důsledky průmyslově zpracovaných potravin pro globální zdraví.

„Vzhledem k tomu, jak jsou tyto potraviny rozšířené a tvoří 58 procent kalorií zkonzumovaných ve Spojených státech, nevíme toho ještě mnoho,“ říká spoluautorka studie Alexandra DiFeliceantoniová, odborná asistentka na Fralinově institutu biomedicínského výzkumu v USA.

Jako tabák či alkohol

„Rafinované sacharidy nebo tuky vyvolávají v mozkovém striatu podobné hladiny extracelulárního dopaminu, jaké jsou pozorovány u návykových látek, jako je třeba nikotin nebo alkohol,“ uvedli vědci z USA, Brazílie a Španělska. Podle nich jsou na základě těchto behaviorálních a biologických paralel potraviny, které tělu dodávají vysoké množství rafinovaných sacharidů nebo přidaných tuků, silným kandidátem na návykovou látku.

Autoři studie zároveň dodávají, že rychlost, s jakou se tyto potraviny dostávají do střev, může také hrát roli v jejich návykovém potenciálu. K jejich návykovosti mohou podle nich přispívat také potravinářské přídatné látky. I když třeba zlepšují pocit v ústech, samy o sobě pravděpodobně návykové nejsou, mohly by se stát silnými zesilovači účinků látek ve střevech,“ píše se ve studii. Vědci ale také zdůraznili, že ne všechny potraviny mají návykový potenciál.

Závěr studie je však jednoznačný. Ačkoli je zapotřebí dalšího výzkumu, průmyslově vyráběné potraviny s vysokým obsahem rafinovaných sacharidů a tuků lidé zjevně konzumují návykově a jednoznačně vedou ke škodlivým zdravotním následkům. „Pochopení těchto potravin jako návykových by mohlo vést k novým přístupům v oblasti sociální spravedlnosti, klinické péče i politického přístupu k této problematice, uzavírá studie podle The Guardianu.

Autor:
  • Nejčtenější

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

1. června 2024

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava...

Znát věk odchodu do penze v 50 letech je nesmysl, vmetla ekonomka Kupkovi

2. června 2024  14:28

Je nesmyslné, aby se lidé až v 50 letech dozvídali, v jakém věku půjdou do důchodu. V diskusním...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Minus 210 miliard za pět měsíců. Jen dvakrát Česko hospodařilo hůř

3. června 2024  14:01

Schodek státního rozpočtu za uplynulých pět měsíců letošního roku činí 210,4 miliardy, sdělil...

Dluží stovky milionů, i Gretzkému. Český nápad na pamětní bankovky zkrachoval

3. června 2024  20:04

Firma Top Legends, která prodává pamětní bankovky věnované slavným sportovcům, na sebe podala...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Svět udivuje Minipicasso. Obrazy dvouletého génia se prodávají za tisíce

29. května 2024  12:05

Svět nejenom výtvarného umění vzal útokem dvouletý německý chlapec, který se proslavil svými...

Test slunečních brýlí: Fungují i levné, ale pohodlí a výdrž od nich nečekejte

5. června 2024

Premium Stoprocentní UV filtr, který bezpečně chrání oči, mají sluneční brýle za tři stovky z benzinky i za...

Neplatiče odstřihlo SVJ od tepla a teplé vody. V pořádku, uvedl Nejvyšší soud

5. června 2024

Společenství vlastníků může rozhodnout o tom, že nebude služby dodávat vlastníkům jednotek, kteří...

Rakušanům se zima vyvedla. Navzdory skepsi a počasí ze sezony vykřesali maximum

4. června 2024

Uplynulá lyžařská sezona v Rakousku se i přes nevlídné počasí povedla. Tamní ubytovací zařízení...

Zametají bídu pod koberec. Paříž stěhuje bezdomovce, město svádí vinu na stát

4. června 2024

S blížícím se datem zahájení letních olympijských her ve Francii zintenzivnily operace, jejichž...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...