Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Koupit si opici nebo hada není problém. Na Facebooku kvete černý obchod

  18:30
Koupit si vzácného hada nebo mládě orangutana není dnes nic složitého. Stačí znát správnou skupinu na Facebooku nebo jiných sociálních sítích. Aktivisté bojující za práva divokých zvířat upozorňují, že na sociálních sítích bují nezákonné obchodování se vzácnými zvířaty. Technologičtí giganti podle nich nedělají dost pro to, aby uzavřeli skupiny, ve kterých k nákupu a prodeji živých zvířat dochází.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Martin Adamec, MAFRA

Tisíce nadšenců se čtyřikrát ročně sjíždějí do německého města Hamm, aby si si na největším evropském veletrhu plazů s názvem Terraristika koupili nějaké exotické stvoření. V divočině jsou přitom tato zvířata často extrémně  vzácná. Centrum je proto podezřelé z toho, že obchoduje s volně žijícími živočichy.

Kromě fyzického trhu je Terraristika také centrem celosvětové online komunity fanoušků a obchodníků s plazy. Zákazníci si na webu mohou prohlížet nabídku zvířat, které pak mohou koupit na veletrhu a někdy na nekontrolovaných akcích. Na svém serveru o tom napsala německá televize Deutsche Welle

Prostřednictvím skupin na Facebooku prodejci zajišťují dodávky zvířat, majitelé sdílejí tipy na péči na internetových fórech a Youtubeři zveřejňují videa, na kterých vybalují svá nová zvířata koupena na veletrzích. V Německu tvoří živí plazi většinu volně žijících živočichů, s nimiž se obchoduje online.

Návštěvníci veletrhu Terraristika si mohou koupit všechny druhy plazů, včetně hadů. DW našla ve facebookových skupinách navázaných na Terraristiku k prodeji také ohrožené plazy. Většinou jde o uzavřené skupiny.

Zvířatům hrozí smrt

Některé z nabízených druhů spadají pod Úmluvu o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy (CITES), kterou podepsalo 183 zemí. Omezuje obchod s ohroženými druhy volně žijících živočichů. 

Zvířata nemusejí být nutně obětí pytláků, exempláře ohrožených druhů lidé často chovají i v zajetí. Ochránci zvířat se však obávají, že zvířatům, se kterými se obchoduje online, nelze zaručit dobré podmínky chovu a bezpečí, protože elektronický obchod lze jen obtížně regulovat.

V jedné skupině si kupující stěžoval, že ještěrky, které si koupil přes Facebook, nepřežily dodání poštou. „Zaplať mi 1200 euro (30 978 korun),“ napsal v soukromé zprávě prodávajícímu jeden z kupujících, který komunikaci zveřejnil ve skupině. „Poslal jsi mrtvá zvířata,“ dodal. 

Facebook odmítl několik žádostí o komentář. Mluvčí firmy, kterého DW konfrontovala se snímky obrazovky konverzace týkající se nabídky zvířat, jen poděkoval za sdílení příkladů. 

Obchodní politika Facebooku uvádí, že příspěvky nesmí propagovat prodej zvířat. Facebook je členem koalice za ukončení obchodování s volně žijícími zvířaty online. Partnerství mezi sebou uzavřely ochranné skupiny a technologičtí giganti, jako jsou eBay, Baidu a Google.

Ochranné skupiny se však obávají snadnosti, s jakou lze živá zvířata nakupovat na Facebooku a jiných platformách, které otevřely trh pro pašeráky. „Online obchod s volně žijícími zvířaty je extrémním problémem, protože ohrožená zvířata jsou k dispozici každému člověku, aniž by prokázal, že je schopen zajistit pro zvířata vhodné životní podmínky,“ sdělila bioložka v ochranářské skupině Pro Wildlife Katharina Lameterová.

Někteří plazi, kteří jsou obchodováni online, podléhají podle úmluvy CITES zákazům nebo předpisům. „Zvířata často pocházejí z veletrhů plazů,“ upozornila Lameterová.

Na rozdíl od drog nebo zbraní se divoká zvěř zřídka obchoduje na darknetu (černý trh), který se používá k anonymnímu nákupu nezákonného zboží. Tam se obvykle prodávají jen části těl zvířat, jako jsou sloní kly či nosorožčí rohy. Živá zvířata jsou vzácná, obchodníci preferují pravidelné platformy, které mají přístup na větší trhy.

Právní mezery

Právní mezery způsobují, že ne vždy je možné obchodníky s plazy chytit při činu. Například podle průzkumu zveřejněného v dubnu monitorovací skupinou pro obchod s volně žijícími zvířaty TRAFFIC je Německo středem nezákonného obchodu se srílanskými plazy.

Více než polovina srílanských plazů je ohrožena a vláda zakázala vývoz téměř všech živých plazů. Podle mezinárodní úmluvy CITES však nejsou všichni mezinárodně chráněni, což znamená, že s pašovanými zvířaty porušujícími srílanské právo lze v Evropě volně obchodovat.

Společnost TRAFFIC zjistila, že se extrémně ohrožené druhy prodávají ve skupinách na Facebooku a na utajovaných fórech plazů. Počet online inzerátů nabízejících ohrožené plazy, včetně těch endemických pro Srí Lanku, vzrůstá v období příprav na čtvrtletní veletrh Terraristika. O dohodách, které se uzavírají na nedalekých parkovištích, v hotelových barech a pod stoly na samotném veletrhu, se úřady dozvědí jen těžko. 

Ani pořadatelé veletrhu Terraristika neodpověděli na žádost o komentář. Ve veřejném prohlášení v srpnu, které odpovídalo na otázky německé tiskové agentury DPA, Terraristika uvedla, že spolupracuje s úřady, aby zabránila nezákonným činnostem, ale není zodpovědná za to, že zvířata bývají nesprávně klasifikována a mají falešnou dokumentaci. Je to prý stejné jako na trhu se starožitnostmi. Tam také nelze zaručit, že prodejci nebudou nabízet ukradené zboží.  

Facebook se aktivně nesnaží

Nejsou to však jen plazi, se kterými se nezákonně obchoduje. Jak nedávno uvedl deník Los Angeles Times, na Facebooku a Instagramu se daří i prodeji mnohem větších zvířat. V nabídce jsou ohrožené želvy, orangutani, mláďata gepardů, papoušci a mnoho dalších vzácných druhů.

LA Times zjistil, že ohrožené želvy jsou například populárními domácími mazlíčky v Číně a Honkongu. Jedna taková želva může zájemce vyjít až na 1 500 dolarů (38 722 korun).

International Fund for Animal Welfare (IFAW) se v rámci samostatné rozsáhlé zprávy o obchodování se zvířaty nedávno podíval na stránky sociálních médií, jako jsou Facebook a Instagram. Během šesti týdnů, kdy byly kontrolovány jen příspěvky ze čtyř zemí, IFAW našel 275 prodejních nabídek ohrožených nebo ohrožených divokých zvířat. Kontrole přitom nebyly podrobeny uzavřené skupiny na Facebooku. 

Dan Stiles, člen ACCO a nezávislý výzkumník v Keni, studuje nezákonný obchod s volně žijícími živočichy od roku 1999. Zaměřuje se na velké lidoopy. Napsal mnoho zpráv o nezákonném obchodu s lidoopy pro řadu organizací i OSN. Na konci roku 2016 dokonce zorganizoval akci na Facebooku a WhatsApp, aby pomohl najít obchodníka, který v Bangkoku prodal dvě orangutaní mláďata.

„Sociální sítě samy nehledají, protože by musely uzavřít mnohem více účtů. Navíc, jakmile je někdo upozorní na nelegální prodej, tak stránku nebo příspěvky odstraní. Odstranění příspěvků nebo stránek však znamená odstranění důkazů, které mohou policisté nebo výzkumní pracovníci použít k monitorování těchto obchodníků,“ upozornil Stiles.

eBay je čistý

DW se zaměřil také na prodejní platformy. Na eBay například žádné plazy k prodeji nenašel. Ochranné skupiny to potvrdily. Ebay vysvětlil, že pomocí algoritmů hledá podezřelá klíčová slova a varuje pracovníky, kteří mohou podezřelé inzeráty odstranit. Některé výrazy jako slonovina jsou automaticky blokovány blokovými filtry, takže prodejci obdrží varovnou zprávu, jakmile se pokusí zveřejnit inzerát se zakázaným slovem.

Není jasné, zda Facebook používá podobné metody, ale DW našel několik příspěvků, ve kterých prodejci nabízeli ohrožené druhy. Stačilo zadat latinská  jména zvířat do vyhledávacího panelu Facebooku.

Ochranné skupiny podporují přísnější pravidla a přísnější dohled nad internetovými platformami. Varují však, že jakmile jedna platforma zakáže obchod s volně žijícími živočichy, obchodníci se jednoduše přesunou na ostatní, které jsou méně regulované. „Bylo by nejlepší, kdyby byl online obchod se živými zvířaty úplně zakázán,“ doporučila Lameterová z Pro Wildlife.

Autor:
  • Nejčtenější

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

22. května 2024

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo...

Zelení navrhují soupis majetku a daň z bohatství. Vtip, reagují ekonomové

23. května 2024  14:25

Strana zelených přišla před volbami do Evropského parlamentu s návrhem, jak alespoň částečně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Smrt v oblacích. Let do Singapuru má po silných turbulencích jednu oběť

21. května 2024  14:37,  aktualizováno  15:23

Třiasedmdesátiletý Brit zemřel a dalších třicet lidí se zranilo při silných turbulencích, které...

Solidarita se nekoná. Německo od léta zvýší přirážku za tranzit plynu

24. května 2024

Kontroverzní přirážka za tranzit plynu z Německa se od července zvýší. Poplatek prodražující...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Vlakem 200 km/h na českých kolejích. Jak to cestující pocítí v jízdních řádech

27. května 2024

Premium Na začátku měsíce oznámilo ministerstvo dopravy, že na čtyřech úsecích tratí prověřuje možnost...

Bez gigafactory je Česko bílé místo na mapě Evropy, říká expert na investice

28. května 2024

Premium Každé investiční prostředí má nějaké mouchy. „Nicméně Česko má nejpřísnější pobídky v regionu,“...

Dřevěné pelety jsou nejlevnější za poslední dva roky. Níž už cena nepůjde

28. května 2024

Ceny dřevěných pelet jsou nejnižší za poslední dva roky. Suroviny je dost, zájmu málo a navrch mají...

Eurostar zpřísňuje hraniční kontroly. Vlaky zpožděné nebudou, slibuje dopravce

27. května 2024

Od 6. října se zásadně změní hraniční procedury, které se dotknou cestujících vlaků Eurostar...

Foodoru v Rakousku dohnaly ztráty. Ruší své sklady a propustí stovku lidí

27. května 2024

Rozvozovou službu Foodora čekají v sousedním Rakousku velké změny. Tamní vedení se rozhodlo zavřít...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...