Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Z Německa roste čipová velmoc. Tchajwanci postaví velkou továrnu u Drážďan

  16:45
V Německu by se už v roce 2027 mohla otevřít první evropská továrna tchajwanského výrobce Taiwan Semiconductor Manufacturing. Firma plánuje do závodu kousek od Drážďan investovat společně s podniky Bosch, Infineon a NXP. Celková hodnota investic by měla přesáhnout deset miliard eur (zhruba 242 miliard korun).
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Photo by Alexandre Debiève on UnsplashCreative Commons

Deníky v Německu uvádí, že asi polovinu investičních nákladů pokryjí v rámci státních subvencí peníze německých daňových poplatníků. TSMC plánuje výstavbu zahájit už ve druhé polovině příštího roku a v továrně by mělo vzniknout kolem dvou tisíc pracovních míst. TSMC bude vlastnit 70 procent podniku, firmy Bosch, Infineon a NXP budou mít desetiprocentní podíly.

Německý ministr hospodářství Robert Habeck rozhodnutí TSMC přivítal. Dodal, že vláda projekt podpoří v rámci evropské normy označované jako Evropský akt o čipech, jejímž cílem je zvýšit výrobu čipů v EU. „Do Německa přichází další globální hráč v polovodičovém sektoru. Ukazuje to, že Německo je atraktivní a konkurenceschopnou lokalitou,“ uvedl Habeck.

Exmanažera Samsungu obvinili z krádeže technologie pro čínskou konkurenci

Tchajwanská společnost jednala o výstavbě závodu se spolkovou zemí Sasko od roku 2021. Továrna TSMC je podle agentury Reuters důležitá pro snahu Berlína o rozvoj domácí výroby polovodičů, která je zapotřebí k udržení konkurenceschopnosti německého automobilového průmyslu.

„V Německu vznikne skutečný ekosystém pro výrobu polovodičů,“ uvedl Habeck. „Bude to vytvářet práci pro celé odvětví: pro výrobce strojů, pro výrobce optických zařízení, pro kvalifikované pracovníky,“ dodal ministr.

Proč zrovna čipy?

Čipy tvoří součást integrovaných obvodů a patří k základním komponentům pro výrobce automobilů, chytrých telefonů a videoherních konzolí i dalších výrobků spotřební elektroniky, jako jsou pračky, lednice či budíky.

Vyšší produkce čipů by život v poklidném Rožnově proměnila, město může růst

Problémy s nedostatkem čipů již delší dobu komplikují výrobu automobilů po celém světě. Nedostatek čipů panuje od jara 2020, kdy byly automobilky nuceny uzavřít továrny kvůli rychle rostoucímu počtu případů nemoci covid-19.

Výrobci čipů se tak zaměřili na odvětví spotřební elektroniky, aby podpořili prudký růst prodeje počítačů a her. Když automobilky výrobu znovu obnovily, což bylo dříve, než se očekávalo, nevyráběli výrobci čipů tolik, aby byli schopni uspokojit poptávku. Studie poradenské společnosti Alix Partners z loňského listopadu předpověděla, že globální automobilový průmysl se bude s omezováním výroby v důsledku nedostatku čipů potýkat přinejmenším do roku 2024.

Čipy podporuje i Evropská unie

Evropská unie chce v rámci normy Evropský akt o čipech do konce desetiletí podpořit vývoj a výrobu polovodičů investicemi za 43 miliard eur (více než bilion korun) a zdvojnásobit podíl EU na celosvětové produkci čipů na 20 procent.

Společnost Infineon už na jaře zahájila výstavbu vlastní továrny na výrobu polovodičů v Drážďanech a investovat chce do ní pět miliard eur. V saské metropoli se nacházejí také závody na výrobu čipů společností Bosch a GlobalFoundries.

Huawei možná prolomí tabu. Část problémů vyřeší čínskými čipy

Výrobci čipů mají tendenci stavět závody ve skupinách, což umožňuje, aby nákladná zařízení mohla využívat infrastrukturu a pracovníky na místě.

Do Německa míří i americký Intel

V březnu 2022 oznámila i společnost Intel, že postaví v německém Magdeburku závod na výrobu mikročipů za 17 miliard eur (404 miliard Kč).

Letos v červnu firma po podpisu dohody o společném záměru s německou vládou oznámila, že investuje do továrny na čipy v Magdeburku dokonce přes 30 miliard eur (713 miliard korun).

Výroba aut by kvůli nedostatku čipů mohla do roku 2026 klesnout o pětinu

Německá vláda v červenci oznámila, že na podporu výroby čipů v zemi vyčlení celkově 20 miliard eur (485 miliard korun). Zhruba tři čtvrtiny uvedené částky půjdou právě americké firmě Intel a tchajwanskému výrobci TSMC.

Intel investuje i jinde

Zástupci společnosti Intel před časem zároveň uvedli, že Intel posílí svou stávající továrnu v Irsku, zatímco ve Francii zřídí centrum, které se bude soustředit na výzkum a projektování. Firma by měla investovat i do nového závodu v Itálii.

V polovině června Intel oznámil, že postaví velkou továrnu na výrobu čipů i v polské Vratislavi. Investuje do ní 4,6 miliardy dolarů (100 miliard Kč). Intel se v tomto podniku chystá montovat a testovat mikroprocesory. Do roku 2027 by mělo v továrně vzniknout zhruba 2000 vysoce kvalifikovaných míst a podnik očekává, že další tisíce jich vzniknou díky případnému nabírání nových pracovníků u dodavatelů.

Co Česko?

Česká republika v čipovém byznysu zatím spíše zaostává. Jednou z nejvýznamnějších investic v České republice by byla případná investice amerického výrobce čipů Onsemi v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku.

V pátek zavřeli firmu na špičkové čipy, zaměstnancům to řekli ve čtvrtek

Onsemi chce do rozšíření výroby čipů investovat dvě miliardy dolarů (asi 44 miliard korun). Do letošního podzimu by se měla firma rozhodnout, zda investici umístí ve svých výrobních závodech v USA, Jižní Koreji nebo právě v Česku. Ve svém závodě v Rožnově má Onsemi nyní asi dva tisíce zaměstnanců, rozšíření výroby by znamenalo práci pro dalších asi tisícovku nových zaměstnanců.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

22. května 2024

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo...

Zelení navrhují soupis majetku a daň z bohatství. Vtip, reagují ekonomové

23. května 2024  14:25

Strana zelených přišla před volbami do Evropského parlamentu s návrhem, jak alespoň částečně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Smrt v oblacích. Let do Singapuru má po silných turbulencích jednu oběť

21. května 2024  14:37,  aktualizováno  15:23

Třiasedmdesátiletý Brit zemřel a dalších třicet lidí se zranilo při silných turbulencích, které...

Solidarita se nekoná. Německo od léta zvýší přirážku za tranzit plynu

24. května 2024

Kontroverzní přirážka za tranzit plynu z Německa se od července zvýší. Poplatek prodražující...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Zájem o penzijní DIP je menší, než se čekalo. Mají jej jen desítky tisíc lidí

29. května 2024

O zajištění na důchod prostřednictvím investic se státní podporou Češi zatím velký zájem...

Svět udivuje Minipicasso. Obrazy dvouletého génia se prodávají za tisíce

29. května 2024  12:05

Svět nejenom výtvarného umění vzal útokem dvouletý německý chlapec, který se proslavil svými...

Zaměstnanci Samsungu budou stávkovat za vyšší mzdy. Mohou ohrozit výrobu čipů

29. května 2024  11:24

Odboráři z jihokorejské společnosti Samsung Electronics budou poprvé za více než půl století...

VIDEO: Vítr odfoukl odstavený boeing. Aerolinky v USA hlásí kvůli počasí potíže

29. května 2024  10:19

Silná bouře zasáhla americké mezinárodní letiště Dallas Forth Worth v Texasu. Vítr, který ji...

Křetínský má otevřenou cestu k převzetí britské pošty. Vláda ale může říct ne

29. května 2024  9:49

Společnost International Distributions Services (IDS), která je vlastníkem britské pošty Royal...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...