Kakaové plody na plantáži v Ghaně (15. listopadu 2021)

Kakaové plody na plantáži v Ghaně (15. listopadu 2021) | foto: Profimedia.cz

Cena kakaa konečně klesá. Klíčoví pěstitelé i obchodníci očekávají deště

  • 0
Futures kontrakty na kakao zaznamenaly největší pokles cen za poslední týden. Při pondělním obchodování se propadly až o 8,6 procenta. Očekává se, že předpověď vlhčího počasí bude pro klíčové producenty příznivá. Někteří soudí, že rekordní cena z poloviny dubna bude znamenat historický vrchol.

Nedostatek vláhy ztížil předním západoafrickým producentům kakaa nabídku produktu na trhu, který již byl zasažen stárnutím kakaovníků a nemocemi. „V Ghaně by deště měly podmínky zlepšit,“ potvrdil Donald Keeney, vedoucí meteorolog společnosti Maxar Technologies. Podle něj bude mít z vlhkého počasí prospěch také Pobřeží slonoviny. To však stále potřebuje více srážek, aby zcela ukončilo sucho, které už tak dlouho trápí úrodu. Informaci přinesla agentura Bloomberg.

Sklizeň v polovině roku je na jihovýchodě Pobřeží slonoviny ve srovnání s loňským rokem chudá. Deště navíc ztěžují přepravu bobů do měst, zatímco přes hranice země se produkt stále pašuje, aby se využilo lepších cen. Producenti na Pobřeží slonoviny se ale zároveň obávají, že bouřky mohou poškodit květy na stromech a omezit růst rostlin.

Rekordně drahé kakao. Slabá produkce vyhnala cenu, zdraží i čokoláda

V Kamerunu jsou zase stále větším problémem krádeže kakaových bobů. To nutí zemědělce sušit je kratší dobu, což může mít vliv na jejich kvalitu.

V jihovýchodní Nigérii deště zajistily, že se půdě konečně vrací vláha. Na jihozápadě země stromy na deště zatím nereagují. Podle jednoho z pěstitelů ve státě Ondo je zpoždění v kvetení důsledkem toho, že zemědělci v předchozích letech používali nesprávné přípravky proti plísním.

Přesto někteří očekávají, že rekordní cena stanovená v polovině dubna bude znamenat historický vrchol. Při pondělním obchodování se futures propadly až o 8,6 procenta.

„V Ghaně je kombinace deště a slunečního svitu pro kakao příznivá a pěstitelé by si přáli, aby tento trend pokračoval,“ uzavřel pro Bloomberg Michael Acheampong, farmář ve městě Kwarbeng.