Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Arménie nebo Gruzie těží z války na Ukrajině. Jejich měny prudce posílily

  16:11
Válka na Ukrajině pozitivně dopadá na hospodářskou výkonnost bývalých sovětských republik. Rusové, kteří prchají před mobilizací, totiž přinesli do těchto zemí až nebývalé množství peněžních prostředků. Zájem o arménský dram je rekordní a vůči dolaru letos posílil o více než 21 procent. Podobně jsou na tom například i v Gruzii nebo Tádžikistánu.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

V bývalých sovětských státech se usadilo velké množství Rusů a důvodů pro to je hned několik. Do zemí jako je Arménie nebo Gruzie totiž Rusové nepotřebují cestovní víza, svým mateřským jazykem se zde pohodlně domluví a nepanují zároveň žádné větší překážky, které by omezovaly převod ruských úspor do tamějších bank. Informovala o tom agentura Bloomberg.

„Rusové se kvůli geopolitické nestabilitě dlouhodobě stěhují do těchto zemí a drží své peníze v místních měnách. Tím tlačí kurz vzhůru,“ uvedla pro Bloomberg Natalia Milčaková ze společnosti Freedom Holding.

Podle internetového průzkumu mezi migranty, který uskutečnila výzkumná společnost Ponars Eurasia, zamířila v jarní první vlně do Gruzie, malé bývalé sovětské republiky na jižní hranici Ruska, téměř čtvrtina (23,4 procenta) všech tehdejších ruských exulantů. Nejvíce jich ale uprchlo do Turecka, a to 24,9 procenta. Do Arménie jich zamířilo 15,1 procenta, 19 procent pak do dalších zemí, jejichž názvy nebyly uvedeny.

Měnové zisky vybraných zemí na Východě tak překonávají ruský rubl, který už není volně obchodovatelnou měnou. Arménský dram letos vůči dolaru stoupl o asi 21 procent, gruzínské lari o 16 procent a tádžické somoni o 10 procent.

Data ukazují, že kvůli válce se na území Gruzie z Ruska přesunulo pětinásobně víc peněz než je obvyklé. Podle údajů Gruzínské národní banky jde asi o 1,75 miliard amerických dolarů, což je v přepočtu zhruba 42 miliard korun. Do Arménie pak přiteklo zhruba čtyřnásobně více peněž než je standardní a šlo o 2,8 miliard dolarů. V říjnu byly tyto transfery dokonce největší za posledních osmnáct let.

HDP citelně roste

Zvyšuje se však i hospodářská výkonnost. Mezinárodní měnový fond nedávno upravil svou prognózu ekonomického růstu Gruzie pro tento rok a nově kvůli prudkému nárůstu imigrace a přílivu finančních prostředků počítá s desetiprocentním hospodářským růstem. Arménie pak podle tamější centrální banky letos vykáže růst hrubého domácího produktu o 13 procent.

Ještě před pár měsíci se ale zdálo, že ruští sousedé vlivem sankcí budou hospodářsky trpět. Ve skutečnosti ale obrovský příliv kapitálu zvýšil jejich devizové rezervy a zlepšil bilanci běžného účtu. Arménie rostla ve druhém a třetím čtvrtletí zatím dvouciferným tempem a gruzínská ekonomika zaznamenala od června do září téměř desetiprocentní růst.

Překvapení ekonomové

Ekonomický dopad ale odborníky překvapil. „Zaznamenali jsme dvouciferný růst, což nikdo nečekal,“ řekl na konci listopadu americké televizi CNBC vedoucí oddělení hospodářské a sociální politiky v gruzínském Institutu pro rozvoj svobody informací (IDFI) Michail Kukava.

Je však nutné zmínit, že značná část tohoto růstu přichází poté, co byla ekonomika zdecimována v době pandemie nemoci covid-19. Podle Kukavy ale výsledek také svědčí o ekonomické aktivitě nově příchozích. A i když se příliv desítek tisíc lidí může zdát minimální, a to i pro zemi jako Gruzie, která má 3,7 milionu obyvatel, je potřeba zdůraznit i to, že počet příchozích z Ruska do Gruzie je proti loňsku více než desetinásobný.

V příštím roce ale gruzínská vláda i centrální banka očekávají zpomalení ekonomického růstu. Podle MMF ekonomika vykáže růst zhruba o pět procent. „To naznačuje, že gruzínská vláda nepředpokládá, že by zůstali,“ řekl Kukava o příchozích z Ruska.

I data z nedalekého Kazachstánu už ukazují, že Rusové se z okolních států pomalu stahují. Po vyhlášení částečné mobilizace v Rusku do Kazachstánu přijelo více než 400 000 Rusů, listopadová data ale ukázala, že něco přes 320 000 jich ale tuto středoasijskou republiku už zase opustilo.

Podle údajů Kazašské národní banky letos v říjnu z Ruska do Kazachstánu pomocí bankovních převodů „přiteklo“ 5,6 miliard rublů (2,16 miliardy korun), což je třináctkrát více než loni v říjnu. V září, kdy ruský prezident Vladimir Putin částečnou mobilizaci vyhlásil, se objem převodů meziročně zvýšil o 19 procent.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

22. května 2024

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo...

Zelení navrhují soupis majetku a daň z bohatství. Vtip, reagují ekonomové

23. května 2024  14:25

Strana zelených přišla před volbami do Evropského parlamentu s návrhem, jak alespoň částečně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Smrt v oblacích. Let do Singapuru má po silných turbulencích jednu oběť

21. května 2024  14:37,  aktualizováno  15:23

Třiasedmdesátiletý Brit zemřel a dalších třicet lidí se zranilo při silných turbulencích, které...

Solidarita se nekoná. Německo od léta zvýší přirážku za tranzit plynu

24. května 2024

Kontroverzní přirážka za tranzit plynu z Německa se od července zvýší. Poplatek prodražující...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Polsko zvažuje zkrácení pracovního týdne na 35 hodin, nebo volné pátky

25. května 2024  8:45

Polské ministerstvo práce a sociálních věcí analyzuje dva návrhy na zkrácení pracovního týdne,...

Hokejová euforie může zvýšit útraty domácností, vliv na HDP bude mizivý

27. května 2024  11:54

Samo mistrovství světa v hokeji v Praze a v Ostravě nebude mít významný dopad na českou ekonomiku...

Zdlouhavé povolování staveb je podle inženýrů mýtus. Prý se stihne do roka

27. května 2024  11:21

Zdlouhavé povolování výstavby nových bytů je podle developerů jeden z hlavních důvodů, proč se v...

Zimbabwe opět zavedlo novou měnu. Nevěří jí ani hlavní propagátor

27. května 2024  10:50

Zimbabwe zavedlo šestou měnu za posledních 15 let. Zlatem údajně krytý ZiG má nahradit americký...

Analytik: Výpověď bez udání důvodu neřešme. Ale zvyšme nezaměstnaným příspěvky

27. května 2024

Rozstřel Česko má v souvislosti s pracovním trhem jiné problémy než řešit výpověď bez udání důvodu. V...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...