ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Opatření se dramaticky liší. Evropské státy pomáhají v energetické krizi

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Evropské státy momentálně bojují se silnou energetickou krizí. Cena plynu či elektřiny roste podobně jako během sedmdesátých let minulého století, kdy svět bojoval s negativními důsledky ropných šoků. I proto přicházejí evropské země čím dál častěji s nákladnými opatřeními, jež mají důsledky této krize zmírnit. Ukazuje se však, že konkrétní kroky se ve státech Evropské unie značně odlišují.

Ale na nynější situaci doplácejí i evropské domácnosti a firmy, kterým se značně navyšují rozpočtové náklady. Finanční injekce, daňové úlevy nebo cenové stropy jsou tak nejčastější opatření, jimiž chtějí evropské země řešit důsledky současné energetické krize pro firmy a domácnosti. Situace je však v jednotlivých evropských státech různá a značně odlišná je i míra státní pomoci.

Nejnovější analýza společnosti VaasaEET ukazuje, že nejdražší elektrická energie je v rámci Evropy momentálně ve Vídni. Cena včetně distribuce a daní se tam blíží 50 eurocentům za kilowatthodinu a meziročně si tak obyvatelé této metropole připlatí asi o 122 procent víc. Vídeň však ani zdaleka není sama. Podobně je to třeba i v případě Kodaně nebo Říma.

V současnosti, kdy země EU zastropovávají ceny energií, a to několikanásobně pod sazbami v České republice, musíme jít stejnou cestou.

Karel Havlíčekbývalý ministr průmyslu a obchodu a dopravy

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se