Na podporované zdroje energie má jít z rozpočtu 37 miliard, víc než loni

  • 29
Ministerstvo průmyslu navrhuje, aby stát v příštím roce vyplatil na dotacích podporovaným zdrojům energie 37 miliard korun. Je to o zhruba deset miliard korun více než v posledních letech, protože vláda chce od letošního října a po celý příští rok odpustit placení příspěvku na podporu obnovitelných zdrojů energie domácnostem a firmám v reakci na rostoucí ceny energií.

S návrhem nesouhlasí ministerstvo financí, které nechce navyšovat dotace ze státního rozpočtu a prohlubovat tak deficit. Resort průmyslu však argumentuje pozitivními dopady na podnikatele i spotřebitele.

„Navrhované nařízení má pozitivní vliv na všechny spotřebitele elektřiny, neboť navrhuje kompenzovat platby na podporu elektřiny z OZE a dalších podporovaných zdrojů energie na rok 2023, a tím snížit náklady na energie pro spotřebitele elektřiny.

Navrhované nařízení má pozitivní vliv na ekonomickou a sociální stabilitu prostředí v České republice, protože zabrání skokovému zdražení elektrické energie,“ uvedlo ministerstvo průmyslu. Nižší cena elektrické energie má podle něj pozitivní vliv na bydlení, cenu zboží a služeb.

Poslanci kývli na úsporný tarif, pomoc bude maximálně 16 tisíc korun

Příspěvek podporovaným zdrojům energie (POZE) loni v Česku činil 43,2 miliardy korun, meziročně klesl o 2,1 miliardy korun. Vyplývá to z dat, které na webu zveřejnil Operátor trhu s elektřinou (OTE). Od roku 2006 bylo na podporu POZE v Česku vyplaceno přes 470 miliard korun.

Stát loni na dotaci poskytl stejně jako v předchozích zhruba 27 miliard korun, zbytek zaplatili zákazníci ve fakturách za elektřinu. Na kolik peněz přesně budou mít tyto zdroje v daný rok nárok, není stanoveno dopředu, záleží vždy na objemu výroby.

Úsporný tarif se blíží. Parametry vláda teprve určí, s teplem nepočítá

,