Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jednorožci už mají zas dost krmiva. Ale jen ti zdraví se slibnou budoucností

Řekněte, kdy se dostanete do černých čísel, a možná vám dáme peníze. Věta, na kterou si zakladatelé start-upů usilující o financování svého byznysu musí zvyknout. Investoři sice o start-upy zájem mají, jsou ale opatrní a vybíraví.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

„Spousta start-upů se musela smířit s tím, že další peníze už nedostanou tak snadno,“ říká Vojta Roček, investor ze společnosti Presto Ventures, která se financováním start-upů zabývá.

Pro start-upy jde stále o relativně novou situaci. Není to tak dávno, kdy peníze s trochou nadsázky ležely na ulici. Úrokové sazby totiž byly prakticky na nule, investoři proto aktivně hledali, kam levný kapitál investovat. Tehdy se start-upy jevily jako atraktivní investice.

„Souviselo to i s tím, že technologickému sektoru se od pandemie velice dařilo na burze. Investoři si proto řekli, že mladým firmám by se mohlo dařit také,“ vysvětluje Roček.

Na to, zda daná firma stojí na solidních základech, už ale moc nekoukali. Se zrychlením inflace, na které centrální banky reagovaly zdražením peněz, a celkově nepříznivou ekonomickou situací bublina praskla a příliv peněz pro mladé firmy vyschl.

Trh se čistí

Dnes jsou start-upy v situaci, kdy získat kapitál není nemožné, ale je to těžké. Peníze totiž čekají jen na ty nejlepší. „Období otevřených a téměř bezedných peněženek je pryč. Investoři sice peníze mají, ale jsou mnohem opatrnější. Chtějí vidět výsledky. Ptají se, kdy se start-up překlopí ze ztrát do zisku. Někdy dokonce očekávají, že start-up už v zisku je,“ vysvětluje Monika Marečková, která řídí Poradenskou společnost RSM v Česku a na Slovensku. Podle ní jde o cestu správným směrem. Dobré projekty totiž peníze najdou. „Jen se pročišťuje trh,“ dodává.

„Investoři více přemýšlejí, kam peníze dají, a mají větší výběr. Na tom není nic špatného. Dobré projekty se financují pořád,“ potvrzuje také investor Roček.

Startupy jsou na postupu. Zaměstnávají víc lidí než zemědělství, říká zpráva

Příkladem takového dobrého projektu je české Behavio, které zlepšuje marketingové kampaně díky psychologii. Dokáže zjistit, jaké kampaně na konkrétní zákazníky nejlépe fungují. Minulý týden Behavio oznámilo, že od holandských investorů získalo investici v přepočtu zhruba 56 milionů korun. Využije ji na další rozvoj včetně zapojení umělé inteligence. Podle Ročka Behavio potvrzuje, že na trhu nedochází k ničemu negativnímu. „Kdyby peníze nedostali, tak bych si řekl, že se něco děje,“ dodává.

Letos také Česko přivítalo svého teprve třetího jednorožce, tedy start-up, jehož hodnota přesáhla miliardu dolarů. Dosud mělo Česko dva: Rohlík a Productborad. Krátkou řadu rozšířila společnost Mews, která zkraje května oznámila investici ve výši 2,6 miliardy korun. Valuace Mews se tak dostala na 1,2 miliardy dolarů. Společnost poskytuje ubytovacím zařízením systém pro správu rezervací.

Podnikání státu navzdory

„Ty nejatraktivnější start-upy jsou situací víceméně nedotčené, ale velká část trhu musí operovat v úspornějším režimu,“ vysvětluje Adam Ďurica z fondu Zero One Hundred a dodává, že trhy jsou oproti loňsku aktivnější, i když stále ne plně oživené. „Trh je nakloněn ve prospěch investorů díky kombinaci nízké konkurence, vysoké nabídky a nižších valuací. Pro investory, kteří mají peníze, je tak ideální čas na investování,“ dodává. Situace s hledáním kapitálu se mírně zlepšuje také podle Hynka Sochora z fondu Soulmates Ventures. Pozornost investorů podle něj přitahuje hlavně zdravotnictví, fintech, umělá inteligence nebo klimatické technologie.

Investor Roček pak vidí potenciál v obraně. „Především technologie, které mají více využití. Třeba drony. Ty mohou v dobách míru mapovat zemědělskou krajinu, ale užitečné jsou i ve válečných konfliktech. U nás máme velkou tradici výroby podobných zařízení a dostatečnou expertizu,“ vysvětluje. Jako další přitažlivou oblast zmiňuje různá softwarová řešení pro firmy.

Stát nám nepomáhá, ale brzdí nás, říkají startupy. Volají po změně legislativy

Aby Česko napsalo víc „jednorožčích“ příběhů, potřebovalo by podle startupistů lepší přístup státu. „Češi jsou velmi podnikavý národ, ale nemají rádi administrativu kolem, mají obavy z kontrol. Lidé tady chtějí podnikat, ale stát jim hází klacky pod nohy a nijak jim nepomáhá. Řekl bych, že dnes se v Česku podniká státu navzdory,“ říká Roček.

„Česko má potenciál stát se zemí, kde mohou vznikat úspěšné start-upy včetně jednorožců. Je ale zapotřebí zlepšit několik klíčových oblastí podporujících vzdělávání, vznik inovací a start-upů,“ myslí si také Sochor.

Podle průzkumu společnosti Presto Ventures, start-upy chtějí hlavně lepší daňové podmínky. „Daně jsou tu udělané pro firmy, které už existují a rostou pomalu,“ vysvětluje Vojta Roček. Přály by si také jednodušší a digitalizovanou administrativu. 

Autor:

Okamura se zacyklil, proto neuspěl. Teď jsou tu „noví sekáči“, říká politolog

  • Nejčtenější

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

12. června 2024  11:51,  aktualizováno  12:33

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři...

Slunce komplikuje výkupy z fotovoltaik. Dodavatelé začínají upravovat ceny

11. června 2024

Premium Počet solárních elektráren v Česku stále roste. Ve slunečných dnech je přebytků z fotovoltaik...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Egypt sužují úmorná vedra. Pouštní země ukazuje, co čeká brzy i ostatní

12. června 2024

Ještě před několika desítkami let bylo v Egyptě v dubnu příjemné klima, lehce přes dvacet stupňů....

Airbus rakouských aerolinek prolétl krupobitím. Bezpečně přistál i bez čumáku

10. června 2024  10:29

Nedělní let společnosti Austrian Airlines těsně před přistáním těžce poškodilo krupobití. Asi po...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Číňané naletěli ruským podvodníkům. Zaplacené tisíce tun mědi nikdy neviděli

13. června 2024

Obří čínský státní obchodník s komoditami vyšetřuje ztrátu, kterou mu způsobili ruští podvodníci....

Politici chtějí změny na ÚOHS, překopávají pravidla pro zakázky i soutěže

17. června 2024

Brněnský Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) nejspíš čekají velké změny. Stát představil...

Čína vyšetřuje dovoz vepřového z Evropské unie. Ta se důsledků neobává

17. června 2024  15:06

Čína zahájila vyšetřování možného dumpingu ze strany dovozců vepřového ze zemí Evropské unie,...

RegioJet má jasno. Starý národní zabezpečovač by nehodě zabránil

17. června 2024  13:59

Národní liniový zabezpečovač by srážce vlaků v Pardubicích dokázal předejít. Myslí si to alespoň...

Zelená lučištníkům, povinnost lovit... Co přináší novela mysliveckého zákona

17. června 2024  13:55

Novela mysliveckého zákona prošla v minulém týdnu vládou. Nyní se nad ní strhne bitka v Poslanecké...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...