Farma Bustanica v Dubaji se rozkládá na ploše přes sto tisíc metrů čtverečních. | foto: Emirates

Společnost Emirates začala pěstovat zeleninu. V Dubaji má vertikální farmu

  • 1
Společnost Emirates v Dubaji představila největší vertikální farmu na světě. Ta je vybudována ve spolupráci se společností Crop One Holdings, která je lídrem v oblasti vývoje technologicky řízeného zemědělství ve vnitřních prostorách. Vertikální farma postavená pro emirátského dopravce je v Dubaji nedaleko mezinárodního letiště Al Maktoum a rozkládá se na ploše přes sto tisíc metrů čtverečních.

Vertikální farma nese název Bustanica, což v arabštině znamená „vaše zahrada“ nebo „vaše orchidej“. Objekt o rozloze 100 584 metrů čtverečních byl postavený s investicí 40 milionů dolarů a rozkládá se na třech výškových podlažích.

Ročně dokáže vyprodukovat více než milion kilogramů listové zeleniny, což denně představuje produkci o objemu až tři tisíce kilogramů. V současné době se na vertikální farmě pěstují plodiny jako kapusta, špenát, rukola a směs zelených rostlin. Společnost Emirates plánuje v budoucnu rozšířit sortiment plodin o nové druhy ovoce a zeleniny.

Farma Bustanica v Dubaji

Cestující Emirates a dalších leteckých společností si mohou listovou zeleninu dopřávat v rámci palubního menu již od července. Bustanica přináší revoluci nejen v nabídce listové zeleniny na palubách letadel, ale ve Spojených arabských emirátech proniká také do běžného retailového prodeje, spotřebitelé si ji budou moci zakoupit ve vybraných supermarketech. Farma rovněž plánuje expanzi do oblasti pěstování a prodeje ovoce a zeleniny.

„Dlouhodobá potravinová bezpečnost a soběstačnost jsou životně důležité pro ekonomický růst jakékoli země, Spojené arabské emiráty nejsou výjimkou. Vzhledem k omezeným zdrojům orné půdy a náročnému klimatu máme v našem regionu specifické výzvy,“ říká generální ředitel aerolinek šejk Ahmed bin Saeed Al Maktoum, předseda představenstva a generální ředitel Emirates Airline a Emirates Group.

Hydroponické pěstování

Vertikální zemědělství je poměrně moderní koncept a je vyvíjeno s využitím pokročilých technik. Farma Bustanica například využívá hydroponické pěstování, které spotřebuje o 95 procent méně vody než tradiční zemědělské postupy. Uzavřený systém farmy je navržen tak, aby voda cirkulovala mezi rostlinami a maximalizovalo se tak její využití a účinnost. Když se voda vypaří, je zpětně získána a recyklována do systému, čímž se ročně ušetří 250 milionů litrů vody ve srovnání s tradičním způsobem venkovního zemědělství.

Produkce farmy má nulový dopad na omezené světové půdní zdroje, snižuje závislost na vodě a celoroční sklizeň není ovlivněna povětrnostními podmínkami či škůdci. Spotřebitelé, kteří nakupují zeleninu Bustanica v supermarketech, ji mohou konzumovat přímo z původního balení, samotné mytí by mohlo listy poškodit, případně kontaminovat.

Kobylky devastují úrodu Sardinie, nálet je nejhorší za třicet let

Farma funguje na bázi výkonných technologií – strojového učení, umělé inteligence a pokročilých metod – a je podporována specializovaným interním týmem, který je tvořen agronomickými odborníky, inženýry, zahradníky a vědci.

Díky odborným znalostem společnosti Crop One ve světě vertikálního zemědělství budou produkty Bustanica pěstovány bez použití pesticidů, chemikálií, herbicidů nebo fungicidů. Tím se do značné míry eliminuje riziko, že spotřebitelé budou vystaveni potravinovým a plísňovým onemocněním.

Po náročném období plánování, výstavbě a překonání překážek způsobených pandemií, máme radost, že můžeme společně s naším partnerem, společností Emirates Flight Catering, oslavit tento důležitý milník. Našim cílem je udržitelná produkce, která uspokojí celosvětovou poptávku po čerstvých a lokálních surovinách. Tato první velkoformátová farma potvrzuje náš závazek a slouží jako vzor toho, čeho je možné dosáhnout po celém světě,“ říká Craig Ratajczyk, výkonný ředitel společnosti Crop One.