Rakouská hospodská dotace má však podmínky. Jednou z nich je, že na jídelním lístku podniku musí být tradiční regionální jídla. Zatím ale není jasné, jaké konkrétní pokrmy se mezi ty tradiční řadí. Informoval o tom rakouský portál Der Standard.
Ve spolkové zemi Dolní Rakousko za posledních dvacet let zanikla už třetina restaurací. Dostupné statistiky ukazují, že ještě v roce 2000 tam podnikalo zhruba 2 800 hostinských. Dnes jich je ale už jen 1 819, to je pokles o 35 procent.
McDonald’s končí s plastovými víčky kelímků, papírová poskytne na vyžádání |
„Dnes už to dělá málokdo, přitom hospody jsou důležitým místem pro společenské setkávání. Poptávka po nich existuje. Je otázkou, jestli dotační prémie postačí k tomu, aby dokázaly přežít. Bude důležité sledovat, jestli podpora má v praxi nějaký efekt,“ říká pro Der Standard rakouský ekonom Oliver Fritz.
Dotace i na práce
Spolková země Dolní Rakousko ale nepřišla s tímto nápadem jako první. Už na podzim roku 2019, tedy ještě před vypuknutím koronavirové pandemie, běžel podobný projekt ve spolkové zemi Tyrolsko. Šlo o součást tamějších snah o zachování tyrolské kultury. Dolnorakouská podoba opatření se ale od toho tyrolského v mnoha některých odlišuje.
„Na základě zkušeností z Tyrolska jsme se náš balíček rozhodli rozšířit. Zahrnuje rovněž investiční dotaci až do výše 40 tisíc eur na modernizační práce v hotelech či restauracích,“ uvedla před pár týdny dolnorakouská zemská vláda.
Jak neodradit pivaře? Některé restaurace raději zdražují jídlo |
Po pár dnech se zdá, že dotační výzva vyvolala v Rakousku ohlas. Během prvních dvou týdnů roku 2024 totiž bylo podáno více než 80 žádostí s finančním objemem 1,8 milionu eur (asi 45 milionů korun). Týkají se zkrášlení jídelen, rekonstrukcí kuchyní, přestaveb recepcí i renovace pokojů a zahrad. Přiznány ale zatím byly jen dvě.
„Z politického hlediska je pochopitelné, že zemská vláda se chce prezentovat jako zachránce hospod,“ říká k opatření ekonom Hanno Lorenz z liberálního ekonomického think tanku Agenda Austria. Zároveň dodává, že souvislost pouze s tradičním rakouským jídlem mu přijde diskriminační. „Člověk musí být rád, když nějaké místo pro setkávání vůbec existuje, i když se tam třeba prodává kebab,“ uzavřel Fritz.