Od pondělí 15. ledna jsou zákazníkům McDonald’s servírovány teplé i studené nápoje při konzumaci v restauracích bez víček. Společnost tak pokračuje ve své snaze eliminovat odpady a do roku 2025 plánuje nahradit všechny plastové obaly za obnovitelné, recyklované nebo certifikované materiály. Ty budou dále tříděny a zpracovány. Zákazníkům však zůstává možnost volby.
„V případě odnosu nápojů z restaurace jim ale víčko nebo brčko rádi poskytneme. V případě studeného pití to budou papírové materiály, u teplých zatím stále plastové, přesto už teď hledáme vhodné alternativy“ vysvětluje Impact Director McDonald’s Tomáš Myler.
Novinka nejen u lahví Coca-Coly. Neodnímatelná víčka usnadní recyklaci |
V případě objednávky s sebou jsou teplé nápoje nadále podávány s plastovým víčkem, studené nápoje s víčkem z lisovaného papírového vlákna. Změna se netýká služby McDelivery z důvodu bezpečné manipulaci při transportu. Zákazníci tak budou při rozvozu nadále dostávat nápoje s plastovým víčkem. Přesto toto opatření přinese úsporu plastů kolem 80 tun ročně, o 30 procent pak klesne spotřeba tohoto obalového materiálu.
Zdánlivě malý krok je součástí dlouhodobé strategie společnosti, která má za cíl odstranit z restaurací jednorázové plastové materiály. Prvním zásadnějším krokem bylo nahrazení plastových brček papírovými, následovala výměna plastových příborů za dřevěné. Plast zmizel i z kelímků na studené nápoje a šejky nebo třeba krabiček na saláty.
Od roku 2022 prodává McDonald’s pramenitou vodu Rajec výhradně v rPET obalech, již o rok dříve zahájil přechod na ekologické varianty hraček z populárního Happy Mealu. Všemi těmito kroky dosáhla společnost úspory zhruba stovek tun jednorázového plastu ročně.
Využívali jste na nápoje víčka?
McDonald’s zavádí novinky v oblasti udržitelnosti celosvětově bez ohledu na aktuálně přijímanou legislativu. Od roku 2000 v českých restauracích například třídí všechny obalové materiály, olej z fritéz je využíván v rámci druhotného zpracování a biologicky rozložitelný odpad je zpracováván v kompostárnách nebo bioplynových stanicích. Po celém světě je v provozu zhruba 40 tisíc restaurací, které denně obslouží téměř 70 milionů zákazníků.