Krabice plná banánů (5. dubna 2022)

Krabice plná banánů (5. dubna 2022) | foto: ČTK

Cena banánů půjde zřejmě nahoru. Mohou za to i klimatické změny

  • 15
Ekonom z Organizace pro výživu a zemědělství Spojených národů upozorňuje, že v nejbližších letech poroste cena banánů. Ovoce ohrožují klimatické změny i nemoci, kterých není snadné se zbavit, informoval britský server BBC.

„Myslím si, že změna klimatu je skutečně obrovskou hrozbou pro banánový sektor,“ uvedl pro BBC News ekonom a koordinátor World Banana Forum Pascal Liu. Fórum se uskutečnilo v úterý v Římě. Na něm se hovořilo právě o problémech, kterým „banánový sektor“ aktuálně čelí.

Banány do měsíce zmizí z ruských obchodů. Vypěstujte si vlastní, radí činovník

Jak informoval server BBC, banány jsou citlivé na zvýšení teploty, které může na některých místech úrodu zničit. Největší bezprostřední hrozbou je ale fakt, že vysoké teploty napomáhají šíření nemocí rostlin. Největší starost aktuálně představuje takzvané fusariové vadnutí.

Choroba napadá i odrůdu Cavendish

Choroba se přesunula z Austrálie a Asie do Afriky a zasáhla už i Jižní Ameriku. Kromě toho, že ničí banánovníky, je navíc podle expertů těžké se jí zbavit.

Vadnutí postihuje mimo jiné odrůdu Cavendish, která se dováží do Evropy. „Víme, že spóry u fusariového vadnutí jsou extrémně odolné,“ zmínil Pascal Liu s tím, že nemoc se může šířit silným větrem i záplavami. „Víme, že tyto jevy rozšíří nemoc mnohem rychleji než kdybyste měli normálnější počasí,“ doplnil Liu.

Balení banánů je věda. Úspěšný byznys na něm překvapivě vystavěl Čech

Producenti kromě toho čelí rostoucím nákladům na hnojiva, energie či dopravy. „Skutečně dojde ke zvýšení cen,“ zmínil Liu. „Pokud nedojde k velkému nárůstu nabídky, předpokládám, že ceny banánů zůstanou relativně vysoké i v následujících letech,“ doplnil.

Otázka udržitelnosti

Jak informoval server BBC, spotřebitelé se také čím dál častěji také zaměřují na komodity, které byly vyprodukovány udržitelným způsobem. Pro pěstitele banánů to však znamená nejen používat ekologičtější prostředky, ale také zaplatit nezávislým orgánům, aby potvrdily, že jejich ovoce je udržitelné.

„Takové regulace jsou svým způsobem dobré. Pomáhají pěstitelům využít příležitosti, aby byly jejich systémy produkce udržitelnější,“ zmínil Pascal Liu.

„Samozřejmě však také přinášejí náklady pro pěstitele, protože vyžadují více kontrolních a monitorovacích systémů ze strany pěstitelů a obchodníků. A tyto náklady se dostanou až ke konečným spotřebitelům,“ uzavřel pro BBC koordinátor World Banana Forum Pascal Liu.