Velký TEST ukázal, že náhražky nejsou lepší než originál (Ilustrační foto) | foto: Mosa Meat

Hrachová placka za cenu humra. Otestovali jsme nemasové burgery

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
S lepkem a laktózou jsme vyrazili dveře, hlásá v promoakci internetový prodejce potravin. Dokazuje tím, že má čich na módní trendy. Má ale také pravdu? Jsou rostlinné alternativy mléka, masa či sýrů opravdu zdravější a dodají našemu tělu to, co živočišné originály? Magazín TÉMA – TESTUJEME proto prověřil přes dvacet vzorků neburgerů, neřízků, nemlék, nesýrů i nechlebů. Výsledky jsou překvapivé.

Jedněm vadí podmínky, jaké mají zvířata chovaná na maso či mléko ve velkochovech, a také se nemůžou smířit s uhlíkovou stopou chovu prasat či krav. Jiní mají spíš zdravotní důvody. Ať tak nebo tak, lidí, kteří ze svého jídelníčku vyškrtli maso, nebo dokonce sýry a mléko, v Česku v posledních letech rychle přibývá. Uznávaný veganský server HappyCow.net dokonce zařadil Prahu na začátku prosince mezi deset světových metropolí, které jsou nejpřátelštější vůči veganům.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se