Díky jemnému bílému nebo lehce narůžovělému masu bez typického rybího pachu a drobných kostí se tato ryba prosadila v jídelníčcích mnoha zemí. A chutná i těm, kteří ryby jinak odmítají. Na druhou stranu se objevují obavy, zda nemůže pangasius poškodit zdraví. Pochází totiž výhradně z intenzivních chovů v jihovýchodní Asii.
Jak obstály testované rybyVýsledky testu najdete zde |
"Ryby se tam chovají v děsivých podmínkách. Koupou je v dezinfekci, aby je ve stísněném prostoru ochránili proti plísním a parazitům," bojí se někteří.
To byl také důvod, proč jsme se rozhodli prověřit, jak je na tom pangasius, jejž si kupujeme v obchodech. Ve Státním veterinárním ústavu v Praze jsme nechali analyzovat dvanáct vzorků z obchodní sítě. Výsledek? Po malachitové zeleni ani stopy.
Jen do akvária
Malachitovou zeleň znají dobře chovatelé akvarijních ryb, je to nejlepší prostředek proti parazitům a plísním. Látka je však karcinogenní, proto se nesmí používat při chovu ryb určených k jídlu. Bohužel za ni neexistuje žádná náhrada, která by dokázala působit stejně účinně (a stejně levně). Takže se v některých zemích používá dál a občas uvázne v sítích veterinárních kontrol.
"Naposledy jsme se s ní setkali v červnu u pstruhů ze Slovenska a ty jsme vrátili zpět dodavateli,“ říká mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Každou zásilku ryb ze zahraničí však veterináři neprověřují.
"Dovozce musí potvrdit, že jsou ryby v pořádku, a my to prověřujeme namátkovými kontrolami. U pangasia jsme doposud malachitovou zeleň ani jednou neobjevili.“
Chutná jako kuře
Pangasius nahradil v mrazničkách mnohých českých domácností kdysi oblíbené "kostky" neurčitého filé. Češi mu dokonce dávají přednost před tradičním domácím kaprem.
"Má bílé maso, a to mají Češi rádi. Nejsou v něm kosti. Když ho vaříte, tak vůbec nesmrdí. A pak – je to levná ryba," vysvětluje nákupčí ryb společnosti Makro Bernard Schaut čtyři důvody oblíbenosti. On sám osobně dává přednost jiným rybám, pangasia přirovnává ke kuřeti.
"Není špatný, ale jsou lepší ryby. Za tuhle cenu kolem sto třiceti korun bych si vybral tresku tmavou, má víc chuť moře. Ale to je tím, že pocházím z Belgie a my jíme spíš lovené ryby."
Nová hvězda mezi rybami
Pangasius se v posledních letech stal hvězdou nejen v Česku, ale po celém světě. Hvězdnou kariéru nastartoval zhruba před deseti lety, kdy se začal z Vietnamu vyvážet. Všude, kam se dostal, si velmi rychle získal popularitu. Ale zároveň se objevily první pochyby.
Na začátku roku 2005 zachytila veterinární kontrola EU v rybách z Vietnamu malachitovou zeleň, zhruba ve stejnou dobu ji našli i v Kanadě a USA a vietnamští producenti poprvé uslyšeli výraz „kontaminace“. Do té doby zřejmě ani netušili, že by malachitová zeleň mohla škodit zdraví. V Asii, jak známo, téměř neexistují standardy pro potravinářskou výrobu.
Producenti ryb si uvědomili, že by přišli o významný zdroj zisku, a začali se učit – hlavně od francouzských expertů – jak zacházet s rybami, aby se na stůl dostaly v bezchybné kvalitě. Od té doby se situace stále zlepšuje. Svědčí o tom i záznamy v evropské databázi zdravotně závadných potravin RASFF – zatímco v roce 2005 bylo hlášeno 50 případů, v roce 2007 už jen devět a loni dva.