Před alergeny v jídle nás musí varovat i v restauraci

  6:00aktualizováno  6:00
Alergici mají od poloviny prosince snazší výběr jídla. Upozornění na látky, které jim působí potíže, musí být jasné a nepřehlédnutelné. Restaurace i výrobci potravin musejí zvýraznit na etiketách látky, které mohou vyvolávat alergii nebo nesnášenlivost. Potravinovou alergií trpí až čtyři procenta dospělých a osm procent dětí do tří let.

Jídelní lístek. Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Alergici mají velký problém s výběrem potravin. I když přesně vědí, která složka potravy jim vadí, mohou ji snadno v dlouhém výčtu přehlédnout. V restauracích se o alergenech v jídle dosud nic nedozvěděli.

Alergickou reakci mohou teoreticky vyvolat všechny potraviny, Evropská unie se však shodla na 14 hlavních alergenech, které podléhají povinnému značení (viz box vpravo). Jsou mezi nimi všechny druhy oříšků, sója, celer, hořčice, rybí maso, ale i vejce nebo mléko či oxid siřičitý, který se používá ke konzervaci vína.

Předpisy nediktují výrobcům, jakým způsobem mají zvýraznění provést, podstatné je, že alergenní složky musí být jasně odlišeny od ostatních, aby každému, kdo vezme výrobek do ruky, bylo na první pohled jasné, že některý z alergenů obsahuje. Může se to provést například tučným písmem, kontrastním pozadím či podtržením.

Seznam alergenů

Upozornění na alergenní látky musí být i na malých obalech, jejichž největší plocha nepřesahuje 10 cm² a kde se nemusí uvádět celý seznam složek.

Změny jídelníčků

Podstatná změna čeká na alergiky v restauracích a kavárnách. Povinnost uvádět alergeny se totiž netýká jen výrobců potravin, ale i všech článků veřejného stravování, tedy restaurací, jídelen, pekáren, cukráren, kaváren, ale i nemocnic, škol nebo sociálních ústavů.

SERIÁL: Nové značení potravin

Čtvrtý díl seriálu o povinných údajích čtěte na iDNES.cz už zítra.

1.díl o konci blešího písma čtěte ZDE
2.díl o nebalených potravinách čtěte ZDE

Podle návrhu vyhlášky o způsobu označování potravin, která ještě čeká na schválení, by výskyt alergenních složek mohl být označen slovy: „Pokrmy obsahují alergeny. Informaci o výskytu konkrétních alergenů v pokrmu žádejte u obsluhy.“ Protože je jasné, že číšníci nemohou takové množství informací nosit v hlavě, budou alergeny nejspíš uvedeny přímo v jídelním lístku. Není ale možné, aby restauratér uvedl někde na tabuli celý seznam 14 alergenů, aby splnil svou povinnost. Údaje musí odpovídat realitě, znamená to, že kuchař musí případné kontrole doložit, z jakých surovin jídla uvařil.

Co naopak na obalech být nesmí

Na obalech potravin se často objevují věty jako „Může obsahovat stopy arašídů“, i když arašídy ve složení nejsou. Taková informace má spotřebitele upozornit na to, že ve stejném podniku nebo na stejné lince jsou zpracovávány i jiné suroviny, které se mohou náhodně dostat i tam, kam nepatří. Ani tato informace však nesmí být zavádějící – v pekárně, kde zpracovávají ze seznamu alergenů pouze mouku, vejce a oříšky, nelze na etiketě chleba uvést, že může obsahovat stopy celeru nebo ryb.

Na obalech by se naopak neměly objevit slogany jako „Bez alergenů. Vhodné pro alergiky. Nepůsobí alergie.“ Fakt, že existuje v současné době uzavřený seznam alergenů, neznamená, že jednotlivci nemohou mít alergii na některou jinou složku.

Nová pravidla pro označování potravin nedodržují všude:

Text vznikl v odborné spolupráci s Potravinářskou komorou ČR.

Daňové přiznání 2019

Do 1. dubna musí podat daňové přiznání osoby samostatně výdělečně činné, ale i zaměstnanci (více zde). Využijte interaktivní formulář pro daňové přiznání za rok 2018.

Nejčtenější

Zaplatil letenku, ale letěl jenom kus cesty. Lufthansa ho za to žaluje

Zaměstnanci pobočka letecké společnosti Lufthansa na letišti ve Frankfurtu

Německá letecká společnost Lufthansa žaluje jednoho ze svých pasažérů. Nelíbí se jí, že cestující ve snaze získat...

Máme o 30 procent hostů méně, podáme dvě žaloby, říká restauratér Moťovský

Restaurace U Moťáka v pražském Karlíně. (7. února 2019)

Pražská restaurace U Moťáka se chystá na dvojitou odvetu za to, že se její jméno objevilo v kauze dovozů pochybného...

Ta železnice je zelená katastrofa. Vraťte miliardy, žádá Trump Kalifornii

Ilustrační snímek

Prezident Donald Trump a guvernér Kalifornie Gavin Newsom se ve středu dostali do sporu na Twitteru kvůli masivnímu...

Konec kšeftů. Stát se rozhodl, že si dálnice bude opravovat sám

Ilustrační snímek

Během následujících deseti let postupně zmizí z dálnic sypače a pluhy soukromých firem. Stát se totiž rozhodl, že...

Pražský hotel vydával české hovězí za australské, steak za 650 korun

Kráva před hotelem Holiday Inn u Kongresového centra.

Hotel Holiday Inn sídlící na pražském Pankráci lhal svým zákazníkům o skutečném původu podávaného hovězího masa. O...

Další z rubriky

TEST DNES: Pilulky z internetové lékárny máte doma do tří dnů

Ilustrační snímek

Otázka pro aktuální test MF DNES zněla, zda má vůbec smysl nakupovat léčebné přípravky online. Je to vážně bezpečné,...

Většina Filipínců nemá ani bankovní účet. Čech jim půjčuje online

Filipínský startup Oriente je zaměřený na spotřebitelské úvěry přes mobilní...

Sedmatřicetiletý Vlastimil Hrabal pracoval pro firmu ze skupiny PPF Petra Kellnera, loni v dubnu však změnil dres a...

Energetické nápoje pije každý desátý sedmák v Česku, zjistili vědci

Energetické drinky.

Slazené nápoje jsou u dětí několik let na ústupu. Vědci z Univerzity Palackého v Olomouci ovšem varují před jejich...

Najdete na iDNES.cz