Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diskuze

KALKULAČKA: Spočítejte si, za jak dlouho se vám vrátí investice do solárů

Konkurenční boj firem instalujících fotovoltaickou elektrárnu je v plném proudu. K lidem se dostávají podivné slevové akce, letáky nabízející dva solární panely zdarma i sliby o pohádkové návratnosti. Domácnost uvažující o instalaci by se proto měla na komunikaci s potenciálním zhotovitelem vyzbrojit vědomostmi.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MK

Ta kalkulačka Oseka dotaci o 100tiskc při zvolení jiné, než 10kWh baterky.proc?

0 0
možnosti
MP

Tak jsem to hodil do kalkulačky, teď ještě najít firmu která udělá 4kwp fve včetně 7,2 baterie za těch uvedených 105 tisíc.

0 0
možnosti
DB

V kalkulacce jeste chybi vycislit riziko, ze firme zaplatite a nic neudela, pripadne s velkym spozdenim a nebo skodou na dome. Klidne bych kvuli tomu k nakladum prihodil 20%.

1 0
možnosti
OB

Staci zvolit lety overenou firmu.

1 0
možnosti
PD

Já mám el. od 12/2022 celková cena 446 tis - mínus 205 dotace. 7,2 kW, baterka 10,6 kWh. Sazba D25D. denní spotřeba el. 14.6.2022 5kW VT, 8 kW NT, 2,5 m3 plynu. Denní spotřeba 14.6.2023 0 VT 1 kW NT 0,5 m3 plynu + 36 kW přetok. Na r. 2023 mám smlouvu na prodej přetoku za 3 Kč/ kW. před tím roční spotřeba elektriky5,5 MWh až 6,3 MWh za rok + 10-12 MWh plynu.

Elektrárnou předehřívám bojler, takže spotřeba plynu minimální. počítám s návratností 6-8 let..

1 0
možnosti
VP

nějak nechápu čím topíte - plynem nebo elektřinou. Argumentovat spotřebou v létě je poněkud mimo, když moc dobře víte, že největší odběry jsou od října do března. To je jako bych já vám řekl, že mám dnes spotřebu 3,3 kWh a 0 kWh u plynu a tvrdil jak pěkně šetřím. Která firma vám nabídla odkup za 3 CZK?

0 0
možnosti
Foto

Já mám teď cenu 5,5 Kč a přebytky ode mě ČEZ vykupuje za 5,5 (VB). Spotřebuji 10 MWh, vyrobím 10 MWh. Na silové elektřině usetrim 55000, dalších par tisíc usetrim na distribuci. FVE mě vyšla na 280 tisíc.

0 0
možnosti
EN

E50m21i82l 47N59o62v55á40k

16. 6. 2023 13:08

Za dva roky jsem nezaplatil tolik, kolik vy za rok "ušetříte".

0 0
možnosti
PB

Obecně když předimenzujete fve, baterie oproti spotřebě domu, tak se pak nedivte, že vám návratnost nevychází. Ideálně nakombinovat přebytky do ohřevu TUV. U nás jen za ohřev TUV přebytky co by šly ven úspora 6k (fix levného plynu u ČEZ 2021)

0 0
možnosti
Foto

P62a13v60e12l 14P81e14c25k91a

16. 6. 2023 10:02

Já mám taky fix El + plyn z roku 21 konci konec ledna příštího roku. V garáži mám ještě asi dvě palety dřevěných briket co jsem kupoval v roce 21 za cenu 45 korun 10 kilo a s tím bych si měl vystačit do jara. Asi v únoru příštího roku budu něco instalovat. Začátkem března solary zase vydělávají. Snad ještě koruna posílí to by zlevnilo dovoz. Uvidíme.

0 0
možnosti
Foto

Můj názor. Ano sol. elektrárna se vyplatí domácnostem s vysokou spotřebou ideálně přes 10 kWh ročně a úplně nejlépe pokud mají jedno nebo dvě elektroauta a můžou je nabíjet přes poledne. Pak ta návratnost bude pod pět let. Nemusí kupovat drahou baterku, když už mají jednu v autě.

Příští rok se vůbec nevyplatí posílat přebytky cen do sítě, protože šíleně zdraží poplatky za přenos a to zásadně negativně ovlivní návratnost.

Včera mně napadlo, že seriózní firma by měla chtít od lidí cca 250 000 korun za elektrárnu s tím, že zbytek - dotaci - cca 220 000 korun, která je stejně jejích zisk!! by si po vyřízení měla nechat ona.

To by pak vyděli zástupy lidí a měli ksefty na x let dopředu!

Stejně si myslím, že příští rok jak opadne současné nadšení to někdo začne nabízet.

0 0
možnosti
PB

Není to pravda. Máme spotřebu 5MW za rok a fve se vyplatila

0 0
možnosti
MN

Tak jsem si dal opravdu praci a vyplnil to peclive. Vyslo me, ze usetrim vic, nez kolik jsem platil i behem max ceny :D

0 0
možnosti
JS

Pěkné, ale výkupní cena 3,5 je u FVE absolutně mimo. U přebytků nabízejí v současné době obchodníci 1,2 - 1,8 a dá se očekávat, že cena brzy půjde pod 1 Kč.

1 0
možnosti
Foto

Mě ta kalkulačka vypočítala návratnost 6 let. Nesmysl. Vůbec nepočítá s různým sklonem střechy, různou orientací střechy, snižováním účinnosti panelů v čase, předpokládá, že jsem cca na vládním stropu, přitom mám ještě cca 1,5 roku fix, který jsem řízením osudu nastavil těsně před růstem cen a ČEZ mi ho drží, kromě toho i dnes nově bych byl schopen dostat cenu pod vládní strop. Dále přepokládá výkup přetoků za 3,5,- Kč/kWh, což je celkem dost, kromě Centropolu jsou výkupy většinou nižší (reklama na Centropol?) - ČEZ například cca 1,- Kč / kWh (bez licence). Suma sumárum v mém případě 10 kWp FVE na střeše nevyrobí na počátku provozu víc, než 8,5 MWh / rok (a to za předpokladu, že budou panely pořád čisté) a při ceně elektřiny 3,34,- Kč / kWh včetně DPH, kterou mám, (kdybych spotřeboval všechno sám - realizace s battery packem) - což je vlastně utopie, něco bych reálně musel prodat i do sítě za 1 kč / kWh, ale nešť, bych "ušetřil" max. cca 28390,- Kč / ročně (ale reálně méně). Jenže se už nepíše, že battery pack je třeba měnit cca v polovině životnosti FVE (možná i dříve, udává se životnost cca 4000 - 5000 nabíjecích cyklů v ideálním případě užívání, přičemž průměrně se provede cca 350 - 400 cyklů ročně) a to představuje další jednu až dvě investice na hladině cca 200.000,- Kč, které ale v kalkulačce chybí a bez battery packu nedává FVE pro běžný RD vlastně ani moc smysl. Dále že každý rok ztrácí panely cca 0,5 - 1 % účinnosti (což je později dosti velký pokles, se kterým kalkulačka vůbec nepočítá). Atd. Takže suma sumárum pro mě, co se peněz týče, nemá FVE moc smysl. Návratnost cca v době konce životnosti FVE (otázka je, co se bude dít s cenami dále...) A to nemluvím o jiných skutečnostech, které nejsou tak vidět. FVE dává stejnosměrný proud, TČ bere střídavý, takže je třeba osadit nějaký střídač (který se bude také v čase měnit), který dává sice podobnou charakteristiku, jako proud ze sítě, ale náběhy jsou tvrdší, takže to zkracuje životnost TČ.

3 0
možnosti
Foto

Suma sumárum pro mě návratnost v nedohlednu. A to nemluvím o tom, že se zase zvětšuje závislost na Číně. Sice si fabriky na panely můžeme postavit v Evropě, ale vzácné kovy se z 85 % nacházejí v Číně a to nelze obejít.

Ale jinak v principu proč ne, někomu to dávat smysl bude, když ne ekonomický, tak třeba ideologický. Jistou míru nezávislosti na distribuční síti, nebo něco takového.

3 0
možnosti
  • Nejčtenější

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

22. května 2024

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo...

Zelení navrhují soupis majetku a daň z bohatství. Vtip, reagují ekonomové

23. května 2024  14:25

Strana zelených přišla před volbami do Evropského parlamentu s návrhem, jak alespoň částečně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Smrt v oblacích. Let do Singapuru má po silných turbulencích jednu oběť

21. května 2024  14:37,  aktualizováno  15:23

Třiasedmdesátiletý Brit zemřel a dalších třicet lidí se zranilo při silných turbulencích, které...

Solidarita se nekoná. Německo od léta zvýší přirážku za tranzit plynu

24. května 2024

Kontroverzní přirážka za tranzit plynu z Německa se od července zvýší. Poplatek prodražující...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Vlakem 200 km/h na českých kolejích. Jak to cestující pocítí v jízdních řádech

27. května 2024

Premium Na začátku měsíce oznámilo ministerstvo dopravy, že na čtyřech úsecích tratí prověřuje možnost...

Bez gigafactory je Česko bílé místo na mapě Evropy, říká expert na investice

28. května 2024

Premium Každé investiční prostředí má nějaké mouchy. „Nicméně Česko má nejpřísnější pobídky v regionu,“...

Dřevěné pelety jsou nejlevnější za poslední dva roky. Níž už cena nepůjde

28. května 2024

Ceny dřevěných pelet jsou nejnižší za poslední dva roky. Suroviny je dost, zájmu málo a navrch mají...

Eurostar zpřísňuje hraniční kontroly. Vlaky zpožděné nebudou, slibuje dopravce

27. května 2024

Od 6. října se zásadně změní hraniční procedury, které se dotknou cestujících vlaků Eurostar...

Foodoru v Rakousku dohnaly ztráty. Ruší své sklady a propustí stovku lidí

27. května 2024

Rozvozovou službu Foodora čekají v sousedním Rakousku velké změny. Tamní vedení se rozhodlo zavřít...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!