Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dálnice či trať tu nepovede zadarmo. Obce chtějí za nepohodlí peníze

Odpůrci výstavby vysokorychlostních tratí začínají měnit taktiku. Na místo odporu proti výstavbě rychlotrati na Drážďany nabízejí státu pomocnou ruku. Nebude to ale zadarmo. Kromě zahrnutí do plánování v jednotlivých stupních přípravy začínají požadovat i kompenzace za to, že v katastrech obcí bude stavba, která místním lidem fakticky přinese více problémů než užitku.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: archivMAFRA

Dvoustovkou ve vlaku posvištíme do dvou let, slibuje Správa železnic

V posledních měsících se totiž příprava sítě vysokorychlostních tratí přesunula do fáze vyjednávání o vedení kolejí v krajině. Obce v trase vlaku přitom proti výstavbě vystupují s tím, že rychlovlaky jsou jen pro Pražáky a cizince.

Aktuálně se k problematice nejrozpracovanější části vysokorychlostní sítě – trasy z Prahy přes Ústí nad Labem a dále krušnohorským tunelem do Německa – vyjádřil spolek obcí ze Středočeského a Ústeckého kraje a občanských sdružení, který tvrdí že zhruba třicet kilometrů dlouhý souběh plánované rychlotrati a dálnice D8 na Podřipsku se negativně projeví na kvalitě života místních obyvatel. S ministerstvem proto chtějí uzavřít memorandum a podílet se na přípravě výstavby.

„Žádáme, aby naše stanoviska a požadavky nebyly opomíjeny ani v rámci územního plánování, procesu posuzování vlivů na životní prostředí a nakonec ani v územních a stavebních řízeních. Za to nabízíme, že nebudeme při realizaci házet klacky pod nohy. Bude-li respektováno memorandum, nebudeme k tomu totiž mít důvod,“ uvádí spolek v dopisu adresovaném ministru dopravy, průmyslu a obchodu Karlu Havlíčkovi a řadě státních institucí.

Průlom přinesla dálnice D35

Snaha přejít od zdržovací taktiky nebo soudů o stavební povolení k jednání o podmínkách výstavby vychází z nedávného prolomení patové situace na přípravě dálnice D35 u Litomyšle. Díky dohodě Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) s místními obcemi a spolky v memorandu z letošního března se bude moci desetikilometrový úsek dálnice Litomyšl–Janov zřejmě začít stavět v roce 2023.

Nejsou lidé, varují stavitelé silnic a dálnic. Chybějí pracovníci všech profesí

Jenže nyní se spolky kromě ústupků v podobě a vedení liniové stavby dožadují také peněz pro dotčené obce. Argumentují tím, že u jiných projektů přinášejících různé druhy zátěže, jsou takové platby běžné.

„Zatímco obec, která má na svém katastru například skládku odpadu, sklady, firemní provozy, těžební prostory, elektrárny a další podobné stavby, získává po dobu fungování těchto projektů do rozpočtu každoročně nějakou částku, obce, které musí strpět liniové stavby, z nich nemají nic. Pouze náklady a negativní dopady na kvalitu života,“ tvrdí starosta obce Všestudy Jiří Hánl.

Nejde přitom o zanedbatelné peníze. Například z rozpočtu středočeské obce Úholičky, na jejímž katastru se nachází skládka odpadu, se dá vyčíst, že kompenzace za tuto stavbu tvoří bezmála dvě třetiny jejích příjmů. V letošním roce například rozpočet obce se zhruba osmi sty obyvatel počítá s 35 miliony korun z poplatků za uložení odpadu. Celkové příjmy přitom dosahují necelých 50 milionů.

„Kompenzace umožňující postiženým (těm, kdo danou stavbu na svém katastru musí strpět) samosprávám získávat finanční kompenzaci do rozpočtu, kterou lze následně využít pro zlepšení života v katastru. Podobný mechanismus by jistě i do budoucna umožnil jednodušší jednání s dalšími samosprávami při stavbě jiných podobných staveb nadregionálního významu,“ uvedl Martin Klečka ze sdružení koridor D8. Snahou obcí proto není není vydělávat, nýbrž získat kompenzační opatření, jako jsou protihlukové valy, kompenzační zeleň  a jiné věci na udržení kvalitního života pro své obyvatele,“.

Chcete terminál? My obchvat

Ne všichni si kompenzaci představují jako pravidelné platby do obecního rozpočtu. Například Roudnice nad Labem výměnou za svůj souhlas s rychlotratí žádá od státu, aby financoval některé stavby, které by částečně kompenzovaly negativa spojená s výstavbou železničního terminálu na svém území. Konkrétně jde o vybudování čtvrté části obchvatu, která by měla městu pomoci vypořádat se s nárůstem osobní i nákladní dopravy, již přinese stavba terminálu.

Letišť už je dost. Piráti a Starostové chystají návrat k železnici

Druhým požadavkem je pak elektrifikace trati z Roudnice do Straškova a Břízy a výstavba nových zastávek na této trati. To starosta města František Padělek zdůvodňuje tím, že uvedená trať nyní slouží pro třicítku vlaků v obou směrech, ale pokud má být využívána jako přibližovací spoj pro terminál vysokorychlostních vlaků, četnost dopravy zhoustne.

Zatím roudnické návrhy na úrodnou půdu nepadly. Ministerstvo dopravy požaduje, aby projekt nejprve prošel fází projednávání dopadů stavby na životní prostředí a územním řízením. „Až bude známa definitivní trasa, s obcemi se bude jednat. Postupovat se bude dle aktuální situace a možností,“ dodal mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

Okamura se zacyklil, proto neuspěl. Teď jsou tu „noví sekáči“, říká politolog

  • Nejčtenější

Číňané naletěli ruským podvodníkům. Zaplacené tisíce tun mědi nikdy neviděli

13. června 2024

Obří čínský státní obchodník s komoditami vyšetřuje ztrátu, kterou mu způsobili ruští podvodníci....

Místo investování práci jen předstírali. Banka zaměstnance načapala a vyhodila

14. června 2024

Americká banka Wells Fargo propustila část svých zaměstnanců, protože zjistila, že svou práci jen...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Fanouškům Anglie a Srbska prodají jen „ředěné“ pivo. Šikana, zní z Ostrovů

14. června 2024  11:35

Nedělní utkání základní skupiny fotbalového Eura mezi Anglií a Srbskem je podle organizátorů vysoce...

Potraviny jako před krizí. Kuřecí za stovku, cibule i za patnáct, říká web

18. června 2024

Ceny některých potravin proti stejnému období minulého roku výrazně zlevnily. U některých...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Hospodaření státu vypadá hrozivě. Vláda už skoro vyčerpala letošní schodek

15. června 2024

Premium Výsledek hospodaření státu vypadá po necelé půlce roku hrozivě. Vláda si naplánovala schodek 252...

Už žádný Rhodos. Ministerstvo má manuál proti zmatkům při záchraně turistů

21. června 2024

Zhruba čtyřem tisícům českých turistů zkomplikoval loňskou dovolenou rozsáhlý požár na řeckém...

Test lehkých piv: celkem chutné letní nápoje, které ale nejsou pro cyklisty

21. června 2024

Premium Trendem dnešní doby jsou lehčí piva. Bádání nad tím, zda za to může teplejší klima nebo spíš změna...

Japonci účtují turistům vyšší ceny. Má to svou logiku, vysvětlují odborníci

20. června 2024

Návštěva japonského hradu Himedži by mohla cizince brzy vyjít šestkrát dráž než místní obyvatele....

Plané předpovědi. Spotřeba fosilních paliv byla rekordní i loni, říká studie

20. června 2024

Ačkoliv celosvětové zastoupení čisté energie postupně roste, podobné je to i v případě fosilních...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Ostuda bratrů Bendigů v AZ-kvízu. Jan se vymlouval na trému z Mareše

Ve speciálním díle AZ-kvízu s názvem ČT art kvíz se proti sobě utkali bratři Jan a Marsell Bendigovi. V soutěži se jim...

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Survivor 2024 má vítěze, ten si kromě titulu odnáší i výhru 2,5 milionu korun

Na platformě Voyo mohli diváci v úterý večer sledovat napínavé finále reality show Survivor Česko & Slovensko. Na Nově...