Cestující v Praze na Masarykové nádraží znovu nasadili roušky. (9. září 2020)

Cestující v Praze na Masarykové nádraží znovu nasadili roušky. (9. září 2020) | foto: Petr Topič, MAFRA

Cestující v dopravě opět ubývají. České dráhy ruší další spoje

  • 15
Ve vlacích a autobusech dál ubývají cestující, aktuálně je poptávka zhruba na 60 procentech původního stavu. České dráhy v tomto týdnu proto omezí několik komerčních spojů, o dalších se rozhodne podle vývoje. Zájem cestujících a případně zásahy do provozu analyzují i ostatní dopravci. Už dříve dopravci omezovali kvůli restrikcím některé spoje do zahraničí.

České dráhy kvůli klesajícím počtům cestujících už rozhodly o přerušení provozu u prvních linek. Od středy například přestane jezdit několik pravidelných spojů pendolino mezi Prahou a Ostravou, zrušen bude vlak pokračující až do Košic. Vybrané další spoje pendolino budou nahrazeny jinými vlaky. Provoz přeruší i některé další spoje intercity a rychlíky mezi hlavním městem a severní Moravou. V noci nepojedou také vlaky z Prahy do Žiliny a Varšavy a zpět.

Přerušení provozu se tak zatím týká komerčních linek dopravce, o případném omezení státem objednávaných linek nebo regionálních spojů budou dráhy jednat s úřady. Rozhodující přitom bude další vývoj poptávky a epidemiologická situace v zemi.

České dráhy ruší další spoje z Prahy na Moravu. Cestujících je málo

Cestující je méně kvůli uzavřeným školám

Postupný pokles v posledních týdnech eviduje například i Leo Express, výrazněji pak především po schválení nouzového stavu v zemi. „Množství cestujících je nižší ve srovnání s letním obdobím a výrazně nižší v meziročním srovnání,“ uvedl mluvčí Emil Sedlařík. Dopravce proto nyní pravidelně sleduje obsazenost jednotlivých spojů, přičemž v případě velkého poklesu je připraven se jí přizpůsobit. To by mohlo mít za následek i dočasně přerušení provozu některých spojů. Sedlařík ovšem ubezpečil, že společnost bude i tak dál vypravovat velké množství spojů.

Úbytek cestujících v některých oblastech, zejména v souvislosti s uzavíráním škol, v posledních dnech zaznamenala i Arriva. I přesto zatím podle mluvčího Jana Holuba jezdí spoji dopravce nyní více cestujících než na jaře nebo v létě, a to především kvůli cestování žáků a studentů do škol. Jejich další uzavírání však může poptávku dál výrazně ovlivnit. O případném omezení spojů rozhodnou objednatelé, tedy stát či kraje. U svých komerčních autobusových linek pak Arriva chce sledovat zájem cestujících a podle toho případně upravit provoz. V současnosti ovšem dopravce jezdí podle jízdního řádu.

Všichni dopravci se zároveň snaží udržet zájem cestujících pomocí bezpečnostních opatření ve vozech. Pokračují tak v pravidelném čištění a dezinfikování vlaků a autobusů. Například Leo Express navíc začal motivovat cestující k používání aplikace eRouška, rozdáváním roušky navíc zdarma.

,