Úterý 11. května 2021, svátek má Svatava
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 11. května 2021 Svatava

Za dražší chleba nemohou pekaři, ale obchody

  2:24
Gumové rohlíky a chleba bez chuti, které však stojí čím dál víc peněz. To je častý obrázek nejen v tuzemských supermarketech, ale i v běžných obchodech. Čím to je? Pekaři mají jasno – jejich ceny tlačí obchodníci, hlavně velké řetězce, takovým způsobem dolů, že se pekárny snaží výrobu co nejvíce zlevnit.
Pekaři si stěžují: obchody po nás chtějí co nejnižší ceny, přitom prodávají dráž a zisk zůstává u nich. Ilustrační foto.

Pekaři si stěžují: obchody po nás chtějí co nejnižší ceny, přitom prodávají dráž a zisk zůstává u nich. Ilustrační foto. | foto: Lumír SchulzMF DNES

O tom, že to dělají na vrub kvality, pekaři příliš slyšet nechtějí, připouštějí však, že pečou jiný chleba a rohlíky, než na jaké byli Češi zvyklí dříve.

"Klasický český chleba v podstatě už mizí," říká šéf Společenstva mlynářů a pekařů Jaroslav Chochole.

Podle šéfa Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů Stanislava Musila stojí výroba tradičního chleba více, což však odběratelé nejsou ochotni akceptovat a bazírují na podmínce "co nejnižší ceny".

Stoprocentní marže bez rizika
Poslední čísla statistiky ČSÚ, které pekárenské svazy sledují, dokládají, že pečivo je sice vůbec nejdražší v novodobé historii, ale pekaři z toho moc velký prospěch nemají. Za posledních šest let podražil kilogram chleba u pekaře v průměru jen o 2,50 koruny, zato v obchodě se cena vyšplhala o devět korun výš.

Rohlíky pekaři zdražili ve stejném období o padesátník, kdežto obchodníci až o korunu padesát. Marže v obchodech tedy rostou raketově – u chleba jde v průměru o 40 procent a u pečiva přes 60 procent.

U rohlíků nejsou výjimkou ani stoprocentní marže. Řetězce se k maržím buď nevyjadřují, anebo takové rozdíly cen odmítají a tvrdí, že jejich marže se pohybují mnohem níž, statistiku ale potvrzují. Vysvětlení pro takový rozdíl není tedy jasné.

"Pravda je, že se pekaři snaží zvednout ceny. Není možné to házet jenom na maloobchod," uvedl šéf Globusu Petr Vyhnálek.

Pekaři nicméně upozorňují, že jejich skutečné ceny jsou ještě nižší než ty ze statistik, tedy ty, které mají na faktuře. Obchodníkům totiž musí za dodávky pečiva platit ještě tzv. zalistovací poplatky, bonusy, regálné a na své náklady si také odvážejí neprodané zboží.

"Riziko obchodníka při prodeji je tedy nulové a ještě si bere stoprocentní marži," říká jeden z velkých pekařů, který chce zůstat v anonymitě, protože řetězcům sám dodává.

Někteří menší pekaři spolupráci s velkými obchody už ukončili, a pokud mají nějaké peníze, snaží se zařídit si vlastní obchod.

"Řetězcům už nedodáváme. Chtěly hodně nízké ceny, pak ještě čím dál vyšší desátky za prodané zboží a ještě si objednávaly nesmyslné množství, které nám pak vracely," vysvětlil liberecký pekař Jiří Bláha.

Řada pekáren však na vybranou nemá a také jim vyhovuje, že řetězcům prodají velké množství svých výrobků. A tak se snaží vejít do ceny úpravou pečiva.

Strouhanka a jiná mouka
Například hmotnost rohlíků se z původních 50 gramů snížila na nynějších 43 gramů a obsah tuku, který dodává rohlíkům křupavost, klesl na polovinu, z osmi na čtyři procenta.

Také u chleba došlo ke změně. Do Česka se například nedávno dovezly technologie na rozemílání starého chleba, který se pekárnám nepodaří prodat, a tato drť se pak přidává do těsta na další chléb. Podle pekařů jde do tzv. kvasu od deseti do 40 procent strouhanky.

Expert Vysoké školy chemicko-technologické Jiří Příhoda upozorňuje, že je to povolené, ale jen pokud jde o pečivo, jež neopustilo provozovnu.

"Pekaři běžně používají do těsta pečivo, které jim zbude. Pokud by použili pečivo vrácené z prodejny a přišli na to hygienici, dostali by pokutu," uvedl.

V chlebu, který se v tuzemsku vyznačoval určitou kombinací pšeničné a žitné mouky, je také čím dál méně žita. Jednak kvůli vyšší ceně, jednak kvůli změně technologie výroby kvasu.

Aby se ušetřilo a navíc pekaři mohli vyrobit opravdu jen takové množství chleba, jež po nich obchodníci chtějí, používá se dnes místo klasického osmnáct hodin vyráběného kvasu tzv. koncentrovaný. Těsto je rychle hotové, není potřeba tolik lidí a ani tolik žitné mouky.

Koncentrát navíc dodá chlebu i potřebné aroma, chuť i "správnou kyselost". Dříve byl poměr pšeničné a žitné mouky v konzumním chlebu asi 55 ku 45, dnes se podíl žitné mouky snížil asi na 20 procent.

"Zkoušelo se i jen deset procent žita, ale nebylo to k jídlu," řekl anonymně jeden z pekařů. "Dodávaný chléb ale není méně kvalitní. Splňuje všechny legislativní podmínky a je spotřebitelem žádán," upozornil však Musil.

  • Nejčtenější

Největší realitka chystá hromadné aukce bytů. Ceny zvýšíme o statisíce, tvrdí

Společnost M&M Reality začíná ve čtvrtek streamovat aukce svých nemovitostí. Největší tuzemská realitní kancelář tím...

Ceny bytů ještě porostou. Za 10 let budou dvojnásobné, říká analytik

Rozstřel Růst cen nemovitostí bude v ČR i nadále pokračovat. Nezastavila jej ani ekonomická krize v souvislosti s pandemií...

Kolik chceš, abych bral? V IT firmě si zaměstnanci vzájemně určují výši mzdy

Argentinská softwarová firma 10Pines razí poměrně unikátní mzdovou politiku. Třikrát ročně se všichni zaměstnanci...

Covidová pomoc se v Česku zneužívá čím dál víc. Podvody končí i na policii

Odhalených podvodů s covidovou pomocí přibývá. Finanční správa podala kvůli neoprávněnému čerpání bonusu už 109...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Kyjově už platí vlastní virtuální měnou, sklízí chválu až ze Singapuru

Tisíc lidí v jihomoravském Kyjově už platí correnty. Místní měnu můžou utratit u čtyřiceti zdejších obchodníků. Měsíční...

Pochvaly bych výrazně omezil, víc berou než dávají, vysvětluje psycholog

Premium Stále více čelíme nezdravému tlaku, abychom byli úspěšnější a výkonnější. Jak budovat zdravé sebevědomí? Jak správně...

Opakovaný výstup na osmitisícovku může urychlit demenci, říká neurochirurg Beneš

Premium Špičkový neurochirurg Vladimír Beneš, už třetí v řadě slavné neurochirurgické dynastie, o šťourátku v mozku, hezkých...

Pohodlnější to nikdy nebylo. Velký přehled služeb televize přes internet

Premium Otestovali jsme devět služeb televize přes internet. Vybrali jsme ty, které můžete používat s libovolným poskytovatelem...

  • Další z rubriky

KOMENTÁŘ: Češi v lockdownu našetřili 300 miliard. Co to znamená pro ekonomiku?

Premium Kvůli dalšímu lockdownu Češi neměli kde utrácet, opět tak ušetřili a dohromady mají v úsporách už téměř 300 miliard. A...

Nedočkavci vyrazili pro boty i šaty, nákupní apetit povzbuzují slevy

Zavřené obchody s oděvy a obuví se staly jedním ze symbolů protipandemických opatření. V pondělí mohly po dlouhých...

Kšeftů s vouchery od cestovek přibývá. Poukaz z druhé ruky je však risk

Premium Prodám voucher, který bohužel nevyužijeme. Levně, na ceně se dohodneme. Podobné příspěvky se objevují poslední dobou na...

Krátká fronta a pak klid. Nábytková tlačenice se nekonala

Po čtyřech a půl měsících přivítal nábytkářský řetězec IKEA své zákazníky. Čtyři obchodní domy v Česku otevřely v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Výchova šokem: policie vytáhla čumila z auta, aby si prohlédl mrtvolu

Na německé dálnici A3 v Hesensku v neděli zahynuli při dopravní nehodě dva mladí lidé, muž ve věku 35 let na místě,...

Své důchodové konto si nehlídal. Dostane tak od státu nižší penzi

Kontrolujete si pravidelně své důchodové konto, které vede Česká správa sociálního zabezpečení. Hlídejte si také, zda...

Havlové je po očkování špatně. Nerada jsem se podřídila celku, napsala

Dagmar Havlová (68) se fanouškům na sociálních sítích svěřila s tím, že jí momentálně není dobře. Po první dávce...

Největší realitka chystá hromadné aukce bytů. Ceny zvýšíme o statisíce, tvrdí

Společnost M&M Reality začíná ve čtvrtek streamovat aukce svých nemovitostí. Největší tuzemská realitní kancelář tím...

Dům sestavili na pozemku za den. Na 56 metrů čtverečních se vešlo vše

Jednašedesátka, tedy obytný dům s pořadovým číslem Freedomky No. 061, byl na pozemku sestaven, k překvapení sousedů,...