Za dražší chleba nemohou pekaři, ale obchody

  2:24
Gumové rohlíky a chleba bez chuti, které však stojí čím dál víc peněz. To je častý obrázek nejen v tuzemských supermarketech, ale i v běžných obchodech. Čím to je? Pekaři mají jasno – jejich ceny tlačí obchodníci, hlavně velké řetězce, takovým způsobem dolů, že se pekárny snaží výrobu co nejvíce zlevnit.
Pekaři si stěžují: obchody po nás chtějí co nejnižší ceny, přitom prodávají dráž a zisk zůstává u nich. Ilustrační foto.

Pekaři si stěžují: obchody po nás chtějí co nejnižší ceny, přitom prodávají dráž a zisk zůstává u nich. Ilustrační foto. | foto: Lumír SchulzMF DNES

O tom, že to dělají na vrub kvality, pekaři příliš slyšet nechtějí, připouštějí však, že pečou jiný chleba a rohlíky, než na jaké byli Češi zvyklí dříve.

"Klasický český chleba v podstatě už mizí," říká šéf Společenstva mlynářů a pekařů Jaroslav Chochole.

Podle šéfa Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů Stanislava Musila stojí výroba tradičního chleba více, což však odběratelé nejsou ochotni akceptovat a bazírují na podmínce "co nejnižší ceny".

Stoprocentní marže bez rizika
Poslední čísla statistiky ČSÚ, které pekárenské svazy sledují, dokládají, že pečivo je sice vůbec nejdražší v novodobé historii, ale pekaři z toho moc velký prospěch nemají. Za posledních šest let podražil kilogram chleba u pekaře v průměru jen o 2,50 koruny, zato v obchodě se cena vyšplhala o devět korun výš.

Rohlíky pekaři zdražili ve stejném období o padesátník, kdežto obchodníci až o korunu padesát. Marže v obchodech tedy rostou raketově – u chleba jde v průměru o 40 procent a u pečiva přes 60 procent.

U rohlíků nejsou výjimkou ani stoprocentní marže. Řetězce se k maržím buď nevyjadřují, anebo takové rozdíly cen odmítají a tvrdí, že jejich marže se pohybují mnohem níž, statistiku ale potvrzují. Vysvětlení pro takový rozdíl není tedy jasné.

"Pravda je, že se pekaři snaží zvednout ceny. Není možné to házet jenom na maloobchod," uvedl šéf Globusu Petr Vyhnálek.

Pekaři nicméně upozorňují, že jejich skutečné ceny jsou ještě nižší než ty ze statistik, tedy ty, které mají na faktuře. Obchodníkům totiž musí za dodávky pečiva platit ještě tzv. zalistovací poplatky, bonusy, regálné a na své náklady si také odvážejí neprodané zboží.

"Riziko obchodníka při prodeji je tedy nulové a ještě si bere stoprocentní marži," říká jeden z velkých pekařů, který chce zůstat v anonymitě, protože řetězcům sám dodává.

Někteří menší pekaři spolupráci s velkými obchody už ukončili, a pokud mají nějaké peníze, snaží se zařídit si vlastní obchod.

"Řetězcům už nedodáváme. Chtěly hodně nízké ceny, pak ještě čím dál vyšší desátky za prodané zboží a ještě si objednávaly nesmyslné množství, které nám pak vracely," vysvětlil liberecký pekař Jiří Bláha.

Řada pekáren však na vybranou nemá a také jim vyhovuje, že řetězcům prodají velké množství svých výrobků. A tak se snaží vejít do ceny úpravou pečiva.

Strouhanka a jiná mouka
Například hmotnost rohlíků se z původních 50 gramů snížila na nynějších 43 gramů a obsah tuku, který dodává rohlíkům křupavost, klesl na polovinu, z osmi na čtyři procenta.

Také u chleba došlo ke změně. Do Česka se například nedávno dovezly technologie na rozemílání starého chleba, který se pekárnám nepodaří prodat, a tato drť se pak přidává do těsta na další chléb. Podle pekařů jde do tzv. kvasu od deseti do 40 procent strouhanky.

Expert Vysoké školy chemicko-technologické Jiří Příhoda upozorňuje, že je to povolené, ale jen pokud jde o pečivo, jež neopustilo provozovnu.

"Pekaři běžně používají do těsta pečivo, které jim zbude. Pokud by použili pečivo vrácené z prodejny a přišli na to hygienici, dostali by pokutu," uvedl.

V chlebu, který se v tuzemsku vyznačoval určitou kombinací pšeničné a žitné mouky, je také čím dál méně žita. Jednak kvůli vyšší ceně, jednak kvůli změně technologie výroby kvasu.

Aby se ušetřilo a navíc pekaři mohli vyrobit opravdu jen takové množství chleba, jež po nich obchodníci chtějí, používá se dnes místo klasického osmnáct hodin vyráběného kvasu tzv. koncentrovaný. Těsto je rychle hotové, není potřeba tolik lidí a ani tolik žitné mouky.

Koncentrát navíc dodá chlebu i potřebné aroma, chuť i "správnou kyselost". Dříve byl poměr pšeničné a žitné mouky v konzumním chlebu asi 55 ku 45, dnes se podíl žitné mouky snížil asi na 20 procent.

"Zkoušelo se i jen deset procent žita, ale nebylo to k jídlu," řekl anonymně jeden z pekařů. "Dodávaný chléb ale není méně kvalitní. Splňuje všechny legislativní podmínky a je spotřebitelem žádán," upozornil však Musil.

Přesun výroby do USA nechystáme, s Trumpem se EU dohodne, věří šéf Linetu v USA

Nejčtenější

Desetikoruna se prodala za 160 tisíc. Vysokou cenu má díky drobnému detailu

V aukci na serveru Aukro.cz se prodala vzácná desetikoruna z roku 1993. Příčinou její vysoké sběratelské hodnoty je snadno přehlédnutelný rozdíl od běžného kusu. Původně měly podobné mince sloužit...

Zatím nic nevíme. Odborníci spekulují, co způsobilo havárii letadla Air India

Video z havárie letadla společnosti Air India naznačuje možné anomálie, které budou nyní zkoumat orgány pro bezpečnost letectví, aby určily příčinu nehody. Odborníci spekulují, že letadlo možná...

Obchod mezi pódii zaujal. Tesco na Rock for People prodalo dvě tuny melounů

Mezi pódia pro vystupující kapely a stánky s pivem a občerstvením se letos na festivalu Rock for People v Hradci Králové vmáčkl i „jednorázový“ supermarket. V areálu vyrostla festivalová prodejna...

Po seznamkách ghosting ovládl i pohovory. Uchazeči o práci se jednoduše vypaří

Personalisty ve firmách stále více trápí nový sílící trend. Uchazeči o práci si totiž domluví pohovor, ale nakonec na něj vůbec nedorazí a nedají ani vědět. Nebo přijdou, projeví o práci zájem a pak...

Chorvatsko levné, nebo drahé? Záleží hlavně na tom, jak si to sami zařídíte

Premium

Od našeho zpravodaje v Chorvatsku Chorvatsko patří mezi nejvyhledávanější cíle českých turistů. Dovolená tam nemusí být drahá, jak se poslední roky říká. Zatímco ceny ubytování lze snížit mimo sezonu, na jídle se dá ušetřit kdykoli....

Cena platiny je na desetiletém rekordu. Růst živí poptávka i očekávání nedostatku

Cena platiny na světových trzích pokračuje ve výrazném růstu. Vyšplhala až na nejvyšší úroveň za více než deset let. K růstu přispívá vysoká poptávka a očekávání deficitu na trhu. Na spotovém trhu...

19. června 2025  13:40

Veganské „maso“ netáhne. Firma Nestlé propouští z české fabriky pětinu lidí

Společnost Nestlé propustí v závodě v Krupce na Teplicku 80 ze 400 zaměstnanců. Reaguje tím na nižší poptávku po rostlinných alternativách masných výrobků, jako jsou veganské burgery, vegetariánské...

19. června 2025  12:22

Česká pošta rozšíří službu Czech POINT. Bude na většině poboček v zemi

Česká pošta chce rozšířit Czech POINT z 750 na 2 400 poboček. Služba tak má být dostupná na všech poštách a partnerských pobočkách provozovaných obcemi. „Cílem je zpřístupnit občanům úřední služby co...

19. června 2025  11:20

Zlato jako symbol chudoby. Obyvatelé venezuelského města bankovkám nevěří

Ve venezuelském hornickém městě El Dorado lidé při každodenních nákupech neplatí penězi ani kartou, ale zrnky zlata. Ta v obchodech váží a používají jako běžné platidlo. Město nese jméno po bájném...

19. června 2025  10:11

Tatra Trucks chystá největší investice ve své historii, dosáhnou sedmi miliard

Nejstarší česká automobilka Tatra Trucks se připravuje na největší investiční program ve své novodobé historii. Cílem je zvýšit výrobní kapacitu až na tři tisíce vozidel ročně a posílit...

19. června 2025

Konec vajec z klecových chovů je v nedohlednu, obchodům hoří slíbený termín

Vajíček z neklecových systémů není aktuálně na evropském trhu dostatek, říkají půl roku před termínem, dokdy se většina řetězců zavázala k opuštění vajec od nosnic v klecích, zástupci obchodních...

19. června 2025

Hamburk ukazuje MHD budoucnosti. Vyjde ho na desítky miliard eur

Premium

Druhé největší město v Německu je známé svým rozsáhlým, integrovaným, a hlavně organizovaným systémem veřejné dopravy. Hamburk byl jedním z prvních měst na světě, v nichž byl takový řád vůbec...

19. června 2025

Five Guys opět odložil otevření. Fanoušci burgerů se dočkají snad na podzim

Fanoušci amerických burgerů si musí na první českou pobočku Five Guys ještě počkat. Otevření ve světě populárního řetězce v obchodním domě Máj v Praze se opět posouvá. Podle aktuálních informací se...

18. června 2025

Evropa hrozí AliExpressu pokutou. Čínský obchodník se kaje, slibuje nápravu

Evropská komise obvinila internetový obchod AliExpress ze systémového selhání při prevenci prodeje nelegálního a nebezpečného zboží na jeho platformě. Brusel proti této čínské společnosti...

18. června 2025

Akcie výrobce čínské medicíny vylétly o 82 tisíc procent. Nikdo neví proč

Malá čínská firma, která vyrábí mimo jiné bylinné léky na poruchu autistického spektra a ADHD, se ještě před dvěma měsíci obchodovala na americké burze Nasdaq v podstatě jen jako mikroakcie. Od té...

18. června 2025  15:25

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Prodejce elektroniky a nábytku Okay míří do konkurzu, rozhodl soud

Věřitelský výbor po přezkumném jednání u Krajského soudu v Brně rozhodl, že bývalý brněnský prodejce elektroniky a nábytku Okay zamíří do konkurzu. Za prodejcem zůstaly zajištěné pohledávky 114...

18. června 2025  12:54

Turisté loni nejvíc ztékali Pražský hrad. Krajům opět vládly zoologické zahrady

Nejnavštěvovanější turistickou atrakcí roku 2024 se stal opět Pražský hrad, kam zavítalo celkem 2,59 milionu lidí. Zájem o něj stoupl ve srovnání s předešlým rokem o 56 procent. Následují lanová...

18. června 2025  12:15
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.