Bramborový salát zdražil, smažený kapr vyjde v průměru o trošku levněji než loni. Za koš dvaceti položek pro štědrovečerní tabuli zaplatíte letos 2 082 korun, o 46 korun více než loni. Jenže jelikož mzdy letos rostou rekordním tempem, večeře je vlastně levnější než loni.
Mrkev stojí oproti loňsku o 42 procent víc, cibule o 35 procent a brambory o 18 procent. O desítky procent zdražila ostatně většina zeleniny, kterou sleduje Český statistický úřad.
Úplně nejvíc se zákazníci „prohnou“ při nákupu vermutu, jenž na litru zdražil o 29 korun. Levnější ale není ani pivo. Pivovary na podzim zdražily poté, co od října přepsal ceníky lídr trhu Plzeňský Prazdroj.
Platy rostly rychleji než cena
Částka za celou večeři nestoupla o tolik jako loni zejména proto, že velká část potravin meziročně zlevnila. Cena šla dolů u osmi ze dvaceti sledovaných položek. Ušetřit v desítkách procent lze za vejce. Klesly také ceny mouky, bílého pšeničného pečiva či vepřové kýty.
Levnější je podle Českého statistického úřadu i chlazený kapr. Za tříkilogramovou rybu zákazník zaplatí 544 korun. Ceny statistiků MF DNES využívá kvůli neměnící se metodice, většina lidí však kupuje kapra z kádí v ulicích měst, jehož cena je po zpracování výrazně nižší než u chlazeného kapra z obchodů.
Rybářství Třeboň doporučilo letos maloobchodní cenu živého kapra mezi 100 až 110 korunami za kilo podle regionu. Loni doporučovalo 90 až 95 korun. „Za usmrcení a zpracování si prodejci účtují až sto korun,“ řekl Rudolf Provázek, ředitel společnosti Fish Market, která patří pod největší české rybářství.
Vzhledem k nárůstu mezd i důchodů nemusí zdražení potravin většinu domácností trápit. Loni jídlo zdražilo o více než pět procent, letos jsou ceny vyšší o 3,9 procenta. Od července však tempo slábne a v listopadu už bylo mírně pod úrovní inflace, která dosáhla 2,2 procenta.
Zaměstnanci ve firmách se těší rekordnímu nárůstu výplat. Ty se v průměru ve třetím čtvrtletí zvýšily o 8,5 procenta a po odečtení inflace o šest procent. Průměrný Čech měl na výplatnici 31 516 korun, což je o 2 466 korun více než loni.
Lidé jsou přesto velmi citliví na jakékoliv cenové pohyby potravin, které v minulých letech patřily k hlavním hybným silám růstu cenové hladiny.
Lákají na alkohol
Potravinářská komora vidí zdražování jídla jako návrat k normálu. „Není přece normální, aby ceny potravin nesledovaly ani inflaci,“ uvedl ředitel pro strategii Potravinářské komory Miroslav Koberna.
„Zemědělství ani potravinářství není cenové perpetuum mobile, aby se vyrábělo z ničeho a zadarmo. Bohužel lidé si zvykli na reklamu obchodníků o levných potravinách a považují to za normální. Ale ceny potravin podléhají stejným vlivům jako vše ostatní,“ tvrdí Koberna. Podle něj se musí do cen promítnout rostoucí mzdové náklady, energie a další vstupy.
„Podívejme se, o kolik zdražily některé položky spotřebního koše za posledních 25 let. Rohlík se málem prodává za stejnou cenu jako před třiceti lety a nikomu to nepřijde divné,“ uvedl Koberna.
V tomto týdnu vrcholí nákupy, obchodníci hlásí několikanásobně vyšší prodeje než loni. Zákazníky se snaží nalákat hlavně na zlevněný alkohol.
Prodeje většiny zboží v Lidlu od pondělí vzrostly o desítky procent. V hledáčku přitom nejsou jen klasiky, jako je kapr a suroviny na salát, ale čím dál víc i alternativní losos či candát. Až trojnásobný je zájem o sterilovaný hrášek a okurky. Z alkoholu jdou na dračku hruškový a švestkový destilát či vaječný likér.