Štola, pirohy, řízek nebo kapustnica. Vánoční hvězdy našich sousedů

aktualizováno 
Zatímco českou klasikou při štědrovečerní večeři je rybí polévka, smažený kapr s bramborovým salátem a štrúdl nebo vánočka, kousek za našimi hranicemi se před vánoční nadílkou servíruje něco docela jiného. Pojďte nahlédnout ke slavnostnímu stolu v Německu, Polsku, Rakousku nebo na Slovensku.

U nás se Vánocích servíruje vánočka, v Německu její sestra štola. | foto: Profimedia.cz

Polsko

U našich severních sousedů by mělo být na štědrovečerní tabuli celkem dvanáct chodů, stejně jako bylo apoštolů. Na začátek se podává červený boršč – řepný kvas a řepný vývar bez masa, často s malými těstovinami.

I Poláci si dávají kapra, ale nikoliv smaženého. Servíruje se nejčastěji s omáčkou a rozinkami nebo se zelím, brambory a houbami. Dalšími chody bývají holoubci (gołąbki) – zelné závitky s pohankovou kaší a pirohy (pierogi) se zelnou náplní (večeře splňuje postní pravidla, takže by se měla obejít bez masa, s výjimkou rybího).

Menu zpravidla zakončuje něco sladkého. Například kuťa (kutia) – sladká pšeničná kaše se sušeným ovocem, ořechy a medem, nebo perníčky. Jako nápoj se podává kompot (což je nápoj, který by se dal popsat jako naše šťáva z kompotu - servíruje se teplý i studený).

Pirohy se zelnou náplní

Ingredience na 4 porce:

Pirohy se zelnou nápní
  • Na náplň:
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 1 hrnek kysaného zelí
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1-2 vařené brambory
  • Na těsto:
  • 350 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • ½ lžičky soli
  • 120 ml studené vody
  • Na dokončení:
  • 4 lžíce sádla nebo oleje
  • 1 velká cibule

Pracovní postup:

  1. Nejdříve si připravíme náplň. Cibuli oloupeme a nasekáme. Olej rozpálíme v kastrůlku a cibulku na něm orestujeme dosklovata.
  2. Přidáme okapané a najemno nakrájené zelí, ochutíme solí a pepřem a dusíme asi 20 minut. Necháme vychladnout a přimícháme rozmačkanou bramboru nebo dvě.
  3. Všechny ingredience na těsto zpracujeme rukama nebo pomocí robota s hnětacími háky v hladké nelepivé těsto.
  4. To vyválíme dotenka a vykrajujeme otočenou skleničkou kolečka. Na každé vložíme lžičku náplně, přehneme a na okrajích velice pevně stiskneme, aby se pirohy při vaření neotevřely.
  5. Zavaříme je do vroucí vody a vaříme po vyplavání ještě asi 3 minuty. Vyjmeme a podáváme přelité cibulkou dozlatova opečenou na sádle nebo oleji.

Tip: Do náplně můžete přidat také houby nebo nasekanou a opečenou slaninu, ta se ale nehodí pro postní štědrovečerní menu.

Chcete vědět, co jedí na Vánoce na Islandu, ve Švédsku nebo ve Venezuele? Klikněte SEM

Německo

V Německu se ke štědrovečerní večeři podává nejčastěji kachna nebo husa, ale v některých oblastech je zlatým hřebem menu smažený kapr jako u nás nebo klobása s bramborovým salátem.

Sladké je v Německu zastoupeno jak klasickým vánočním cukrovím, které je velmi podobné tomu našemu, tak také třeba tradiční štolou plnou rozinek a mandlí.

Vánoční štola

Ingredience na 2 štoly:

Vánoční štola
  • 200 g rozinek
  • 100 g sultánek
  • 100 ml tuzemáku 
  • 750 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 125 g krupicového cukru 
  • 50 g droždí
  • 400 g másla
  • špetka soli
  • ½ lžičky mletého kardamomu
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 mletý hřebíček
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 100 g nasekaných mandlí
  • 75 g kandované kůry z citronu
  • 75 g kandované kůry z pomeranče
  • 1 lžička kandovaného zázvoru
  • moučkový a vanilkový cukr na obalení

Pracovní postup:

  1. Sultánky a rozinky zalijeme horkou vodou, po deseti minutách slijeme a naložíme do tuzemáku. Mouku odvážíme do mísy.
  2. Do hrnku nalijeme trochu vlažného mléka, rozmícháme v něm lžíci cukru a rozdrobíme droždí. Necháme na teplém místě vzejít kvásek.
  3. Ve zbylém teplém mléce rozehřejeme 350 g másla, přidáme koření, sůl a cukr a společně s kváskem přilijeme k mouce. Zpracujeme těsto (nejlépe to jde pomocí robota s hnětacími háky. Těsto zakryjeme čistou utěrkou a necháme asi hodinu kynout.
  4. Pak slijeme rozinky a sultánky a společně s mandlemi, kandovanou citronovou kůrou a kandovaným zázvorem zapracujeme do těsta.
  5. Znova zakryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.
  6. Mezitím rozehřejeme troubu na 180 °C. Z těsta vytvoříme dvě štoly, položíme je v dostatečné vzdálenosti od sebe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme asi 50 minut dozlatova.
  7. Hotové štoly potřeme rozpuštěným máslem a bohatě posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem. Necháme vychladnout.

Tip: Do štoly můžete také přidat kousky marcipánu. Bude ještě lahodnější.

Rakousko

Podobně jako u nás bývá hlavním chodem na rakouské sváteční tabuli sladkovodní ryba s bramborovým salátem, ale také se zde připravuje vídeňský řízek nebo pečená husa či krůta.

Mezi sladkostmi vede kromě cukroví snad nejstarší vánoční dezert na světě – kletzenbrot a samozřejmě také i u nás oblíbený štrúdl, ideálně tažený.

Vídeňský řízek

Ingredience na 4 porce:

Vídeňský řízek
  • 800 g telecí kýty
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • hladká mouka na obalení
  • vejce a smetana na obalení
  • strouhanka na obalení
  • přepuštěné máslo na smažení
  • vařené brambory nebo bramborový salát k podávání
  • skrojky citronu k podávání

Pracovní postup:

  1. Z telecí kýty nakrájíme čtyři silnější plátky a každý ještě nařízneme a rozevřeme (jako knihu). Mezi dvěma foliemi naklepeme tenčí řízky.
  2. Z obou stran je osolíme a opepříme.
  3. Vejce rozklepneme do širší misky a prošleháme s trochou smetany.
  4. Telecí řízky postupně obalujeme v hladké mouce, vaječné směsi a strouhance.
  5. Smažíme je v přepuštěném másle a odložíme na talíř vyložený kuchyňskou papírovou utěrkou, která odsaje přebytečný tuk.
  6. Vídeňské řízky podáváme ještě horké s lehkým bramborovým salátem nebo vařenými bramborami. Na talíř servírujeme také čtvrtku citronu.

Slovensko

Naši východní sousedé slaví Vánoce velmi podobně jako my, a to v postním duchu, takže tu na slavnostním stole nechybí ani smažený kapr a bramborový salát.

Večeře se zahajuje oplatkami s medem. Skutečnou hvězdou tabule je ovšem tradiční vánoční polévka kapustnica.

Kapustnica

Ingredience na 4 porce:

Kapustnica
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 200 g slaniny (nemusí být)
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce mleté papriky (může být i uzená)
  • 200 g kysaného zelí
  • sůl a pepř
  • 1 chilli paprička (nemusí být)
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • vařené brambory (nemusí být)
  • chléb k podávání

Pracovní postup:

  1. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme najemno. Slaninu nakrájíme na kostičky.
  2. Ve větším hrnci rozehřejeme olej a osmahneme v něm slaninu. Přidáme cibuli a ještě asi dvě minuty restujeme. Pak vmícháme česnek a mletou papriku necháme rozvonět.
  3. Přidáme překrájené zelí, zalijeme trochou vody, osolíme, opepříme a vaříme asi 20 minut.
  4. Nakonec do polévky vmícháme nasekanou chilli papričku, smetanu a na kostky nakrájené vařené brambory.
  5. Podáváme s čerstvým chlebem.
Autor:

Nejčtenější

Falešná lékařka prováděla plastické operace a zohyzdila několik lidí

Falešná lékařka Alyona Verdyová operovala desítky lidí.

Alyona Verdyová se vydávala za lékařku a operovala desítky lidí, aniž by vystudovala lékařskou školu. Pacienty...

Když se mu bráním, jsem dolámaná. Ve Výměně manželek tekly slzy

Kristýna se synem Markem a její přítel Pavel žijí v Liberci.

„Přijedeme domů, sbalím si věci a odcházím. S herečkou nebudu,“ končil tentokrát televizní Výměnu manželek Pavel (30)....

Nebrala antikoncepci, aby neztloustla, tak se v sedmnácti stala matkou

„Martinka nechtěla brát antikoncepci, aby nebyla tlustá, tak čekáme miminko,“...

V dalším pokračování Malých lásek jste tentokrát mohli vidět nejen nejmladší rodičku celé série, teprve sedmnáctiletou...

Tomáš se mně nemůže přizpůsobit, musím já, říká Anna Satoranská

Anna Satoranská

Společně se svým otcem Pavlem Maurerem pořádá gastronomické výlety do světa, vydává průvodce po restauracích a pořádá...

Zprvu jsem dietu před okolím tajila, říká žena, která zhubla 27 kilogramů

Jiřina Sedlmajerová zhubla 27 kilogramů.

Jiřina vaří v mateřské školce, se zdravým jídelníčkem pro sebe si však hodně dlouho neuměla poradit. Nakonec jí...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Tagliatelle se smetanovou omáčkou, špenátem a žampiony

Tagliatelle se smetanovou omáčkou, špenátem a žampiony

Těstoviny jsou ideální rychlou večeří. Vyzkoušejte náš recept na tagliatelle se smetanovou omáčkou, špenátem a...

RECEPT DNE: Zapečené kedlubny s jehněčím masem

Zapečené kedlubny s jehněčím masem

Nevíte, co uvařit k nedělnímu obědu? Vyzkoušejte náš recept na zapečené kedlubny s jehněčím masem.

RECEPT DNE: Čokoládová kaše z quinoy

Čokoládová kaše z quinoy

Quinoa nebo také merlík čilský je superpotravina, kterou byste si rozhodně měli alespoň občas dopřát. Má totiž skvělé...

Můj syn má svalovou dystrofii, od 12 let je na vozíku
Můj syn má svalovou dystrofii, od 12 let je na vozíku

Na 7. září připadá Světový den Duchennovy svalové dystrofie. Tímto vzácným genetickým onemocněním trpí i Jaroslav, který je v současnosti plně odkázaný na pomoc druhých.

Najdete na iDNES.cz