Středa 27. ledna 2021, svátek má Ingrid
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 27. ledna 2021 Ingrid

Štola, pirohy, řízek nebo kapustnica. Vánoční hvězdy našich sousedů

Zatímco českou klasikou při štědrovečerní večeři je rybí polévka, smažený kapr s bramborovým salátem a štrúdl nebo vánočka, kousek za našimi hranicemi se před vánoční nadílkou servíruje něco docela jiného. Pojďte nahlédnout ke slavnostnímu stolu v Německu, Polsku, Rakousku nebo na Slovensku.

U nás se Vánocích servíruje vánočka, v Německu její sestra štola. | foto: Profimedia.cz

Polsko

U našich severních sousedů by mělo být na štědrovečerní tabuli celkem dvanáct chodů, stejně jako bylo apoštolů. Na začátek se podává červený boršč – řepný kvas a řepný vývar bez masa, často s malými těstovinami.

I Poláci si dávají kapra, ale nikoliv smaženého. Servíruje se nejčastěji s omáčkou a rozinkami nebo se zelím, brambory a houbami. Dalšími chody bývají holoubci (gołąbki) – zelné závitky s pohankovou kaší a pirohy (pierogi) se zelnou náplní (večeře splňuje postní pravidla, takže by se měla obejít bez masa, s výjimkou rybího).

Menu zpravidla zakončuje něco sladkého. Například kuťa (kutia) – sladká pšeničná kaše se sušeným ovocem, ořechy a medem, nebo perníčky. Jako nápoj se podává kompot (což je nápoj, který by se dal popsat jako naše šťáva z kompotu - servíruje se teplý i studený).

Pirohy se zelnou náplní

Ingredience na 4 porce:

Pirohy se zelnou nápní
  • Na náplň:
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 1 hrnek kysaného zelí
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1-2 vařené brambory
  • Na těsto:
  • 350 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • ½ lžičky soli
  • 120 ml studené vody
  • Na dokončení:
  • 4 lžíce sádla nebo oleje
  • 1 velká cibule

Pracovní postup:

  1. Nejdříve si připravíme náplň. Cibuli oloupeme a nasekáme. Olej rozpálíme v kastrůlku a cibulku na něm orestujeme dosklovata.
  2. Přidáme okapané a najemno nakrájené zelí, ochutíme solí a pepřem a dusíme asi 20 minut. Necháme vychladnout a přimícháme rozmačkanou bramboru nebo dvě.
  3. Všechny ingredience na těsto zpracujeme rukama nebo pomocí robota s hnětacími háky v hladké nelepivé těsto.
  4. To vyválíme dotenka a vykrajujeme otočenou skleničkou kolečka. Na každé vložíme lžičku náplně, přehneme a na okrajích velice pevně stiskneme, aby se pirohy při vaření neotevřely.
  5. Zavaříme je do vroucí vody a vaříme po vyplavání ještě asi 3 minuty. Vyjmeme a podáváme přelité cibulkou dozlatova opečenou na sádle nebo oleji.

Tip: Do náplně můžete přidat také houby nebo nasekanou a opečenou slaninu, ta se ale nehodí pro postní štědrovečerní menu.

Chcete vědět, co jedí na Vánoce na Islandu, ve Švédsku nebo ve Venezuele? Klikněte SEM

Německo

V Německu se ke štědrovečerní večeři podává nejčastěji kachna nebo husa, ale v některých oblastech je zlatým hřebem menu smažený kapr jako u nás nebo klobása s bramborovým salátem.

Sladké je v Německu zastoupeno jak klasickým vánočním cukrovím, které je velmi podobné tomu našemu, tak také třeba tradiční štolou plnou rozinek a mandlí.

Vánoční štola

Ingredience na 2 štoly:

Vánoční štola
  • 200 g rozinek
  • 100 g sultánek
  • 100 ml tuzemáku 
  • 750 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 125 g krupicového cukru 
  • 50 g droždí
  • 400 g másla
  • špetka soli
  • ½ lžičky mletého kardamomu
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 mletý hřebíček
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 100 g nasekaných mandlí
  • 75 g kandované kůry z citronu
  • 75 g kandované kůry z pomeranče
  • 1 lžička kandovaného zázvoru
  • moučkový a vanilkový cukr na obalení

Pracovní postup:

  1. Sultánky a rozinky zalijeme horkou vodou, po deseti minutách slijeme a naložíme do tuzemáku. Mouku odvážíme do mísy.
  2. Do hrnku nalijeme trochu vlažného mléka, rozmícháme v něm lžíci cukru a rozdrobíme droždí. Necháme na teplém místě vzejít kvásek.
  3. Ve zbylém teplém mléce rozehřejeme 350 g másla, přidáme koření, sůl a cukr a společně s kváskem přilijeme k mouce. Zpracujeme těsto (nejlépe to jde pomocí robota s hnětacími háky. Těsto zakryjeme čistou utěrkou a necháme asi hodinu kynout.
  4. Pak slijeme rozinky a sultánky a společně s mandlemi, kandovanou citronovou kůrou a kandovaným zázvorem zapracujeme do těsta.
  5. Znova zakryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.
  6. Mezitím rozehřejeme troubu na 180 °C. Z těsta vytvoříme dvě štoly, položíme je v dostatečné vzdálenosti od sebe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme asi 50 minut dozlatova.
  7. Hotové štoly potřeme rozpuštěným máslem a bohatě posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem. Necháme vychladnout.

Tip: Do štoly můžete také přidat kousky marcipánu. Bude ještě lahodnější.

Rakousko

Podobně jako u nás bývá hlavním chodem na rakouské sváteční tabuli sladkovodní ryba s bramborovým salátem, ale také se zde připravuje vídeňský řízek nebo pečená husa či krůta.

Mezi sladkostmi vede kromě cukroví snad nejstarší vánoční dezert na světě – kletzenbrot a samozřejmě také i u nás oblíbený štrúdl, ideálně tažený.

Vídeňský řízek

Ingredience na 4 porce:

Vídeňský řízek
  • 800 g telecí kýty
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • hladká mouka na obalení
  • vejce a smetana na obalení
  • strouhanka na obalení
  • přepuštěné máslo na smažení
  • vařené brambory nebo bramborový salát k podávání
  • skrojky citronu k podávání

Pracovní postup:

  1. Z telecí kýty nakrájíme čtyři silnější plátky a každý ještě nařízneme a rozevřeme (jako knihu). Mezi dvěma foliemi naklepeme tenčí řízky.
  2. Z obou stran je osolíme a opepříme.
  3. Vejce rozklepneme do širší misky a prošleháme s trochou smetany.
  4. Telecí řízky postupně obalujeme v hladké mouce, vaječné směsi a strouhance.
  5. Smažíme je v přepuštěném másle a odložíme na talíř vyložený kuchyňskou papírovou utěrkou, která odsaje přebytečný tuk.
  6. Vídeňské řízky podáváme ještě horké s lehkým bramborovým salátem nebo vařenými bramborami. Na talíř servírujeme také čtvrtku citronu.

Slovensko

Naši východní sousedé slaví Vánoce velmi podobně jako my, a to v postním duchu, takže tu na slavnostním stole nechybí ani smažený kapr a bramborový salát.

Večeře se zahajuje oplatkami s medem. Skutečnou hvězdou tabule je ovšem tradiční vánoční polévka kapustnica.

Kapustnica

Ingredience na 4 porce:

Kapustnica
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 200 g slaniny (nemusí být)
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce mleté papriky (může být i uzená)
  • 200 g kysaného zelí
  • sůl a pepř
  • 1 chilli paprička (nemusí být)
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • vařené brambory (nemusí být)
  • chléb k podávání

Pracovní postup:

  1. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme najemno. Slaninu nakrájíme na kostičky.
  2. Ve větším hrnci rozehřejeme olej a osmahneme v něm slaninu. Přidáme cibuli a ještě asi dvě minuty restujeme. Pak vmícháme česnek a mletou papriku necháme rozvonět.
  3. Přidáme překrájené zelí, zalijeme trochou vody, osolíme, opepříme a vaříme asi 20 minut.
  4. Nakonec do polévky vmícháme nasekanou chilli papričku, smetanu a na kostky nakrájené vařené brambory.
  5. Podáváme s čerstvým chlebem.
Autor:
  • Nejčtenější

Menstruace či anál. Jedenáct otázek o sexu, které se stydíte položit

Jak je to s často skloňovanou velikostí, je sex během menstruace normální a co páry, které navštěvují swingers párty?...

Umělec ukázal, jak by asi vypadaly slavné tváře z obrazů doopravdy

Umělec Nathan Shipley byl zvědavý, jak doopravdy vypadaly některé historické postavy, které jsme doposud znali pouze z...

Slabý kus půjde, normální covid zvládne, našla řešení vyměněná manželka

Ať už má Monika z Výměny manželek zdravé sebevědomí, nebo spíš patent na rozum, rozhodně nechce být ovcí ve stádu....

Tipují mi čtyřicet, říká sexy dvaašedesátiletá babička

Modelka důchodkyně Leslie Carletonová pendluje mezi svými domovy v Los Angeles a na Bali. Je fit a málokdo jí hádá...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jak bude za času Vodnáře? Býci se dočkají lásky, dařit se bude Pannám

Premium Vládu na nebi si jednotlivá znamení zvěrokruhu předávají podle toho, jak do nich vstupuje Slunce, což bývá vždy kolem...

Veganství a vegetariánství je na vzestupu a je to dobře, říká lékař Jan Gojda

Premium Lékaři bývají obvykle k dietám všeho druhů skeptičtí. Nejinak tomu bylo v případě vegetariánství a veganství. Výhradně...

Malý stěhovák pro rodinu. Měřili jsme, který kombík je ten nejlepší

Premium Ve velkém testu jsme srovnali tři kompaktní kombíky, které mohou být alternativou populární octavie. Navíc nejsou tak...

Můžete skoro všechno, nemusíte nic. Jak probíhají swingers party v Česku

Premium Swingers kluby, tedy místa neřesti, kde si páry mezi sebou střídají partnery a užívají si i těch nejdivočejších...

  • Další z rubriky

V každé zemi je to jiné. Šéfcukrář popsal, jaký dezert mají Češi nejraději

Premium Šéfcukrář Vojtěch Řehák klade důraz nejen na dokonalý vzhled dezertu, ale podstatná pro něj je i čerstvost a kvalita...

Mléko neodvápňuje a po páté jíst smíte. Odbornice vyvracejí mýty o výživě

Mnoho z nás se letos rozhodlo žít zdravěji a shodit nadbytečná kila z Vánoc i lockdownu, stále nás ovšem matou...

Nenaklepávejte, masírujte. Osm rad od odborníka, jak na dokonalé řízky

Nestačí jen koupit kvalitní maso, při přípravě řízků se s nimi musíte trochu „pomazlit“. Jakým chybám se vyhnout a na...

Bez lednice a elektřiny. Dřišťál místo citronu a další fígle našich prababiček

Premium Vedla antikvariát, kde sbírala staré recepty, návody a nejrůznější kuchařské knihy. To nejzajímavější z nich Alena...

Chleba přímo od krajánka: Ochutnali jsme nové pečivo Odkolek
Chleba přímo od krajánka: Ochutnali jsme nové pečivo Odkolek

V redakci jsme měli možnost otestovat dva nové chleby Odkolek. Mají vysoký podíl žitné mouky a nádherně propečenou kůrku, která láká k ochutnání už...

Po dlouhé nemoci zemřela herečka Hana Maciuchová, bylo jí 75 let

Po dlouhé, těžké nemoci zemřela v úterý v Olomouci herečka Hana Maciuchová. Bylo jí 75 let. „Rozloučení bude pouze v...

Dara Rolins je po další plastice nosu. Mnozí fanoušci ji nepoznávají

Dara Rolins (48) se netají svým kladným vztahem k nejrůznějším kosmetickým úpravám. Ke zvětšení prsou a pravidelným...

Mamograf nádor neodhalil. Nechala jsem si vzít obě prsa, říká Kuklová

Michaela Kuklová prožívala před časem těžké chvíle. Po složité diagnostice karcinomu prsu, kdy sama cítila, že je něco...

Lucka je mou oporou. Ze synů hokejisté nejspíš nebudou, míní Plekanec

Tomáš Plekanec (38) a Lucie Šafářová (33) promluvili o sportovním nadání dcery Leontýnky i o plánované svatbě. Bývalý...

Žiji s manželem v polyamorii. Jen o sex nejde, říká Těžká z dokumentu V síti

Terezu Těžkou (25) znají diváci jako jednu z hlavních představitelek náctiletých dívek v dokumentu o sexuálních...