Čtvrtek 7. července 2022, svátek má Bohuslava
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 7. července 2022 Bohuslava

Štola, pirohy, řízek nebo kapustnica. Vánoční hvězdy našich sousedů

Zatímco českou klasikou při štědrovečerní večeři je rybí polévka, smažený kapr s bramborovým salátem a štrúdl nebo vánočka, kousek za našimi hranicemi se před vánoční nadílkou servíruje něco docela jiného. Pojďte nahlédnout ke slavnostnímu stolu v Německu, Polsku, Rakousku nebo na Slovensku.

U nás se Vánocích servíruje vánočka, v Německu její sestra štola. | foto: Profimedia.cz

Polsko

U našich severních sousedů by mělo být na štědrovečerní tabuli celkem dvanáct chodů, stejně jako bylo apoštolů. Na začátek se podává červený boršč – řepný kvas a řepný vývar bez masa, často s malými těstovinami.

I Poláci si dávají kapra, ale nikoliv smaženého. Servíruje se nejčastěji s omáčkou a rozinkami nebo se zelím, brambory a houbami. Dalšími chody bývají holoubci (gołąbki) – zelné závitky s pohankovou kaší a pirohy (pierogi) se zelnou náplní (večeře splňuje postní pravidla, takže by se měla obejít bez masa, s výjimkou rybího).

Menu zpravidla zakončuje něco sladkého. Například kuťa (kutia) – sladká pšeničná kaše se sušeným ovocem, ořechy a medem, nebo perníčky. Jako nápoj se podává kompot (což je nápoj, který by se dal popsat jako naše šťáva z kompotu - servíruje se teplý i studený).

Pirohy se zelnou náplní

Ingredience na 4 porce:

Pirohy se zelnou nápní
  • Na náplň:
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 1 hrnek kysaného zelí
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1-2 vařené brambory
  • Na těsto:
  • 350 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • ½ lžičky soli
  • 120 ml studené vody
  • Na dokončení:
  • 4 lžíce sádla nebo oleje
  • 1 velká cibule

Pracovní postup:

  1. Nejdříve si připravíme náplň. Cibuli oloupeme a nasekáme. Olej rozpálíme v kastrůlku a cibulku na něm orestujeme dosklovata.
  2. Přidáme okapané a najemno nakrájené zelí, ochutíme solí a pepřem a dusíme asi 20 minut. Necháme vychladnout a přimícháme rozmačkanou bramboru nebo dvě.
  3. Všechny ingredience na těsto zpracujeme rukama nebo pomocí robota s hnětacími háky v hladké nelepivé těsto.
  4. To vyválíme dotenka a vykrajujeme otočenou skleničkou kolečka. Na každé vložíme lžičku náplně, přehneme a na okrajích velice pevně stiskneme, aby se pirohy při vaření neotevřely.
  5. Zavaříme je do vroucí vody a vaříme po vyplavání ještě asi 3 minuty. Vyjmeme a podáváme přelité cibulkou dozlatova opečenou na sádle nebo oleji.

Tip: Do náplně můžete přidat také houby nebo nasekanou a opečenou slaninu, ta se ale nehodí pro postní štědrovečerní menu.

Chcete vědět, co jedí na Vánoce na Islandu, ve Švédsku nebo ve Venezuele? Klikněte SEM

Německo

V Německu se ke štědrovečerní večeři podává nejčastěji kachna nebo husa, ale v některých oblastech je zlatým hřebem menu smažený kapr jako u nás nebo klobása s bramborovým salátem.

Sladké je v Německu zastoupeno jak klasickým vánočním cukrovím, které je velmi podobné tomu našemu, tak také třeba tradiční štolou plnou rozinek a mandlí.

Vánoční štola

Ingredience na 2 štoly:

Vánoční štola
  • 200 g rozinek
  • 100 g sultánek
  • 100 ml tuzemáku 
  • 750 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 125 g krupicového cukru 
  • 50 g droždí
  • 400 g másla
  • špetka soli
  • ½ lžičky mletého kardamomu
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 mletý hřebíček
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 100 g nasekaných mandlí
  • 75 g kandované kůry z citronu
  • 75 g kandované kůry z pomeranče
  • 1 lžička kandovaného zázvoru
  • moučkový a vanilkový cukr na obalení

Pracovní postup:

  1. Sultánky a rozinky zalijeme horkou vodou, po deseti minutách slijeme a naložíme do tuzemáku. Mouku odvážíme do mísy.
  2. Do hrnku nalijeme trochu vlažného mléka, rozmícháme v něm lžíci cukru a rozdrobíme droždí. Necháme na teplém místě vzejít kvásek.
  3. Ve zbylém teplém mléce rozehřejeme 350 g másla, přidáme koření, sůl a cukr a společně s kváskem přilijeme k mouce. Zpracujeme těsto (nejlépe to jde pomocí robota s hnětacími háky. Těsto zakryjeme čistou utěrkou a necháme asi hodinu kynout.
  4. Pak slijeme rozinky a sultánky a společně s mandlemi, kandovanou citronovou kůrou a kandovaným zázvorem zapracujeme do těsta.
  5. Znova zakryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.
  6. Mezitím rozehřejeme troubu na 180 °C. Z těsta vytvoříme dvě štoly, položíme je v dostatečné vzdálenosti od sebe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme asi 50 minut dozlatova.
  7. Hotové štoly potřeme rozpuštěným máslem a bohatě posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem. Necháme vychladnout.

Tip: Do štoly můžete také přidat kousky marcipánu. Bude ještě lahodnější.

Rakousko

Podobně jako u nás bývá hlavním chodem na rakouské sváteční tabuli sladkovodní ryba s bramborovým salátem, ale také se zde připravuje vídeňský řízek nebo pečená husa či krůta.

Mezi sladkostmi vede kromě cukroví snad nejstarší vánoční dezert na světě – kletzenbrot a samozřejmě také i u nás oblíbený štrúdl, ideálně tažený.

Vídeňský řízek

Ingredience na 4 porce:

Vídeňský řízek
  • 800 g telecí kýty
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • hladká mouka na obalení
  • vejce a smetana na obalení
  • strouhanka na obalení
  • přepuštěné máslo na smažení
  • vařené brambory nebo bramborový salát k podávání
  • skrojky citronu k podávání

Pracovní postup:

  1. Z telecí kýty nakrájíme čtyři silnější plátky a každý ještě nařízneme a rozevřeme (jako knihu). Mezi dvěma foliemi naklepeme tenčí řízky.
  2. Z obou stran je osolíme a opepříme.
  3. Vejce rozklepneme do širší misky a prošleháme s trochou smetany.
  4. Telecí řízky postupně obalujeme v hladké mouce, vaječné směsi a strouhance.
  5. Smažíme je v přepuštěném másle a odložíme na talíř vyložený kuchyňskou papírovou utěrkou, která odsaje přebytečný tuk.
  6. Vídeňské řízky podáváme ještě horké s lehkým bramborovým salátem nebo vařenými bramborami. Na talíř servírujeme také čtvrtku citronu.

Slovensko

Naši východní sousedé slaví Vánoce velmi podobně jako my, a to v postním duchu, takže tu na slavnostním stole nechybí ani smažený kapr a bramborový salát.

Večeře se zahajuje oplatkami s medem. Skutečnou hvězdou tabule je ovšem tradiční vánoční polévka kapustnica.

Kapustnica

Ingredience na 4 porce:

Kapustnica
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 200 g slaniny (nemusí být)
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce mleté papriky (může být i uzená)
  • 200 g kysaného zelí
  • sůl a pepř
  • 1 chilli paprička (nemusí být)
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • vařené brambory (nemusí být)
  • chléb k podávání

Pracovní postup:

  1. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme najemno. Slaninu nakrájíme na kostičky.
  2. Ve větším hrnci rozehřejeme olej a osmahneme v něm slaninu. Přidáme cibuli a ještě asi dvě minuty restujeme. Pak vmícháme česnek a mletou papriku necháme rozvonět.
  3. Přidáme překrájené zelí, zalijeme trochou vody, osolíme, opepříme a vaříme asi 20 minut.
  4. Nakonec do polévky vmícháme nasekanou chilli papričku, smetanu a na kostky nakrájené vařené brambory.
  5. Podáváme s čerstvým chlebem.
Autor:
  • Nejčtenější

Sedm otázek pro test paměti. Zjistěte, v jaké kondici je váš mozek

Možná si taky kladete otázky typu: Kam jsem dala klíče? A kam mobil? A jaké mám dneska schůzky? Nic si z toho...

Pár dělí třiadvacet let, lidé ženu zaměňují s partnerovou matkou

Osmačtyřicetiletá Rachel Allenová z Texasu zažívá lásku jako z románu. Žije s o 23 let mladším partnerem a soužití si...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nejpotetovanější matka čelí urážkám na Instagramu, vášně budí i nahotou

Trojnásobná matka Aleksandra Jasminová pracuje jako tatérka. Sama je považována za nejpotetovanější matku světa a...

Zvětšené prsní žlázy, vypadávající vlasy. Body shaming se mužům přiznává těžko

Premium Zatímco zobrazování ženského těla se mění a v médiích je k vidění rozmanitost všech tvarů a velikostí, standardy pro...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ke zhubnutí jsem se prožrala, říká Petra, která shodila 20 kilogramů

Na dovolené s firmou se Petra schovávala v rohu bazénu, zatímco její kolegyně působily sebevědomě. I to u ní nakonec...

Můj syn je blázen, říká Redlova matka. Kam až sahají majetky vlivné rodiny

Premium Kdo jsou Redlovi? MF DNES přináší reportáž z místa, odkud pochází klíčová postava korupční kauzy hnutí STAN Michal Redl...

Cesta do Chorvatska 2022: Jak projet rozkopané Slovinsko a tankovat v Maďarsku

Premium Dobrá zpráva pro dovolenkáře mířící autem na Jadran. Cesta byla letos hladká, na nejrychlejší trase přes Vídeň, Graz...

Zbraně, které zaskočily Putina: „Muskovo“ bombardování

Premium Už druhý den po nočním překročení hranic měli triumfálně projíždět centrem Kyjeva, po čtyřech měsících místo toho vězí...

  • Další z rubriky

Kopr vysévejte po celé léto, koprovka je nejlepší a nejzdravější hotovka

Kopr vonný pochází z oblasti východního Středomoří a západní Asie a používali ho už naši dávní předkové v mladší době...

Mangold boduje. Zkuste ho místo špenátu nebo do salátů, nebudete litovat

Mangold je listová zelenina chutí i vzhledem podobná špenátu. V obchodech se neobjevuje úplně běžně a je to škoda. Je...

Jadran na talíři. Kolik stojí jídlo v Chorvatsku a co musíte ochutnat

Premium Chorvatská gastronomie se řadě českých turistů scvrkla na brancina a oradu na žaru (ryby), dagnje na buzaru (mušle),...

Užijte si včas kyselou zeleninu vhodnou na sladký koláč nebo na čatní

Rebarbora neboli reveň. Netradiční zelenina, která se hodí do slaných i sladkých receptů. Užijte si ji, dokud to jde,...

Léto venku s eMiminem: Na co se těšit v 1. soutěžním týdnu?
Léto venku s eMiminem: Na co se těšit v 1. soutěžním týdnu?

Léto venku s eMiminem je tady! Každý týden budeme soutěžit o fantastické ceny v celkové hodnotě 298.000 Kč. Sdílejte své letní zážitky, hodnoťte...

Ne, ne, já nemusím, já už ho vidím. Holčička z reklamy na Kofolu se vrací

Malá holčička z vánoční „prasátkové“ reklamy na Kofolu, ve které zazněly hlášky „a bude mít ty velký zahnutý zuby...

Pavla Tomicová výrazně zhubla a s kolegy oslavila šedesátiny

Pavla Tomicová měla s Dášou Zázvůrkovou v květnu nehodu, když do kolegyniny Vespy před Národním divadlem nabouralo...

Hvězdy ve Varech: Bývalí milenci Jágr s Verešovou po 20 letech opět spolu

Jaromír Jágr (50) a modelka Andrea Verešová (42) patřili kdysi k nejsledovanějším párům showbyznysu. Hokejista vyrazil...

Móda z Varů: Luxus i lacinost. Sexy Ramba a Plodková. Třeštíková přestřelila

Na červeném koberci zazářily v den slavnostního zahájení 56. ročníku karlovarského filmového festivalu v luxusních...

Ruská ekonomika se hroutí, už není pochyb, ukazují nová statistická data

Ekonomika v Rusku se postupně hroutí, píše americký týdeník Newsweek. Průmyslová výroba se propadla hned v několika...