Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Konec náhražek a biflování. Kuchařské školy mění socialistickou výuku

  5:02
Školství, které vychovává kuchaře, prožívá malou revoluci. Už polovina gastronomických škol ze zhruba 130 se rozhodla, že upustí od biflování receptů a vaření z náhražek. Oproti konvencím se postavila i největší síť hotelů v Česku CPI Hotels miliardáře Radovana Vítka.

Jiří Roith, kuchař a majitel restaurace Nad Jezerem, pózuje v kuchyni bistra Na Fialce, kterou pomáhal zařizovat. | foto:  František Vlček, MAFRA

Zákazník to nevidí, mezi restauratéry je to ale vážný problém. Učni, kteří vyjdou z odborných učilišť a hotelových škol, jsou v praxi často nepoužitelní. „Jsem hodně nespokojený. Neumí vůbec nic. Vývar, holandskou omáčku, základní věci, které každý kuchař musí umět,“ popsal situaci Jan Punčochář, šéfkuchař pražské restaurace Grand Cru, který dříve vládl kuchyni vyhledávaného podniku Le Terroir. Někteří podle něj neumí připravit ani jíšku.

Podobně to vidí i profesionálové, kteří jako viníka označují zkostnatělé školství. „Pokud se nezmění přístup škol, gastronomie se nikdy nezlepší,“ míní Punčochář. První krůček ke změně desetiletí zažité výuky kuchařů před dvěma lety udělal šéfkuchař a podnikatel Jiří Roith. Začal školám nabízet videokurzy Kulinářského umění, kterými namísto biflování receptů učí základním technikám, jež by měl každý profesionální kuchař zvládat.

Dnes někteří jeho kolegové mluví o malé revoluci. Ze zhruba 130 gastronomických škol v ČR jich už 60 najelo na novou výuku. Většina z nich zahodila staré učebnice, přepsala svůj vzdělávací program a investuje i do vzdělání pedagogů.

Učni se učí vařit s náhražkami

„Není třeba zahodit všechno, co doteď vzniklo. Musíme ale přestat učit receptury a začít učit konkrétní techniky,“ říká Roith, který se základům řemesla naučil v kanadských restauracích poté, co sekl se slibnou kariérou v byznysu (více čtěte v rozhovoru). „Začínáme pět minut po dvanácté, situace je opravdu špatná,“ dodal.

Často se podle něj také stává, že se učni na praxi stávají levnou pracovní silou, která se ke skutečnému vaření ani nedostane, nebo vaří dokola pořád to samé. Problém není v nedostatku kuchařů, ale v jejich kvalitě. Škol je navíc v tuzemsku příliš. Například v sousedním Rakousku kuchaře vychovává jen asi 25 škol.

Problém tkví podle odborníků i v tom, že samotné knižní receptury přípravy pokrmů, které jsou na školách kuchařskou biblí, učí vaření pomocí náhražek a polotovarů. A jsou protkané reklamami na umělá dochucovadla. „V normách, podle kterých se učí, se to náhražkami hemží. Je to tristní,“ shrnul Punčochář.

Oslovené školy si novou výuku pochvalují. „Studenty to baví. Je to jiné, interaktivní. Ale je důležité, aby se zapojily i hotely a restaurace. Jinak kluk přijde a bude koukat na kuchaře, který tam sype prášky s vodou,“ říká Jiří Nekuda, ředitel Hotelové školy Teplice.

Studenti na Střední škole gastronomické a hotelové v pražských Klánovicích se podle kurzů učí vařit už třetím rokem. „Roční licence stojí do 10 tisíc korun pro celou školu. Žákovská licence stojí na celou dobu studia zhruba tisíc korun. Je to zanedbatelné, za učebnice zaplatili žáci víc,“ líčí ředitel Miloš Procházka. Podle něj jen nutné, aby vzděláním prošli i pedagogové. Na kurzy se zatím přihlásilo 121 pedagogů ze škol v ČR.

Vítkovy hotely proti starým postupům

Kromě škol Roith pro svůj projekt, akreditovaný ministerstvem školství, zlákal řadu soukromých subjektů. Mezi posledními je hotelová síť realitního miliardáře Radovana Vítka CPI Hotels. Řetězec 28 hotelů, mezi něž patří čtyřhvězdičkové hotely Clarion nebo pětihvězdičkový Buddha-Bar Hotel, se zavázaly k tomu, že nabídnou praxi jen učňům, kteří si osvojují zásady kulinářského umění. Kurzy podstoupí i šéfkuchaři a jejich zástupci.

Také CPI Hotels dlouhodobě bojuje s nedostatkem kvalitních kuchařů pro své hotely. Ti, co přicházejí, jsou většinou nepřipraveni. „Musíme je spoustu věcí učit de facto od začátku, a to je náročné,“ popsal Michal Hampejs, korporátní šéfkuchař CPI Hotels. A vyjádřil naději, že spojením se školami, které skutečně odborně připraví budoucí kuchaře, za tři roky vyjdou první studenti, kteří budou pro povolání připraveni.

Své lidi pomocí on-line kurzů už vzdělává i řada dalších restauratérů, například Perfect Canteen, Potrefená Husa, Pizzerie Grosseto a další. CPI Hotels však jako první propojuje praxi s výukou na školách.

Křišťálová Lupa 2016

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nová vábnička pro miliardáře: ponorná superjachta jako pevnost plná luxusu

23. dubna 2024  20:16

Rakouská firma vyvíjí hračku pro super bohaté zájemce o cestování, bezpečnost a luxus. Je to 165...

O provoz linek v okolí Prahy mají zájem i dopravci z Rakouska a Slovenska

30. dubna 2024  10:48,  aktualizováno  11:33

Do předběžných konzultací k třicetileté zakázce na provoz elektrických vlaků na příměstských...

Tuzemská ekonomika se probouzí. Proti konci roku stoupla o půl procenta

30. dubna 2024  9:08

Podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu vzrostl hrubý domácí produkt v prvním...

Jaderný tendr jde do finále, KHNP podalo nabídku o den dříve než EDF

30. dubna 2024  6:13,  aktualizováno 

Termín na podání závazných nabídek na výstavbu nových jaderných bloků v Česku vypršel. O zakázku...

Práci z domova podporujeme, nikoho nenutíme sedět v kanceláři, říká personální ředitel PMI

30. dubna 2024

Jako úplně první v Česku získala společnost Philip Morris ČR certifikaci Equal-Salary, která je...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...