Středa 8. prosince 2021, svátek má Květoslava
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 8. prosince 2021 Květoslava

Sushi místo bůčku. Češi se naučili jíst ryby po japonsku

  6:00
Doba, kdy sushi bývalo výsadou drahých restaurací, je pryč. V posledních měsících se stánky s čerstvými rolkami začaly objevovat v hypermarketech i diskontech a stávají se dostupnější širšímu okruhu českých zákazníků.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: tescorecepty.cz

Jako první vyrostl sushi kiosek kousek od vchodu přestavěného a zmenšeného Teska v jednom z nejnavštěvovanějších obchodních center v Praze na Smíchově.

„Koncept Sushi Time se velmi osvědčil a hodláme ho rozšiřovat do dalších obchodů,“ pochvaluje si za Tesco jeho mluvčí Václav Koukolíček.

Tesco na klasických japonských rolkách z rýže, syrových ryb, mořských řas a zeleniny spolupracuje se společností Optiform provozující koncept Sushi Time. Ta začínala v roce 2011 nejprve s rozvozem sushi v Bratislavě, ale postupně se přesunula do Prahy. Soustředila se hlavně na bistra v kancelářských oblastech.

Nyní má menší kiosky přímo v obchodních centrech, ať už v pasážích, jako na Černém Mostě či Chodově, nebo přímo na ploše obchodu. „Cítíme, že poptávka roste, lidé mají málo času a chtějí jíst zdravě. Není to jen prémiová věc, našimi zákazníky jsou studenti, mladí lidé,“ popisuje Ivan Žídek, spolumajitel provozovatelů sushi konceptu. „Spolupracujeme s Teskem, jako další budeme otevírat kiosek v Letňanech,“ doplňuje.

Sushi lze sehnat i v obchodních centrech

Oslovují i obchodní centra. Začali přitom těmi nejlepšími, kde se protočí nejvíce peněz a soustředí se tam dražší značky. „Je to o frekvenci lidí. Když to funguje, jdeme postupně do menších,“ uvádí Žídek.

Příští rok počítá s tím, že otevřou i mimo Prahu, v Brně, o moc dále se ale pouštět nechtějí. „Města typu Ostrava a Plzeň jsou trochu na hraně. Musíme vybudovat tým, co to dělá, mít aspoň pět deset poboček, aby to mělo význam. Musíme mít velkou obrátkovost, aby sushi a ryby byly čerstvé,“ vysvětluje.

Zamířit nicméně ještě chtějí na vlaková nádraží či letiště. Tržby za sushi počítají v desítkách milionů ročně a ročně rostou podle Žídka o 30 procent.

Podobný koncept jako v Tesku, i když od jiného provozovatele, se v březnu objevil rovněž na ploše Albertu na pražském Chodově. Tamní hypermarket berou v Aholdu jako takovou laboratoř: co se tam osvědčí, zkoušejí v dalších obchodech. Sushi provozované od letošního března zkouškou prošlo.

„Čerstvě připravené sushi plánujeme v následujících několika letech představit zákazníkům i v desítkách dalších obchodů Albert ve větších městech České republiky,“ potvrzuje za řetězec Barbora Vanko z tiskového oddělení.

Albert spolupracuje se společností Sushi Gourmet, zřejmě díky mateřské společnosti Ahold Delhaize. Sushi Gourmet je v podstatě podobný koncept, jako dnes rozjíždí Sushi Time, spolupracuje s francouzskými řetězci jako Auchan, Casino, britským Sainsbury’s a prodává sushi v jejich prodejnách.

Výhodou těchto dvou konceptů je, že je sushi čerstvé, připravované tentýž den přímo na místě, většinou z předem připravených surovin.

Sto tisíc porcí ročně

Provozovatel Sushi Time to například má tak, že vše, co ten den vyrobí, se také snaží prodat. I když datum spotřeby je až do druhého dne. Jejich výhodou je centrální kuchyně v Praze, kde lze činnosti, jako filetování ryb, předpřipravit.

Poté vyrábí sushi na rozvoz, pro hotely či pro vlaky RegioJet. Ty jsou podle Žídka hodně důležité, protože zajišťují ono nezbytné a jisté množství, aby měli dostatečnou obrátku nutnou při nákupu ryb a také dosáhli na lepší nákupní ceny.

Zákazníci si už na netradiční jídlo pro vlakovou dopravu zvykli. „Sushi je ve vlacích RegioJet od začátku našeho provozu v roce 2011,“ uvádí mluvčí společnosti RegioJet Aleš Ondrůj s tím, že se snažili oslovit cestující novým typem občerstvení. Ročně prodají na sto tisíc porcí.

Tomio Okamura radí, jak jíst správně sushi:

9. března 2011

Ve vlaku je levnější

Otáčet se sushi začíná i ve zmíněných obchodních řetězcích. Zařadil ho do stálé nabídky německý Lidl, britský Marks & Spencer či internetové řetězce Rohlík a Košík.

Když je sushi v obchodě v klasickém prodeji, mívá díky různým konzervantům delší trvanlivost, což je zrovna u tohoto typu jídla znát. Oba internetoví prodejci naopak tvrdí, že i u nich je sushi čerstvé, což je jeden z důvodů, proč bývá často vyprodané. V Rohlíku ho třeba zavážejí večer a druhý den se prodává.

„Sushi je v nabídce na Rohlíku již téměř dva roky. Je to oblíbená položka, proto určitě chceme dále tento segment podporovat a rozšiřovat,“ uvádí za internetovou jedničku v prodeji potravin Linda Vojancová z PR agentury Blue Gekko.

Konkurence z Košíku, který nyní po spojení s Koloniálem patří pod skupinu Mall, začala se sushi až letos. „Zařazením čerstvého sushi jsme chtěli otestovat zákaznický zájem o ready-to-eat výrobky, třeba i ty méně tradiční,“ říká Tomáš Jeřábek odpovědný v Mallu za Košík.

Podle Jeřábka se navíc mění nákupní chování. Spousta zákazníků si ráda k zásobovacímu nákupu přihodí část zboží pro okamžitou konzumaci.

„Výjimkou nejsou ani společné nákupy pouze čerstvých potravin a ready-to-eat, třeba do kanceláří nebo na večírek,“ dodává. Košík, stejně jako Rohlík, využívá značku Wasabi Sushi.

Čtvrt kila za sto padesát korun

Ceny sushi přitom nejsou nízké. Většina balení se pohybuje kolem 250 gramů, kde se ceny šplhají přes 150 korun. Záleží samozřejmě na druhu pokrmu. Nejlevnější jsou zeleninové maki, naopak nigiri z lososa či krevet patří k dražším. Obecně platí, že čím více je sushi složené ze zeleninových přísad, tím by mělo být levnější.

Nejlevněji se dá překvapivě sehnat ve zmíněných vlacích, kde nabízí 260gramový balíček kombinaci ryb a zeleniny za 90 korun.

„Občas máme cestující, kteří mají zájem si koupit i několik balení sushi na konzumaci domů. Už se nám stalo, že jsme museli i regulovat množství sushi, protože primárně cílem je prodej cestujícím ve vlaku,“ dodává Ondrůj za RegioJet.

30. srpna 2017

  • Nejčtenější

IKEA pronajme v Tokiu byt za dvacet korun. Má deset metrů čtverečních

Švédský nábytkářský řetězec IKEA se chystá v Japonsku pronajmout „vertikální byt“. Nájemné jednotky o pouhých deseti...

Izraelci si tisknou steaky. Alternativní výrobu chválí nejen ekologové

Kousky masa z 3D tiskárny se stávají realitou díky izraelské společnosti MeaTech. V dohledné době, týdnech či pár...

Vyhazov přes Zoom. Šéf firmy během videokonference propustil 900 pracovníků

Šéf americké firmy Better.com, podnikající v hypotékách, za pomoci platformy Zoom, sloužící k pořádání videokonferenci,...

Sexuální tlak nebo urážky. Ovlivňoval mě milenec, řekla Holmesová soudu

Spoluzakladatelka nechvalně proslulé společnosti Theranos v pondělí svědčila před soudem. Elizabeth Holmesová tam...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Šance malá, dopady kolosální. Saxo Bank si tipla, co může otřást světem

Jako každý rok přinesla dánská investiční banka Saxo Bank pro rok 2022 deset hrozících černých labutí, které mohou...

TEST: Hodinky místo mobilu děti pohlídají i zabaví

Premium Co umějí chytré hodinky se SIM kartou pro děti? Nahradí mobil. Dá se na ně dovolat a většinou i sledovat jejich polohu...

Opatření bojkotuje stále více lidí, cítí se podvedeni, říká psycholog

Premium Doba covidová je už dlouhá. Zatímco při první vlně epidemie byli lidé v Česku většinou ukázkově disciplinovaní, nyní je...

Velké dilema třetí dávky: míchat, či nemíchat vakcíny?

Premium Posilující dávka očkování naráží na možnost volby. Řada Čechů řeší, kterou vakcínou si nechat svoji imunitu proti...

  • Další z rubriky

Jídlo v Česku vyhazují hlavně domácnosti, v plýtvání jsme pod průměrem EU

Většina vyhozených potravin v Česku připadá na domácnosti, zhruba pětina potravinového odpadu vzniká při zpracování....

Omnipol získal záruku na vývoz dvanácti letadel L-39NG do Vietnamu

Zbrojařská společnost Omnipol může vyvézt 12 proudových letounů L-39NG do Vietnamu, získala totiž od státní pojišťovny...

Nezaměstnanost v listopadu klesla. Pomohlo počasí a sezonní práce

Za poklesem listopadové nezaměstnanosti je příznivé počasí, které umožnilo pokračovat ve venkovních pracích. Dalším...

Podnikatelky to mají těžší, banky jim často nevěří, říká šéfka asociace

Ženy měly na restart svého podnikání po prvních vlnách pandemie méně prostoru než muži, protože musely věnovat čas...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Žilková: Byla jsem těhotná s Menzelem, potrat byl pro mě rozvodem s Bohem

Veronika Žilková překvapila informací o tom, že kdysi čekala dítě s Jiřím Menzelem. O nevěře manžela, vztahu s...

Moje tetování nad rozkrokem vyznívá vulgárně, stěžovala si paní

Nebylo tak úplně promyšleno, kvůli přemíře alkoholu vlastně nebylo ani zamýšleno. Tetování vyznívá explicitně sexuálně,...

Psychopati za volantem: pozor na dodávky, elektromobily a bouráky dvou značek

Beránci ve škodovkách a predátoři v bavorácích? Výběr auta o vás může prozradit víc, než byste možná chtěli. Ať už se...

Měli jsme zůstat točit v Sydney, říká Chris Hemsworth o práci v Praze

Australský herec Chris Hemsworth (38) v Praze natáčí pokračování akčního filmu Vyproštěn. V české metropoli by měl štáb...

Syna jsem viděl, když mu byly tři. Pak až v jeho padesáti, říká Ladislav Frej

Premium „Po představení neusnu. Je půl třetí ráno, sedím v kuchyni, chroustám piškoty bez lepku, piju mlíko a mudruju, co jsem...